Hlavní stratég Bílého domu Steve Bannon končí

Washington/Praha - Hlavní stratég Bílého domu Steve Bannon, který se dnes domluvil s personálním šéfem Johnem Kellym na opuštění funkce, je mnohými považován za problematického politika s rasistickými a antisemitskými názory. Za jeho jmenování hlavním stratégem byl americký prezident Donald Trump silně kritizován.

"Personální šéf Bílého domu John Kelly a Steve Bannon se dnes společně domluvili, že Bannon po dnešním dni funkci opustí," uvedla Sandersová v prohlášení. "Jsme mu vděčni za práci, kterou odvedl a přejeme mu to nejlepší," pokračovala.

Agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj, který se případem zabýval, uvedla, že Bannon dostal šanci odstoupit s podmínkami, které si určí. " V posledních týdnech prezident dospěl ke konečnému rozhodnutí," uvedl zdroj s tím, že Bannon dostal šanci odstoupit dobrovolně, ale administrativa věděla, že mu nakonec bude muset dát výpověď.

Bannon svou situaci tento týden zhoršil, když poskytl rozhovor liberálnímu listu American Prospect, v němž podle některých podkopával Trumpovu politiku vůči KLDR. Sám Bannon se prý domníval, že mluví se zaměstnanci vysoké školy a rozhovor je mimo záznam.

Americký list NYT o tom, že se Trump chystá Bannona propustit, s odvoláním na dva nejmenované zdroje v administrativě, informoval už před oficiálním prohlášením. NYT mimo jiné uvedl, že podle zdroje blízkého Banonovi vrchní stratég podal výpověď už 7. srpna. Oficiální oznámení prý mělo přijít tento týden, ale bylo odloženo kvůli nepokojům ve Virginii.

Další Trumpův poradní výbor se rozpadá

Téměř všichni členové dalšího poradního výboru amerického prezidenta, tentokrát výboru pro umění a humanitní vědy, dnes oznámili svou rezignaci. Informovala o tom agentura AP s tím, že Bílý dům na její žádost o komentář zatím nereagoval. Donald Trump se kvůli své kontroverzní reakci na víkendové násilnosti v Charlottesvillu ve Virginii dostává do izolace, napsala agentura Reuters. Trump uvedl, že podle něj na násilí nesou vinu jak neonacisté, tak jejich odpůrci.

V dnešním dopise oznámilo rezignaci 16 ze 17 členů poradního výboru pro umění a humanitní vědy, mezi nimi i herec Kal Penn či umělec Chuck Close. "Rovnítko, které nesprávně protlačujete mezi neonacisty a jejich odpůrce, nemůže obstát. Fakt, že administrativa odmítla rychle a jasně odsoudit rakovinu nenávisti, jen napomáhá těm, kteří si přejí, aby Amerika byla nemocná," uvádějí v dopise členové výboru.

"Kdybychom Vaši nenávistnou rétoriku ignorovali, podíleli bychom se na Vašich slovech i činech," stojí v dopise. "Teorie nadřazenosti bílé rasy, diskriminace a nevybíravé poznámky to nejsou americké hodnoty. Vaše hodnoty nejsou americké hodnoty. Musíme mít a máme hodnoty lepší. Pokud Vám to není jasné, pak Vás vyzýváme, abyste na svou funkci rezignoval," uvádí se v dopise členů poradního výboru.

Související

Steve Bannon

Trumpův exporadce Bannon byl odsouzen k čtyřměsíčnímu vězení

Někdejší vrchní stratég amerického republikánského exprezidenta Donalda Trumpa a prominentní představitel americké pravice Steve Bannon byl dnes odsouzen ke čtyřměsíčnímu vězení za to, že odmítl spolupracovat se zákonodárci při vyšetřování loňského útoku Trumpových stoupenců na sídlo Kongresu. Informovala o tom agentura AP.
Steve Bannon

Porota uznala Bannona vinným z pohrdání Kongresem, hrozí mu až dva roky

Soudní porota ve Washingtonu uznala vinným Stephena Bannona, bývalého "vrchního stratéga" exprezidenta Donalda Trumpa, ve dvou bodech pohrdání Kongresem. Bannonovi (68) hrozí dva měsíce až dva roky ve federální věznici a pokuta. Americká Sněmovna reprezentantů doporučila jeho stíhání poté, co neuposlechl její obsílku a neposkytl svědectví ani dokumenty požadované výborem vyšetřujícím nepokoje z loňského 6. ledna a události, které k nim vedly.

Více souvisejících

Steve Bannon USA (Spojené státy americké) Donald Trump Bílý dům USA

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy