Proč Trump válcuje své soupeře? Známý americký vědec přinesl překvapivou teorii

Washington – Donald Trump prozatím válcuje svoje republikánské protivníky v boji o Bílý dům. Jeho vzestup může být podle amerického filozofa, kognitivního vědce, lingvisty, společenského kritika a logika Noama Chomského částečně způsoben hluboce zakořeněným - a potenciálně smrtelným - pocitem strachu a hněvu.

Známý učenec a emeritní profesor MIT pro list Huffington Post říká, že vzestup Trumpa na americké politické scéně, je částečně poháněn hluboce zakořeněným pocitem strachu a beznaděje, který je způsoben alarmujícím prudkým nárůstem míry úmrtnosti v generaci špatně vzdělaných bílých můžu v USA.

Podle Chomského je zřejmé, že Trump apeluje na hluboké pocity hněvu, strachu, frustrace, beznaděje. List připomíná, že miliardář vyhrál tři z dosavadních čtyř kol primárek a má také náskok v průzkumech veřejného mínění. Svou kampaň ale přitom zakládá na „platformě nenávisti a jedu zaměřené na ženy, latinoameričany, muslimy a další menšiny".

Zástup méně vzdělaných bílých mužů z pracující třídy - to je hnací motor Trumpova vzestupu. A zatímco mnozí říkají, že obchodní magnát těží z jejich obav o úpadek bílé nadvlády v Americe, Chomsky se domnívá, že ve hře může být také více „existenciální faktor".

Postupem času se průměrná délka života neustále zvyšuje, zejména díky pokrokům ve zdravotnictví. Mnoho lidí po celém světě žije déle. Přesto existují výjimky, především když přijdou války nebo přírodní katastrofy. Ale v Americe se děje ještě něco jiného.

Přes obrovské bohatství a moderní medicínu mají Spojené státy nižší průměrnou délku života než mnoho jiných národů. A zatímco průměr v poslední době narůstá, jsou tyto nárůsty rozprostřeny nerovnoměrně. Bohatší Američané se dožívají vyššího věku, zatímco ti chudí žijí kratší dobu.

Výrazně zasažena je přitom jedna vrstva – bílí američtí muži ve středním věku a s nízkým vzděláním. To alespoň naznačují nedávné studie. Zatímco se Američané jiného věku, rasové a etnické skupiny dožívají vyššího věku než kdykoliv předtím, tento segment populace umírá rychleji.

Výzkum naznačuje, že rostoucí míru úmrtnosti u této skupiny nezpůsobují onemocnění, která běžně zabíjejí tolik Američanů, jako je cukrovka a srdeční choroby, ale spíše epidemie sebevražd, onemocnění jater způsobené nadměrným požíváním alkoholu a předávkování heroinem a opiáty na předpis.

„Žádná válka, žádná katastrofa. Jen důsledky politiky, která v nich během jedné generace zanechala pocity zloby, beznaděje a frustrace a způsobila sebedestruktivní chování," říká Chomsky. Právě to by podle něj mohlo vysvětlit, proč získává Trump takovou podporu.

Chomsky v rozhovoru pro Alternet tento týden také uvedl, že chudoba, které mnozí Američané v tuto chvíli čelí, se dá srovnat s podmínkami starší generace v době Velké hospodářské krize. „Je zajímavé porovnávat situaci ve 30. letech – jsem dost starý na to, abych si to pamatoval. Objektivně, bída a utrpení byly tehdy daleko větší. Ale i mezi chudými pracujícími lidmi a nezaměstnanými byl pocit naděje, který teď ale chybí," uvedl vědec.

Nálada Američani postižených chudobou je prý velmi odlišná. „Potápí se do beznaděje, zoufalství a hněvu – nesměřují ho tolik k institucím, které jsou původci zániku jejich životů a světa, ale proti těm, kteří jsou ještě většími oběťmi. Tyto známky jsou povědomé, evokují některé vzpomínky na vzestup evropského fašismu," dodal Chomsky.

Související

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

Více souvisejících

Donald Trump Noam Chomsky USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy