Na teroristickém útoku v New Yorku něco nesedí

New York - Osm mrtvých a jedenáct zraněných. Taková je bilance newyorského útoku, který spáchal Uzbek Sayfullo Saipov. Držitel zelené karty, jenž pracoval jako řidič nákladních vozů, se přihlásil k IS. Nicméně, teroristická organizace jejich spojení nepotvrdila. Proč skupina, jenž rychle reaguje na zabíjení „nevěřících“ na Západě, v tomto případě podezřele mlčí? Noviny New York Times nabízejí odpověď.

Po koordinovaných útocích v Paříži před dvěma lety, pyšný IS zveřejnil klipy devíti z deseti odpovědných teroristů - jeho „lvů“ - jak mu slibují věrnost. Desátý terorista, Salah Abdeslamem jako jediný ze skupinky během útoků nezemřel, naopak se mu podařilo uprchnout a skrývat se po nějaký čas v Belgii, kde byl chycen. Zatímco fotografie jeho staršího brata, který se odpálil v pařížské kavárně, byla často přítomna v materiálech distribuovaných IS, Abdeslam jako kdyby neexistoval, soudě podle nulových zmínek o jeho osobě ze strany IS.

Nejedná se o jediný případ, kdy IS mlčel ohledně osob, kteří v jeho jménu prováděli teroristické útoky. IS se nepřihlásil k útoku v Židovském muzeu v Bruselu v roce 2014, jehož následkem byli čtyři mrtví ani k útoku ve vysokorychlostním vlaku Thalys v roce 2015, při kterém došlo ke zranění třech cestujících. Taktéž neohlásil jako svého bojovníka Ahmada Khana Rahimiho, který nastražil několik bomb v New Jersey a Chelsea a které zranili 31 lidí, ačkoliv v jeho deníku policie našla odkazy na bývalého (nyní mrtvého) mluvčího IS, Abu Muhammada al-Adnaniho, vůdčího hlasu volajícího po útocích na Západě.

IS též mlčel v případě nedávného útoku nákladním vozem ve švédském hlavním městě Stockholmu, během něhož zahynulo pět lidí a 14 bylo vážně zraněno. Tento typ „low tech“ útoku byl podobný těm, které IS oslavoval v Nice a v Berlíně a taktéž byl spáchán jedincem, odmítnutým žadatelem o azyl z Uzbekistánu, jenž byl jeho příznivcem. Značná podobnost mezi tímto útokem a útokem v New Yorku vyvolává otázku, proč se IS hlásí jen k některým z programově stejných typů teroristických činů.

V případě New Yorského útoku je to o to zarážející, že IS nyní urgentně potřebuje dosvědčit svým příznivcům, že i přes sérii porážek v Iráku a Sýrii, ztrátě svého hlavního města Rakky a vyhánění do syrské pouště, je stále relevantní a hrozivou silou. Dalo by se očekávat, že s radostí sáhne po možnosti pyšnit se uspořádáním nejhoršího teroristického útoku v New Yorku od 11. září. Zatím se tak nestalo, ačkoliv IS obvykle se přihlásí k útokům do 24 hodin.  Nicméně, v některých případech z minulého léta se čekalo na prohlášení skupiny dokonce měsíc. Možná i v tomto případě IS si prostě „dává na čas.“

Důvody mlčení

Nicméně, při detailnějším pohledu na zmíněné příznivce IS, ke kterým se jejich „idol“ nepřihlásil, vyplývá na povrch zajímavá skutečnost. Všichni měli společnou jednu věc: byli chyceni. Amarnath Amarasingam, vedoucí výzkumný pracovník Institutu pro strategický dialog, tvrdí, že chycení členové IS mu vysvětlili, že svým mlčením je IS vlastně chrání. V rámci jakési vnitřní komunikace jim sděluje, že je neprodal. Podle Raphaela Glucka, nezávislého badatele, by takové jednání IS mohlo ohrozit nábor jejich dalších přívrženců, protože nikdo by už neměl motivaci činit teroristické útoky.

Podle jiných odborníků mnohem větší roli hraje teologické hledisko. IS se snaží tímto způsobem motivovat své příznivce, pořádající teroristické útoky, k tomu, aby se stali „mučedníky“, tj. aby sami během útoku zahynuli. Dle tohoto výkladu není vražedná operace úspěšná, pokud její strůjce přežil. To by vysvětlovalo, proč teroristé se uchylují k držení falešných bombových pásů a zbraní, jenž zřejmě mají vyprovokovat policisty, aby po nich stříleli a zabili je.

Smrt pachatele je zřejmě pro IS důležitější hledisko, proč se k akci přihlásit, než její úspěšnost. Dosvědčuje tomu případ útočníka, který v červnu v Paříži vrazil svým výbušninami naloženým vozidlem do policejního vozu. Při akci sám zahynul, nikdo jiný nebyl zraněn. IS se k útoku přesto přihlásil a pojal jej jako varování západním silám, že jejich země se stávají bojištěm a období míru a klid skončilo.

Související

Více souvisejících

Islámský stát (IS) Terorismus Útok v USA: Muž najel náklaďákem do lidí v Manhattanu (31. 10. 2017)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy