Další důvod, proč nejíst ve fast foodech? Nebezpečné chemikálie mohou poškodit vaše zdraví, varují vědci

New York – O tom, že bychom kvůli svému zdraví neměli jíst jídla z fast foodů, toho bylo řečeno a napsáno už hodně. Nově zveřejněná studie, na kterou poukazuje server The Washington Post ale poukazuje, že existuje i jiný důvod, proč se takovým jídlům z dálky vyhýbat.

Nová studie ukazuje, že v některých obalových materiálech, které používají fast foody, byly objeveny škodlivé chemikálie, které jsou spojovány s rakovinou a dalšími zdravotními problémy. Výzkumníci zjistili, že látky tyto látky mohou prosakovat do potravin ze sendvičových a dezertových obalů a lepenkových krabic.

„Máme více než jeden důvod snažit se jíst více čerstvých potravin a snížit naši spotřebu jídla z rychlého občerstvení," uvedla Laurel Schaiderová, jedna z autorek studie a výzkumná pracovnice Silent Spring Institute. „Toto je další důvod."

Psali jsme: Instantní nudle škodí zdraví? Výzkum odhalil nečekané, čtěte Na limonádu zapomeňte. Fast foody přestávají dětem nabízet slazené nápoje  

Vědci zjistili, že jsou obaly často napouštěny perfluoroalkylovanými sloučeninami (PFAS) - tedy látkami, které je mají učinit odolné vůči vodě a mastnotě. Díky nim pak z obalů neprosakují omáčky nebo tuk. Některé z těchto látek však mohou způsobovat rakovinu varlat a ledvin, onemocnění štítné žlázy nebo poruchy imunitního systému u dětí.

Schaiderová a její tým testovali obaly celkem 27 fast foodových společností včetně McDonaldu nebo Starbucks. Každý třetí obsahoval potenciálně škodlivé látky. Největší problémy zaznamenali výzkumníci u papírových obalů, do kterých se balí sendviče, nebo u krabic na hranolky a pizzu. Naopak bez problémů z testů vyšly kelímky na nápoje.

Psali jsme: Zhoubné nádory kostí: Udeří nečekaně při běžné činnosti. Pozor na noční klidovou bolest, říká onkoložka Rakovina penisu: Je nutný radikální řez? Ptali jsme se předního odborníka na nejvážnější problémy mužů  

Zároveň ale vědci říkají, že není třeba panikařit. „Je to opravdu těžké mluvit o spojení mezi tím, co jsme našli v obalu, a tím, jaký to může mít vliv na něčí zdraví," vysvětlila Schaiderová. „PFAS je komplexní kategorie."

Podle Centra pro kontrolu nemocí pro sledování toxických látek a nemocí některé látky skupiny PFAS prokazatelně způsobují „změny v játrech, štítné žláze, a ovlivňují pankreatické funkce nebo hladinu hormonů." Také mohou zvýšit hladinu cholesterolu a zvýšit riziko rakoviny. Je prý ale třeba provést další studie, aby bylo možné pochopit, jak přesně syntéza některých látek - a v jaké kombinaci - může mít vliv na zdraví člověka.

Tato konkrétní studie, která byla zveřejněna v magazínu Environmental Science & Technology Letters, nezkoumala, jaké množství chemických látek se do potravin dostalo. Schaiderová však poukazuje na jiné studie, které prokázaly, že je tento přenos možný - zvláště v případě, že potravina je horká nebo obsahuje emulgované tuky jako je majonéza.

Související

Kebab, ilustrační foto

Döner kebab je nejoblíbenějším německým fastfoodem

Když před padesáti lety, 2. března 1971, začal turecký "gastarbeiter" Mahmut Aygün ve své berlínské restauraci Hásir poprvé servírovat pita chléb, který plnil kořeněnými plátky masa grilovaného na rožni, zapsal tak berlínskou čtvrť Kreuzberg do historie rychlého občerstvení. Jeho pokrm dostal jméno döner kebap.

Více souvisejících

fastfood rakovina potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 41 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy