Boj proti dezinformacím nefunguje. Lidé falešným zprávám věří ještě víc, ukázala studie

Společnost Facebook se snaží bojovat proti falešným zprávám. Spojila své síly s celou řadou skupin, které se věnují ověřování informací. Jenže takové ověřování má jen velmi omezený nebo žádný účinek na uživatele, ukázal průzkum odborníků z univerzity Yale.

Společnost Facebook navázala spolupráci s externími kontrolory – mělo jít o klíčový prvek v boji proti falešným zprávám. Nová studie Yale University však ukázala, že ověřování informací a následné označování nepřesných zpráv na sociálních médiích prostě nefunguje, uvádí server Politico.

Označování falešných novinových zpráv má podle studie jen malý vliv na to, zda čtenáři vnímají titulky zprávy jako pravdivé. Výzkumní pracovníci také zjistili, že pro některé skupiny - zvláště příznivce amerického prezidenta Donalda Trumpa a dospělé do 26 let – může takové označování v konečném důsledku zvýšit pravděpodobnost, že uživatelé budou věřit falešným zprávám.

Je to proto, že obrovský objem dezinformací, který zaplavuje sociální média, znemožňuje skupinám zkoumajícím pravdivost zpráv zabývat se každým jednotlivým příběhem. Existence značek na některých - ale ne všech - falešných příbězích způsobuje, že některé skupiny uživatelů věří jakémukoli příběhu, který není označen, ukázala studie zveřejněná v pondělí psychology Davidem Randem a Gordonen Pennycookem.

Rand uvedl, že studie také ukázala, že umístění značek s faktickými kontrolami na Facebooku nemá výraznější vliv na čtenáře. „Všechny tyto efekty jsou drobné a mají jen malý efekt, "řekl Rand. „Není to dost, aby to problém vyřešilo."

Mluvčí společnosti Facebook však zpochybnil metodologii výzkumných pracovníků provádějících studii- poukazuje na to, že studie byla provedena prostřednictvím internetového průzkumu, a nikoliv přímo na platformě Facebook. Dodal, že kontrola faktů je jen jednou částí úsilí společnosti zaměřené na boj proti falešným zprávám.

Související

Meta Platforms

Zuckerberg včera zbohatl o 650 miliard korun, letos už o bilion. Investoři mu tak tleskají hlavně za to, že byl schopen rychle propustit přes 20 tisíc lidí

Spoluzakladatel a šéf Mety, matky Facebooku, letos bohatne jako nikdo jiný. Mark Zuckerberg od začátku roku rozhojnil své jmění o v přepočtu zhruba 980 miliard korun. To je suma, jež přesahuje polovinu letos plánovaných příjmů českého státního rozpočtu. Zuckerberg tak zažívá comeback mezi ty světově vůbec nejbohatší. Celkově totiž jeho jmění činí bezmála čtyři biliony korun, což jej momentálně řadí na čtvrtou příčku globálně nejbohatších lidí. Více už má jen Elon Musk, Jeff Bezos a Bernard Arnault. 

Více souvisejících

Facebook Media sociální sítě

Aktuálně se děje

před 47 minutami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy