Ukrývají tajné archívy americké rozvědky šokující odhalení?

Vražda jednoho z nejikoničtějších amerických prezidentů všech dob, Johna F. Kennedyho, dodnes vzbuzuje mnohé pochybnosti. Konspirační teoretici se předhánějí v barvitých vysvětleních, proč byl nadějný prezident úkladně zabit. Nyní by se jim mohl dostat do rukou nový materiál, pokud se Trump rozhodne uvolnit dokumenty uložené v Národním archívu. Magazínu Politico vnímá jako jistou ironii to, že rozhodnutí zveřejnit potenciálně konspirační dokumenty leží na muži, který svého politického oponenta obvinil, že jeho otec je ve spojení s vrahem JFK, Lee Harvey Oswaldem.

Podle JFK Assassination Records Collection Act z roku 1992 musí být asi 3600 dokumentů o smrti  Kennedyho zveřejněno v plné verzi do 26. října, tj. v 25. výročí zákona. Trump má šest měsíců na to, aby rozhodl, zda tak učiní. Bílý dům poprvé uznal, že řeší tuto problematiku, ačkoliv není jisté, co prezident udělá. Anonymní úředník z Bílého domu řekl Politico, že vláda je obeznámena s požadavky  zákona z roku 1992 a že Bílý dům spolupracuje s Národním archivem na tom, aby umožnil hladký proces v potencionálním zveřejnění dokumentů před říjnovou uzávěrkou.

Martha W. Murphyová, úřednice archivů, která dohlíží na záznamy, minulý měsíc řekla, že tým výzkumníků s bezpečnostními oprávněními na vysoké úrovni pracuje na přípravě dokumentů o JFK. Kromě uvolnění 3 600 dříve neviděných souborů, archivy též přezkoumají dalších 35 000 dokumentů souvisejících s vraždou, které byly dříve částečně uvolněny, aby mohly být tentokrát uvolněny úplně. Murphyová řekla, že by dokumenty ráda uvolnila ještě před říjnovou uzávěrkou, možná už v létě.

Mnoho z těchto dokumentů  pochází ze spisů úředníků CIA, kteří sledovali záhadný výlet Oswalda do Mexico City několik týdnů před vraždou, kde navštívil jak sovětské, tak kubánské velvyslanectví a vysloužil si pozornost CIA. Jiné dokumenty identifikují dříve anonymní americké a zahraniční špiony a zdroje donucovacích orgánů, kteří měli informace o Oswaldovi a vraždě. Nejméně 400 stran složek zahrnuje  E. Howarda Hunta, bývalého operátora CIA,  který na smrtelné posteli tvrdil, že měl rozvinuté znalosti o vraždě Kennedyho.

Dokumenty byly shromážděny dočasnou federální agenturou, Assassination Records Review Board, ustanovenou v roce 1992 Kongresem v reakci na veřejné pochybnosti o případu, podpořené filmem „JFK“ režiséra a známého kritika netransparentnosti amerických úřadu, Olivera Stoneho. Agentura se rozhodla vytvořit rozsáhlou knihovnu tajných dokumentů od CIA, FBI, a dalších federálních agentur, stejně jako z kongresových vyšetřování atentátu.

Skrývají dokumenty šokující odhalení?

Bývalý předseda agentury, soudce John R. Tunheim z federálního okresního soudu v Minnesotě, uvedl, že „nebude překvapen, pokud je něco důležitého" v dokumentech, zejména s ohledem na to, jak velká část historie o Kennedyho atentátu byla v posledních desetiletích přepsána. Nevěří ale, že by dokumenty obsahovaly nějaké šokující odhalení. „Dnes, s širším chápáním historie, jisté věci mohou být mnohem relevantnější," řekl.  Murphyová též tvrdí, že dokumenty neobsahují žádnou „bombu“, sebekriticky dodává, že ona a její tým ale není nejlepší na posuzování potenciálního šokujícího významu dokumentů. Podle ní „kolekce je opravdu zajímavá jako obrázek Studené války."

Zákon z roku 1992 dovoluje prezidentovi nechat dokumenty zapečetěné pod uplynutí 25leté lhůty, pokud dosvědčí Archívu, že to je nebytné kvůli „rozpoznatelnému poškození vojenské obrany, zpravodajských operací, vymáhání práva nebo vedení zahraničních vztahů" a že „rozpoznatelná škoda má takovou závažnost, že převažuje nad veřejným zájmem o zveřejnění." Zpravodajské agentury CIA a FBI vydaly prohlášení , že přezkoumají dokumenty, zda-li je  bezpečné je uveřejnit. Ani CIA, ani FBI zatím neuvedla, zda-li bude apelovat na prezidenta, aby zablokoval uvedení nějakého dokumentu.

Trump by mohl podpořit uveřejnění dokumentů i díky tomu, že by mohli vnést světlo na jeho obvinění, že kubánský otec Teda Cruze měl vazby na Oswalda. Trump během kampaně opakovaně odkazoval na článek publikovaný v National Enquirer, podle něhož byl Oswald ve spojení s kubánskou exilovou skupinou v USA, jejímž členem měl být kubánský otec Teda Cruze. Článek je založen výhradně na fotografii z roku 1963, na které je Oswald rozdávající komunistické letáky s mužem, kterého článek identifikuje jak Rafalea Cruze. Podle indexu Národního archivu jedním z možných zveřejněných dokumentů 86stránková složka o prominentní kubánské exilové skupině podporované CIA, kterou se Oswald zřejmě pokoušel infiltrovat, aby získal informace pro Castra.  

Související

John Fitzgerald Kennedy Rozhovor

60 let od atentátu na Kennedyho zůstává jeho pozadí nadále záhadou, míní historik

Uplynulo 60 let od chvíle, kdy série výstřelů ukončila život amerického prezidenta Johna Kennedyho. Atentát, k němuž došlo 22. listopadu 1963 ve městě Dallas, je americkými historiky i publicisty sice pečlivě zmapován, přesto se stále nepodařilo zcela objasnit, kdo jej zosnoval, což nahrává nejrůznějším konspiračním teoriím, uvádí ředitel Historického ústavu Slovenské akademie věd Slavomír Michálek. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil, proč kořeny Kennedyho násilné smrti patrně vyrůstaly z tehdejší politické situace ve Spojených státech a z jakého důvodu hodnotí Kennedyho prezidentství jako úspěšné, navzdory tomu, že bylo relativně krátké.  
Robert Kennedy Rozhovor

55 let od atentátu na Roberta Kennedyho. Politické násilí bylo v USA bohužel docela běžné, uvádí amerikanista Pondělíček

Robert Kennedy, vlivný politik a uchazeč o prezidentskou nominaci za Demokratickou stranu, bratr v roce 1963 zavražděného prezidenta Spojených států Johna Kennedyho, se před 55 lety, 5. června 1968, stal rovněž obětí atentátu. O den později zemřel. Pro své názory, především na nepřípustnost rasové segregace, byl mnohými nenáviděn, avšak motiv vraždy s vnitřní politikou patrně nesouvisel, vysvětluje v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jiří Pondělíček. 

Více souvisejících

John Fidgerald Kennedy (J.F.K.) Donald Trump

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy