Střelba v Kalifornii: 14 mrtvých, policie zastřelila dva podezřelé

San Bernardino - Americká policie usmrtila dva podezřelé ze středeční střelby v kalifornském San Bernardinu, muže a ženu, o nichž se domnívá, že byli jedinými pachateli. Později uvedla jejich jména: Syed Rizwan Farook (28) a Tashfeen Maliková (27). Podle všeho byli manželi, případně spolu přinejmenším žili. Motiv zločinu, při kterém střelci zabili nejméně 14 lidí, ale není stále znám. Policie zatím podle Reuters neví, zda byl útok teroristickým činem. Jeden policista byl lehce zraněn, zřejmě od odražené střely.

Policisté zadrželi ještě třetího člověka, není ale jasné, zda měl s případem něco společného. Velitel městské policie Jarrod Burguan uvedl, že oba pachatelé nejhorší střelby v USA od krveprolití ve škole v Newtownu před třemi lety byli zabiti v přestřelce s policií. Farook byl Američan a zaměstnancem města, pracoval na odboru zdravotní péče.

Střelba si vyžádala nejméně 14 obětí, dalších 17 lidí utrpělo zranění, někteří z nich jsou v kritickém stavu. "Nemám ponětí, proč to udělal, jsem v šoku," uvedl Farookův švagr Farhad Khan. Naposledy s ním prý mluvil asi před týdnem.

David Bowdich z oblastního vedení Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) prohlásil, že se prozatím nedá říci, zda byl masakr teroristickým činem. "Je to možné, ale nevíme to," řekl Bowdich. "Možná se to tím směrem vyvine, možná také ne," dodal.

Střelba se odehrála ve středu dopoledne kolem 11:00 místního času (20:00 SEČ) v budově, kde sídlí úřad sociálních služeb. Lidé, kteří tam pracují, mají na starost pomoc postiženým. V budově se v okamžiku střelby mohlo nacházet až 600 lidí.

Policie uvedla, že dobře vyzbrojení útočníci vtrhli do budovy a začali střílet. Na sobě měli podle svědků taktické oděvy, jaké používají bezpečnostní jednotky, není ale jasné, zda měli i neprůstřelné vesty. To prý ukazuje na to, že svůj čin plánovali. Následně z místa uprchli v tmavém voze typu SUV. Policisté automobil díky informacím veřejnosti objevili. Když ho začali pronásledovat, začal vůz zrychlovat. Řídila ho žena, muž z něj střílel a podle některých informací také házel takzvané trubkové bomby.

Při přestřelce byli muž a žena v automobilu zabiti, jeden policista utrpěl zranění, která ale nejsou životu nebezpečná, uvedl policejní velitel Burguan. Oba podezřelí byli těžce ozbrojeni, měli u sebe dvě samonabíjecí útočné pušky AR-15 a dvě pistole.

Psali jsme:
Masakr v Kalifornii: Muslim a jeho družka zabili 14 lidí. Nové informace
 

Všechny použité zbraně byly podle mluvčí Úřadu pro kontrolu alkoholu, tabáku, palných zbraní a výbušnin (ATF) Meredith Davisové zakoupeny legálně v USA. Bez upřesnění dodala, že dvě ze zbraní koupil někdo, koho se vyšetřování masakru týká, zbylé dvě si pak pořídil jiný člověk, který předmětem vyšetřování není.

Jak popsali někteří svědci, střelba se odehrála v místnosti, kde se konala vánoční besídka. Syed Farook na oslavě podle svědků byl, došlo tam prý ale k blíže neurčené hádce a on pak budovu opustil.

Policejní operace nadále probíhá v domě ve městě Redlands nedaleko San Bernardina. V bytě operuje speciální robot na zneškodňování výbušnin. S tímto domem Farooka pojí vazby. Podle některých amerických médií mu patří, podle dalších, jako je například televize CBS, tam žila jeho matka a sestra.

O situaci v San Bernardinu byl okamžitě informován americký prezident Barack Obama. V první reakci v televizi CBS uvedl, že Spojené státy budou bezpečnější, jestliže budou zavedeny přísnější zákony týkající se držení zbraní. "Zatím nevíme, jaké byly motivy střelců, víme ale, že existují určité kroky, které můžeme učinit, aby byli Američané ve větším bezpečí," uvedl Obama. "Nikdy bychom si neměli myslet, že toto je něco, co se děje běžně, protože v jiných zemích se to tak často nestává," dodal.

Související

Exploze v Bostonu si údajně vyžádaly nejméně dva mrtvé

Co je vlastně terorismus? Už ani na tom se odborníci neshodnou

Washington - Terorismus definuje encyklopedie jako užití násilí nebo hrozby násilím s cílem zastrašit protivníka a dosáhnout politických cílů. Poměrně jasná definice. V současné chaotické době se však soudy nemohou shodnout na tom, kdy se jedná u některých případu o terorismus a kdy ne, upozorňuje na webu National Interest Antonia Wardová.

Více souvisejících

Střelba v San Bernardinu (2.12.2015) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy