Masakr v Kalifornii: Muslim a jeho družka zabili 14 lidí. Doma měli pořádný arzenál

San Bernardino (USA) - Po středeční zběsilé střelbě v kalifornském městě San Bernardino zůstává stále spousta nezodpovězených otázek. Policii se podařilo identifikovat dva střelce, Syeda Rozwana Farooka a jeho družku Tashfeen Malikovou. Během útoku zemřelo 14 lidí a 21 dalších bylo zraněno, většina utrpěla zranění při střelbě, někteří se zranili při snaze dostat se do bezpečí.

Útok v kalifornském San Bernardino mají na svědomí muž a žena. Musilm Syed Rozwan Farook (28) byl podle svých kolegů tichý a slušný člověk. Americký portál Heavy uvedl, že jeho rodiče byli z Pákistánu, ale on se narodil jako americký občan na území Spojených států. Po dobu pěti let pracoval jako státní zaměstnanec ve zdravotním sektoru.

Podle výpovědi jeho kolegů byl Farook velice oddaný muslim, ale o svém vyznání nikdy nemluvil. Během poslední doby nebyla pozorovatelná žádná změna v jeho chování, pouze si nechal narůst plnovous. "Nikdy na mě nepůsobil jako nějaký fanatik, nikdy mi nepřišel podezřelý," sdělila jeho kolegyně Griselda Reisigner LA Times.

Během středeční konference jeho švagr Farhan Kahn uvedl: "Nemohu ani říci, jak mě to zasáhlo. Nemám nejmenší tušení, proč to udělal. Jsem šokovaný, že se vůbec něco takového stalo."

Farookův spolupracovník Patrick Baccari pro portál Times uvedl, že Farook odjel v létě zhruba na měsíc do Saudské Arábie a vrátil se s novou přítelkyní, se kterou se seznámil přes internet. Nikdo si není jistý, zda se vzali nebo byli zasnoubení, ale krátce po návratu spolu měli dítě a podle výpovědi spolupracovníků žili společně "americký sen".

Krátce po střelbě uspořádal tiskovou konferenci Výbor americko-islámských vztahů (CAIR), který Farookův čin odsoudil. Uvedl také, že není možné určit žádnou konkrétní mešitu, kterou pár navštěvoval.

"Jsem muslim, který žije v USA, v Kalifornii. Jsem věřící, mám ale moderní čtyřčlennou rodinu, která se skládá ze dvou mužů a dvou žen," tak se Farook podle DPA popsal na serveru iMilap.com. Uvedl také, že rád cestuje, čte náboženské knihy a občas si zajde na jídlo do restaurace.

O Tasheen Malikové (27) toho úřady moc nevědí, zatím nebyla zveřejněna jakákoliv informace o její národnosti. S Farookem měli půlroční dítě, které po sobě zanechali. Podle amerických úřadů jej před útokem odvezli ke svým příbuzným, kde je doposud.

Po útoku vystoupil zástupce výboru americko-islámských vztahů (CAIR) Hussam Aylous, který prohlásil: "Muslimská komunita stojí bok po boku s našimi americkými přáteli v odsouzení tohoto zvráceného činu a každého, kdo by takový násilný čin obhajoval."

Co se vlastně stalo?

Policejní složky původně pracovaly s hypotézou o třech střelcích, ale náčelník policie Jarrod Burguan na večerní konferenci sdělil, že jsou si téměř jistí tím, že Farook a Maliková byli jedinými útočníky. Podle nejnovějších zpráv amerického portálu CNN byli ozbrojeni dvěma útočnými puškami, s největší pravděpodobností AR-15 nebo podobnými, dvěma poloautomatickými ručními zbraněmi a několika výbušninami.

Šéf policie Jarrod Burguan na konferenci uvedl, že se nejspíš nejednalo o impulzivní plán. "Nemyslím si, že by běželi domů, navlékli na sebe taktické oblečení, vzali zbraně a okamžitě se vrátili," sdělil Burguan během konference. Podle policejní zprávy se Farook těsně před odchodem pohádal s jedním z kolegů, odešel a vrátil se až za několik hodin se zbraněmi a výbušninami.

Podle vyjádření Jarroda Burguana policie sledovala stopy do nedalekého domu v Redlands, kde nalezli auto odpovídající popisu vozidla z místa činu. Strhla se honička, kterou ukončila až střelba. Oba podezřelí byli během přestřelky usmrceni.

I když je motiv stále neznámý, mluvčí FBI David Bowdich na konferenci uvedl, že ještě nevyloučili teroristický motiv: "Nejsem ochotný tuto možnost vyloučit, my budeme vyšetřovat tam, kam nás důkazy zavedou."

Doma měli uložený arzenál

Americká policie našla v domě dvojice střelců 12 trubkových bomb a 3000 nábojů. Na místě, kde zemřelo 14 lidí, zanechali útočníci tři další bomby, které selhaly.

Televize CNN s odvoláním na policejní zdroje uvedla, že osmadvacetiletý střelec Syed Rizwan Farook byl v kontaktu s člověkem podezíraným policií z teroristické činnosti a že se v poslední době jeho postoje radikalizovaly.

Související

Exploze v Bostonu si údajně vyžádaly nejméně dva mrtvé

Co je vlastně terorismus? Už ani na tom se odborníci neshodnou

Washington - Terorismus definuje encyklopedie jako užití násilí nebo hrozby násilím s cílem zastrašit protivníka a dosáhnout politických cílů. Poměrně jasná definice. V současné chaotické době se však soudy nemohou shodnout na tom, kdy se jedná u některých případu o terorismus a kdy ne, upozorňuje na webu National Interest Antonia Wardová.

Více souvisejících

Střelba v San Bernardinu (2.12.2015) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy