Balon, v němž v Texasu zemřelo 16 lidí, pocházel z České republiky

Austin (USA) - Horkovzdušný balon, při jehož sobotním pádu zahynulo v Texasu 16 lidí, pocházel od českého výrobce. Informují o tom americká média.

Ti se zatím snaží objasnit příčinu neštěstí. Vyšetřování jedné z nejtragičtějších nehod svého druhu potvrdilo, že jedna z částí letícího stroje zasáhla dráty elektrického vedení. Provazy spojující koš s balonem se přetrhly a vypuštěný balon se našel asi kilometr od zříceného koše.

Psali jsme:
V Texasu se zřítil horkovzdušný balón se 16 lidmi, nikdo nepřežil
 

Člen vedení Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB) Robert Sumwalt na tiskové konferenci uvedl, že balon pocházel od české firmy Kubíček a měl čtyři palivové lahve a tři hořáky. Společnost podle svých internetových stránek vyrábí balony téměř 30 let. Tento konkrétní balón byl vyroben v roce 2014. 

"Od počátku jsme s vyšetřovateli v kontaktu. Podle mezinárodně platných pravidel pro vyšetřování leteckých nehod je NTSB jedinou institucí oprávněnou podávat informace o příčinách nehody. Do skončení vyšetřování se proto nemůžeme blíže vyjadřovat," uvedla za firmu Balóny Kubíček Kamila Kolářová.

Brněnská firma vyrobí ročně 80 až 85 balónů, patří mezi tři největší producenty na světě a v Česku je jediná. Většina produkce jde na export, v Česku ročně udá dva až čtyři balony.

Vyšetřovatelé nyní zjišťují, zda mohla pád zapříčinit lidská chyba, technická závada či povětrnostní podmínky. "Existuje fyzický důkaz, že balon zasáhl dráty, nikoli stožár," potvrdil Sumwalt dřívější tvrzení některých svědků. Sumwalt také řekl, že v posledních letech stejný typ českého balonu havaroval už minimálně jednou.

Vyšetřovacímu týmu se podle něho na místě podařilo shromáždit 14 mobilních telefonů či jiných elektronických zařízení, která chtějí prozkoumat a objevit případný záznam letu, jenž by pomohl zjistit příčinu havárie.

Balon provozovala společnost Heart of Texas Hot Air Balloon Rides, jejíž zástupce uvedl, že balon a jeho vybavení byly poměrně nové a kvalitní. Devětačtyřicetiletý pilot byl podle jeho kolegy citovaného agenturou AP velmi zkušený. Zjistilo se nicméně, že v roce 2000 byl zatčen ve státě Missouri pro řízení auta pod vlivem alkoholu a že v minulosti při provozování vlastní firmy na létání v balonu měl určité potíže se stížnostmi zákazníků.

Související

Více souvisejících

Balóny USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy