Na prasečí chřipku zemřelo v Mexiku už 103 lidí

Mexico City - Epidemie prasečí chřipky si v Mexiku vyžádala podle posledních odhadů již 103 obětí. Jak informovala agentura Reuters, zvýšení počtu obětí v neděli těsně před půlnocí (6 hodin SELČ) oznámil mexický ministr zdravotnictví José Ángel Córdova.

"Podle posledních zpráv máme 1614 nakažených, z toho 103 mrtvých a dalších 400 hospitalizovaných přímo v nemocnici," řekl Córdova při svém vystoupení na televizní stanici Televisa. Podle ministra se lékařům podařilo zachránit asi dvě třetiny nakažených lidí včasnou léčbou. Laboratorně prokázané prozatím ale byly dvě desítky případů, ve kterých byla hlavní příčinou úmrtí právě chřipka typu H1N1.

Kromě Mexika byla nákaza už potvrzena ve Spojených státech a v Kanadě. V USA, kde Centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC) vydalo upozornění před veřejným ohrožením, prozatím lékaři prasečí chřipku prokázali u 20 lidí. Podle doktorky Anne Schuchatové z CDC je jen otázkou času, než se i ve Spojených státech odhalí případy úmrtí na prasečí chřipku. V Kanadě je nakaženo 6 lidí.

Deset potvrzených případů hlásí Nový Zéland, jde o studenty, kteří se vrátili z návštěvy Mexika. Ministr zdravotnictví Nového Zélandu řekl, že byli pozitivně testováni na chřipku typu A, což je kategorie, která zahrnuje i kmen viru H1N1. Podezření z nákazy panuje podle CNN celkem u 22 studentů a 3 učitelů, kteří byli v Mexiku na třítýdenním jazykovém pobytu.

Další podezřelé případy se podle agentury Reuters vyskytly i v Evropě a v Izraeli, u nich ale nákaza prasečí chřipkou zatím nebyla potvrzena. Ve Španělsku je po návratu z Mexika v karanténě šest lidí, v Izraeli má symptomy jeden muž. Po celém světě panuje zvýšená opatrnost, kontrole jsou podrobováni hlavně lidé cestující ze Severní Ameriky. Například Jižní Korea oznámila, že bude testovat všechny pasažéry letadel z USA.

Nákazou se intenzivně zabývá i Světová zdravotnická organizace (WHO), jež vydala upozornění, že prasečí chřipka představuje "hrozbu pro veřejné zdraví v mezinárodních měřítkách". Poslední chřipková pandemie propukla v roce 1986. Takzvaná hongkongská chřipka si tehdy vyžádala na milion obětí po celém světě.

Mexické úřady již v pátek zrušily všechny hromadné veřejné akce a až do 6. května nařídily zavřít školy, univerzity a veřejné budovy. Některé fotbalové zápasy se hrají bez diváků, vojáci na ulicích lidem rozdávají ochranné roušky. Kvůli hrozbě nákazy zůstala o víkendu téměř vyprázdněná metropole Mexico City, jedna z největších aglomerací na světě s 20 miliony obyvatel. Lidé se bojí vycházet z domů, někteří ale podle Reuters dobrovolnou izolaci nevydrželi. "Je to poprvé po dvou dnech, co jsem opustil dům. Musel jsem na vzduch," řekl v jednom z městských parků Juan Casiano, devětatřicetiletý pracovník v kanceláři.

Uzavřeny jsou v Mexiku také bary a kostely. V nábožensky založené zemi se tak nekonaly ani tradiční nedělní mše, což církev avizovala prostřednictvím rádia.

Následky epidemie prasečí chřipky již pocítila i mexická ekonomika. Mexické peso v neděli v elektronickém obchodování spadlo o 3 procenta, ačkoli ministerstvo financí prohlašovalo, že ekonomika následky epidemie nijak nepocítí.

Mexiko vyčlenilo na boj s mutovanou chřipkou typu H1N1 450 tisíc dolarů (přes 9 milionů korun), světová banka pak zemi nabídla půjčku ve výši 205 milionů amerických dolarů (4,2 miliardy korun).

Související

Ilustrační foto

Koronavirus má v Česku dvacetkrát více obětí než prasečí chřipka

Počet úmrtí v souvislosti s onemocněním covid-19 dosáhl od začátku pandemie nového typu koronaviru téměř 20.000. Nejvíce obětí z chřipkových virů měla od počátku 20. století pandemie španělské chřipky, která si v letech 1918 až 1920 v Československu vyžádala podle odhadu historika Haralda Salfellnera 44.000 až 82.648 mrtvých, celosvětově na ní pak zemřelo na 40 milionů lidí.

Více souvisejících

prasečí chřipka chřipka

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy