Dozví se svět pravdu o smrti JFK? Již brzy by mohly být odtajněny tisíce tajných dokumentů CIA a FBI

Washington – Smrt amerického prezidenta Johna F. Kennedyho je opředena řadou tajemství. Zastřelil jej opravdu Lee Harvey Oswald, nebo existoval druhý střelec? Šlo jen o obří spiknutí? Americký prezident Donadl Trump, který během své kampaně v roce 2016 konspirační teorie kolem smrt JFK podporoval, by měl již brzy rozhodnout o tom, zda veřejnosti odhalí tisíce utajovaných dokumentů o smrti někdejší hlavy USA.

Kennedy byl zastřelen ve svém autě v listopadu 1963 v americkém Dallasu střelcem Lee Harvey Oswaldem - to říká oficiální verze. Stále ale není přesně známo, co o něm zpravodajské služby věděly před atentátem a co spojuje Oswalda a vládu Fidela Castra vládu na Kubě, připomíná deník The Indenendent.

Rozpečetění těchto dokumentů by mohlo odpovědět na tyto a další otázky a mohlo by mít významný dopad na americkou historii. Více než dva miliony dokumentů již byly odtajněny, mnohé byly zadrženy zpravodajskými agenturami a pocházely od původní Warrenovy komise z roku 1964, která se zabývala vyšetřováním smrti JFK.

Komise dospěla k závěru, že neexistují žádné důkazy o spiknutí, ale film z JFK z roku 1991, který režíroval slavný Oliver Stone, oživila populární fascinaci možným spiknutím. Kvůli tomu v roce 1992 George W. Bush podepsal zákon, který zajistil zveřejnění dokumentů do 25 let. 

Trump má tedy šest měsíců na to, aby rozhodl, zda zablokuje odhalení odhadem 3600 souborů vztahujících se k atentátu, které jsou stále zapečetěny v archivech. Z toho, co je známo, většinou pocházejí od CIA a FBI a mohou pomoci vyřešit přetrvávající otázky o tom, zda tyto dvě agentury zatajily důkazy spiknutí. 

Server Politico uvádí, že tak jako u každého dřívější verze dokumentů týkajících se atentátu na JFK za posledních 53 letech, je prakticky jisté, že některé soubory budou podporovat populární konspirační teorie o vraždě Kennedyho; zatímco další dokumenty je pravděpodobně vyvrátí.

Odborníci doufají, že by tyto materiály mohly zaplnit chybějící mezery a ukázat, proč byl Oswald sledován CIA během jeho výletu do Mexika jen několik týdnů před vraždou, a proč tam navštívil sovětskou a kubánskou ambasádu. Historici se zatím shodují na tom, že se snažil získat víza a přeběhnout na Kubu, odtud se prý pak chtěl dostat do Sovětského svazu.

Trump v rámci předvolebního turné opakovaně upozorňoval na článek magazínu National Enquirer, který spojoval Oswalda s otcem republikánského senátora Teda Cruze, který byl jeho bývalým soupeřem v primárkách. Příběh byl založen na jedné fotografii Oswalda a dalšího muže rozdávajícího letáky podporující Castra krátce před atentátem. Cruz popřel, že by na fotografii byl jeho otec, Rafael Cruz, a nazval Trumpa „patologickým lhářem“.

Nejmenovaný úředník přímo z Bílého domu, který hovořil pod podmínkou anonymity, řekl minulý týden serveru Politico, že Trumpova administrativa „je obeznámena s požadavky“ zákona z roku 1992 a že Bílý dům spolupracuje s Národním archivem „s cílem umožnit hladký proces.“

Martha Murphyová, zástupkyně archivu, serveru Politico řekla, že ačkoliv výzkumníci nedokáží zjistit, zda budou v dokumetech objeveny nějaké "bomby", mohou poskytnout „opravdu zajímavý obrázek studené války“.

Související

John Fitzgerald Kennedy Rozhovor

60 let od atentátu na Kennedyho zůstává jeho pozadí nadále záhadou, míní historik

Uplynulo 60 let od chvíle, kdy série výstřelů ukončila život amerického prezidenta Johna Kennedyho. Atentát, k němuž došlo 22. listopadu 1963 ve městě Dallas, je americkými historiky i publicisty sice pečlivě zmapován, přesto se stále nepodařilo zcela objasnit, kdo jej zosnoval, což nahrává nejrůznějším konspiračním teoriím, uvádí ředitel Historického ústavu Slovenské akademie věd Slavomír Michálek. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil, proč kořeny Kennedyho násilné smrti patrně vyrůstaly z tehdejší politické situace ve Spojených státech a z jakého důvodu hodnotí Kennedyho prezidentství jako úspěšné, navzdory tomu, že bylo relativně krátké.  
Robert Kennedy Rozhovor

55 let od atentátu na Roberta Kennedyho. Politické násilí bylo v USA bohužel docela běžné, uvádí amerikanista Pondělíček

Robert Kennedy, vlivný politik a uchazeč o prezidentskou nominaci za Demokratickou stranu, bratr v roce 1963 zavražděného prezidenta Spojených států Johna Kennedyho, se před 55 lety, 5. června 1968, stal rovněž obětí atentátu. O den později zemřel. Pro své názory, především na nepřípustnost rasové segregace, byl mnohými nenáviděn, avšak motiv vraždy s vnitřní politikou patrně nesouvisel, vysvětluje v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jiří Pondělíček. 

Více souvisejících

John Fidgerald Kennedy (J.F.K.) Donald Trump USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 13 hodinami

Počasí o víkendu: Meteorologové očekávají typické jaro

Česko si užilo den volna uprostřed týdne, po kterém přicházejí dva pracovní dny. Víkend pak přinese typické jarní počasí s teplotami kolem dvacítky, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy