Šéf CIA promluvil o tajné zprávě k 11. zaří i terorismu

Washington – O boji proti terorismu i Donaldu Trumpovi v rozhovoru pro americkou televizní stanici NBC mluvil John Brennan, ředitel americké CIA (Central Intelligence Agency), která je americkou zpravodajskou agenturou.

„IS zničíme"

Brennan v rozhovoru ujišťoval, že Spojené státy mají boj proti teroristické skupině Islámský stát (IS) pod kontrolou.

„IS zničíme, o tom nepochybuji. A musíme odstranit vedení, které této organizaci nařizuje páchat tyto ohavné činy," uvedl Brennan s odkazem na Abu Bakr al-Bgdádího, který v čele organizace Islámský stát stojí.

„Kdybychom dostali Bagdádího, myslím, že by to na tuto organizaci mělo velký dopad, že by to pořádně pocítili," podotknul Brennan.

Boj proti Islámskému státu ale podle Brennana není tak jednoduchý, jak by se na první pohled mohlo zdát. Dle jeho slov je specifický tím, že IS není jen organizací, ale „fenoménem".

„Víme, že se IS snaží provádět útoky v Evropě a na dalších místech po světě. A také velmi, velmi blízce spolupracujeme s našimi evropskými partnery," uvedl dále Brennan.

USA nemají kouzelnou hůlku

Zdůraznil ale, že schopnost Spojených států ovlivňovat dění na východě bývá často přeceňována. „Spojené státy mají jen omezený vliv a schopnost ovlivňovat, co se na Středním východě děje. A hodně lidí si myslí, že Spojené státy mohou jen mávnout kouzelnou hůlkou, ale tak to není," podotknul.

Brennan také zdůraznil, že nesouhlasí s plánem uvolnit 28 stran tajné zprávy o útocích 11. září, které by údajně měly odhalit přímou spojitost mezi útoky a Saúdskou Arábii.

Podle Brennana jde ale jen o „předběžný posudek" a problémy, které v této zprávě byly uvedeny, byly od roku 2002 „důkladně prošetřeny a upraveny" komisí, která se teroristickými útoky z 11. září zabývala.

„Nakonec došli ke zcela jasnému závěru, že neexistují žádné důkazy, které by naznačovaly, že by saúdská vláda jako instituce nebo jakýkoliv saúdský občan poskytoval Al Kajdě finanční podporu," tvrdí Brennan.

Trump CIA nevadí

„Myslím si, že jsou lidé, kteří by se mohli chopit těchto nepodložených a neprověřených informací k tomu, aby tím dokázali zapojení Saúdské Arábie, což by podle mě bylo velmi, velmi nepřesné," uvedl k tomu dále Brennan.

Vztahy Spojených států a Saúdské Arábie jsou podle něj „velmi silné". Nedávno zemi také spolu s prezidentem Barackem Obamou navštívil. „Jsou tu nějaké rozdílné názory ohledně toho, jak by se k některým problémům v regionu mělo přistupovat, což je podle mě velmi dobře," podotknul Brennan.

Brennan také popřel, že by komentáře a kontroverzní výroky o muslimech Donalda Trumpa, možného kandidáta na prezidenta USA, nějakým způsobem komplikovaly práci CIA. Vnitřní politické roztržky podle něj jeho práci nijak nenarušují.

„Kampaň bude pokračovat. Ale jedná z věcí, které jsou na CIA skvělé, je, že zůstáváme soustředěni jako laserový paprsek na to, co musíme dělat, abychom tuto zemi udrželi v bezpečí," dodal Brennan.

Související

Donald Trump

Putin, CIA, konspirace. Trump se snaží cosi ututlat?

NÁZOR – Ruský prezident Vladimir Putin vnímá rozhodnutí svého amerického protějšku Donalda Trumpa odebrat bezpečnostní prověrku bývalému řediteli CIA Johnu Brennanovi jako příležitost pro další postup ve své misi zaměřené proti Spojeným státům. V komentáři pro server CNN to tvrdí Samantha Vinogradová, bezpečnostní analytička, která v letech 2009-2013 působila v americké Národní bezpečností radě.

Více souvisejících

John Brennan CIA USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 17 minutami

před 20 minutami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 48 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

NATO nerozmístí jaderné zbraně v jiných zemích, říká Stoltenberg

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy