Střelba v Dallasu: Snajpři mohli být vojáci nebo příslušníci národní gardy, myslí si odborník

ROZHOVOR – Poklidnou demonstraci proti policejnímu násilí na černoších v texaském Dallasu narušila střelba. Nejméně dva snajpři zabili čtyři policisty, pátý zemřel v nemocnici. Ačkoliv motiv útočníků ani jejich totožnost zatím nejsou známy, podle českého bezpečnostního experta Andora Šándora by mohlo jít o někoho s vojenským výcvikem, kdo se chtěl policii mstít. Uvedl to v rozhovoru pro EuroZprávy.cz.

Na útoku v Dallasu se podílel zatím neupřesněný počet střelců, mluví se dvou zadržených a jednom, který se sám zastřelil. Podle policie šlo zřejmě o předem pečlivě připravenou akci. Pokud budeme vycházet ze zatím známých informací, souhlasíte s takovým závěrem?

Já jsem toho zatím mnoho neslyšel. Slyšel jsem prohlášení Obamy na summitu NATO k této problematice. A zřejmě to vypadá, že to bylo dobře připraveno – i s ohledem na to, jak dlouho celá ta přestřelka trvala. Není to záležitost nějakého nahodilého incidentu. Neumím tipovat, kolik lidí se celé přestřelky zúčastnilo a jak dlouho se na to připravovali, ale přece jenom to ukazuje na něco jiného, než jen pomanutí mysli kohosi. Bylo tam zřejmě nějaké spojení s oním černochem zastřeleným policií, ale to teď není možné úplně přesně říct.

Psali jsme:
Poprava policistů v Dallasu: 5 mrtvých, sedm zraněných. Stříleli na ně snajpři
Útočníci z Dallasu byli nelítostní, vše měli předem připravené, tvrdí svědci střelby Obama rázně odsoudil masakr v Dallasu: Byl to chladnokrevný a promyšlený čin
Rusko se vyjádřilo ke střelbě v Dallasu. Tohle se v USA nebude číst dobře  

Dallaská policie také uvedla, že střelci byli rozmístěni tak, aby se jejich palebná plocha křížila a aby zranili či zabili co nejvíce příslušníků bezpečnostních složek. Dá se třeba z této informace odvodit, jestli měli nějaký výcvik?

Nepochybně měli vybráno místo nebo víc míst. To, že se takzvaně organizuje systém paleb, to je známá vojenská věc, která se používá zejména při obraně, kdy se palby kříží v efektivní vzdálenosti od těch střílejících tak, aby byli útočníci v co největší možné míře eliminováni. Ukazuje to, že věděli, o čem je řeč, věděli, jak věc zorganizovat. Mohli to být vojáci, mohli to být bývalí příslušníci národní gardy. To přesně říct neumím, ale určitě to nebyl někdo, kdo nic neví a akorát ti koupil samonabíjecí zbraň a šel střílet na policisty. Tenhle fakt může ukazovat na to, že si to museli připravit. Museli vědět, kde budou střílet, museli si dobře říct, kde se ti policisté budou vyskytovat, kde se ta palba má efektivně křížit. Ukazuje to, že střelec musel být víc než jeden, nejméně dva, možná víc.

Jeden ze svědků natočil útočníka, jak bez milosti zabil policistu, který už ležel na zemi a kterému třikrát nebo čtyřikrát zblízka střelil do zad. To svědčí o tom, že útočníci neměli slitování a zároveň jim nedělalo problémy člověka zastřelit z bezprostřední blízkosti...

To je normální poprava. To se prostě nedělá. Viděli jsme to třeba i při útoku na Charlie Hebdo, když ti teroristé utíkali z redakce, tak tam taky vlastně popravili policistu, který ležel na zemi. To je poprava, nic jiného. A ukazuje to, že ti lidé byli i silně namotivováni k tomu činu. Přece jenom vystřelit po někom, zabít někoho a popravit ho, to jsou takové kategorie, které běžnému občanovi nejsou nijak blízké – pokud by nebránil svoji rodinu. A ani tam by člověk o nějaké popravě neuvažoval. Tady je evidentní, že ti lidé byli silně motivováni.

Zastřeleni nebo zraněni byli až na jednu výjimku jen policisté. Přestože oficiální motiv není znám, co z toho podle vás vyplývá?

Podívejte, to uvedli policisté i náhodní svědci, ta palba byla mířena právě na ně. Bylo pět mrtvých policistů, takže pokud byla palba mířena jenom na ně, tak se dá říct, že cílem byla nějaká msta policii. Tady jde o specifický akt vůči vybrané skupině bezpečnostního sboru - kdy provedou dva nebo možná více útočníků záměrný, dobře plánovaný útok. Je tu motivace, předem jasně vybraný cíl, stejně jako u Charlie Hebdo, to byla taky poprava těch redaktorů. Byť se tady jedná o něco jiného. V každém případě to nebyla náhoda, že stříleli jenom po policistech. Myslím si, že je evidentní, že je to msta za cosi. To ale budou muset policisté vyšetřit.

Rusko už v reakci na střelbu uvedlo, že jde o důsledek beztrestnosti americké policie. Jde jen o provokaci, nebo na tom skutečně něco může být?

Tohle určitě není situace, ve které by Rusové chtěli sbírat laciné politické body. To se klidně může Rusům stát také. Je pravda, že takzvaná nulová tolerance, která se v Americe uplatňuje už léta, udělala z mnoha měst mnohem bezpečnější místa, než byla před dvaceti nebo třiceti lety. To je prostě fakt. To, že se policie dopouští řady excesů, které pak ty soudy řeší velmi benevolentně, to je také fakt. Takže těch černochů, kteří sice určitě nemuseli být za normálních okolností těmi nejlepšími obyvateli toho daného města, bylo zastřeleno hodně. A může to být vnímáno tak, že policie má ten soudní systém na své straně, to je pravda. Ale ono je to strašidelně citlivé téma - jak mít policii skutečně účinnou a zároveň ji udržet na uzdě, aby se nedopouštěla excesů.

Díky za rozhovor.

Související

Více souvisejících

střelba na policisty v Dallasu (8.7.2016) Andor Šándor (bezpečnostní specialista)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy