Kongres odhalil zajímavou skutečnost. Ruská propaganda cílila na příznivce lidských práv, islámu, gayů i Clintonové

Obecný příběh o zásahu ruské propagandy zní, že Rusko za pomoci tzv. alternativní pravice pomohlo k zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem. Méně hysterické přístupy argumentují, že snahou Ruska nebylo ani tak zvolit Trumpa, jako vzbudit nedůvěru lidí v americký politický systém. Toto tvrzení se zdá potvrzovat Kongresem zveřejněná část politických reklam zakoupených na Facebooku a Instagramu entitami, o nichž se věří, že jsou napojené na ruskou vládu. Ukazuje se, že Rusko se pokoušelo zasáhnout všechny typy obyvatelstva, aby posílilo kulturní a politické rozdělení v americké společnosti.

Rusové identifikovali některé klíčové skupiny. Na základě informací o jejich objektu – např. zájem o obranu, zbraně, konzervativní hodnoty, Ježíše, ale i lidská práva či manželství stejného pohlaví – vyrobili politickou reklamu na míru. Ačkoliv mnohé z těchto reklam byly cílené na potenciální voliče Trumpa, některé z nich byly zaměřené na voliče demokratického protivníka Bernieho Sandersa a dokonce i na příznivce Hilary Clintonové a obecně na ty typy politických názorů, které jsou v principu proti politickým názorům Trumpa – a Putina.

Část ruských reklam cílila na milovníky, podporovatele či zájemce o americkou vojenskou kulturu a historii. Tyto reklamy, jako např. doporučení facebookové stránky „podporovatelů Druhého dodatku, patriotů a milovníků zbraní“ s názvem „Defend the 2nd“ (Braňte druhý – myšleno Druhý dodatek Ústavy Spojených států amerických umožňující americkým občanům držet zbraně a organizovat milice), spadají politicky spíše do hájemství republikánů a Trumpa. U některých nelze jednoznačně určit politický kontext, jako např. u instagramové reklamy cílící na veterány z Afghánistánu, Iráku či Vietnamu.

Ruská propaganda neopomněla ani na druhou stranu politické a kulturní barikády. Zájemcům o lidská práva, speciálně práva černochů, afroamerickou kulturu či policejní násilí vůči těmto menšinám byla doporučována facebooková skupina „Black Matters“ (Na černé záleží), ne náhodou vzbuzují svým názvem odkazují na diskutovaného hnutí za práva černochů Black Lives Matters (Na černých životech záleží). Rusové též stáli za kampaní „Don’t Shoot Us“ (Nestřílejte na nás), upozorňující na policejní násilí.

Snaha ruské propagandy postihnout všechny možné oblasti má vzhledem k politické orientaci Kremlu značně ironický nádech. Navzdory známému názoru Vladimíra Putina na gaye, Rusy zakoupené poltické reklamy doporučovali LGBT komunitě a jejím příznivcům stránku nazvanou „LGBT United“ (Sjednocená LGBT). Reklama vyzývala k uspořádání protipochodu vůči protestu pořádaného ze strany kansaské baptistické církve. Metadata ukazují, poukazuje web The Verge, že reklama cílila i na příznivce Clintonové a Sanderse. Toho pokropovala i facebooková reklama/stránka „Born Liberal“ (Zrozen liberálem).

Není žádným překvapením, že mnohé zveřejněné, Rusy placené doporučované stránky a skupiny se týkají hlavního podezřelého v kauze ruské propagandy, Donalda Trumpa. Některé, jako „Donald Trump America“, už svým názvem zcela jasně evokují, na koho jsou zacílené. Jiné spíše prezentovali témata, kterými u svých voličů bodovat, speciálně téma migrace a islámu. Názvy těchto skupin jsou též vypovídající – „Stop A.I“ (all invaders – všechny nájezdníky) či „Secured Borders“ (Chráněné hranice).

Pozornost byla věnována i Trumpově obchodnickému zázemí a jeho patriotismu – instagramová reklama nazvaná American Made (Vytvořeno v Americe) představovala svůdné obrazy Trumpovy rodiny a jejich podniků, včetně šperků Ivanky Trump. Jiné příspěvky podporovaly Trumpovu kritiku Clintonové. Facebooková stránka „Army of Jesus (Ježíšova Armáda)“ nabádala své příznivce, aby daly „like“, pokud chtějí, aby Ježíš vyhrál nad ďábelskou Hilary. Na druhou stranu, ruská propaganda cílila i na odpůrce Trumpa, které v rámci kampaně „BM – Not My President (BM – Ne můj prezident – zkratka BM zřejmě odkazuje k bowel movement, tj. vyprazdňování stolice)“ vyzývala k protestnímu pochodu proti Trumpovi.   

Samozřejmě, obraz různých politických, kulturních a zájmových uskupení v USA by nebyl kompletní bez muslimské komunity. Rusové na ní nezapomněli a těm zajímajícím se o islám či o Zaida Shakira, jednoho z nejvýraznějších islámských učenců odsuzujících militantní islámský fundamentalismu, nabízeli stránku „United Muslims of America“ (Spojení muslimové Ameriky, reference na Spojené státy americké).

V souvislosti s islámem je zajímavá skutečnost, na kterou zvláště upozornil senátor Richard Burr. Skupina "Save Muslim Knowledge" (Zachraňte islámské vědění) vyzývala k pochodu za ochranu Islámské knihovny vědění ( Islamic Da'wah Center) v Hostounu přesně v tem samý čas (sobota 21. května ve 12:00 hodin), kdy k protestu vůči této instituci vyzvala facebooková komunita „Stop Islamization of Texas (Stop islamizace Texasu).“ Zdá se, že za oběma účty stojící Rusové iniciovali obě strany protestu. Tento případ ukazuje na hlavní cíl ruské propagandy, kterým očividně není ani tak podpora Trumpa prezidentem jako posílení politického a kulturního rozdělení v americké společnosti.     

Související

Ruská policie zatýká lidi, protestující proti Putinovi, photo by Kirill Kruglikov

Rusové agresi proti Ukrajině vnímají jako „lidovou válku“, veřejné mínění je neotřesitelné

Valná většina Rusů podporuje válku Moskvy proti Ukrajině. Ve výzkumu na to přišli analytici think-tanku Levada Centre, o jeho výsledcích informoval zpravodajský server Euronews. Ruská společnost si už zvykla, že protestovat je zbytečné – ukázaly to jak protesty ze začátku války ve velkých ruských městech, tak menší demonstrace po vyhlášení částečné mobilizace v národních republikách uvnitř Ruské federace. 

Více souvisejících

propaganda Rusko USA (Spojené státy americké) Donald Trump Hillary Clintonová

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 2 hodinami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 4 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 5 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 6 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy