Rozvrat USA? Putin není jedinou hrozbou, děsí se expertka na diktatury

NÁZOR - Bývalý americký prezident Barack Obama měl pravdu, když ve čtvrtek na Ekonomickém klubu v Chicagu varoval Američany před křehkostí jejich demokracie, konstatuje historička Ruth Ben-Ghiatová. Profesorka z New York University zabývající se autoritářstvím a propagandou v komentáři pro server CNN poukazuje na náznaky, že svobodu v USA neohrožují pouze vnější nepřátelé jako Vladimir Putin, ale také vnitřní síly, v čele s radikalizovanými elementy v Republikánské straně.

Rozdělená populace, jednoduché odpovědi

Obama mnohým nadzdvihl obočí, když odkazoval na vzestup Adolfa Hitlera v Německu a varoval, že "věci se mohou rychle zhroutit", jelikož americká populace je rozdělená a může padnout za kořist těm, kteří nabízejí "jednoduché odpovědi", připomíná historička. Dodává, že pravicový tisk odmítl Obamovu implicitní paralelu mezi současným americkým prezidentem Donaldem Trumpem a nejznámějším odpůrcem židů, především s ohledem na ohromný dárek, který Trump dal izraelským zastáncům tvrdé linie, když uznal Jeruzalém izraelskou metropolí.   

"A je pravda, že Trump nevyhlásí staromódní diktaturu. Dnešní autoritáři (takoví jako Putin) uplatňují represi odlišně," vysvětluje odbornice. Přesto podle ní Obama nepoužil své srovnání lehkovážně - jde totiž o zkušeného politika a obezřetného řečníka, který na veřejnosti zřídka mluví bez přípravy a uvědomuje si lépe než kdokoliv jiný závažnost stávajících hrozeb pro integritu americké demokracie a co je nutné dělat pro probuzení Američanů, kterým hrozí letargie.     

Není tajemstvím, že Trump se snaží oslabit americké demokratické normy a zdiskreditovat podstatu společenských institucí, které mohou odhalovat nepravosti prezidenta a jeho spojenců, deklaruje Ben-Ghiatová. Soudí, že Trumpovy útoky na tisk, justici a zpravodajské služby jsou učebnicovými příklady autoritářství, stejně jako jeho pěstování vůdcovského kultu. "Jsem jediný, na kom to záleží," cituje historička prezidentova slova, kterými reagoval na dotaz týkající se případného zaplnění prázdných míst na ministerstvu zahraničí.

Vůdci nicméně potřebují spojence, aby mohli zničit demokracii, tvrdí expertka. Této role se podle jejího názoru dobře ujala Republikánská strana, o čemž dobře vypovídá podpora republikánů a Trumpa spolustraníkovi Royu Moorovi obviněnému ze sexuálního obtěžování a rasismu. "Ve skutečnosti slova a činy mnoha republikánských volených představitelů vykazují rysy rozvratného jednání typu, který vždy pomáhal autoritářům při nástupu k moci," varuje akademička a uvádí tři jejich příklady.

Vlivní mlčí

Za první profesorka označuje popravy politických odpůrců na základě jejich údajně antidemokratického jednání. Šlo o oblíbenou taktiku Hitlera, a proto je podle jejího názoru pozoruhodné, že vedení Republikánské strany nikdy veřejně neodsoudilo své zákonodárce z New Hampshire a Oklahomy, Ala Baldasara a Johna Bennetta, za jejich výzvy k zabití Trumpovy demokratické protikandidátky Hillary Clintonové.

Poté, co Baldasarova slova, že Clintonová by měla být "zastřelena za velezradu", začala šetřit Tajná služba USA, Trump vystoupil na jeho podporu, čímž zamezil jakékoliv potenciální kritice či morálnímu odsouzení z úst svých spojenců, konstatuje Ben-Ghiatová. Poukazuje, že Bladasaro naopak později obvinil "liberální média", že se chopila jeho poznámek a rychle je zveřejnila.

Druhým příkladem typicky autoritářského přístupu je podle odbornice vyzývání k perzekuci tisku a intelektuálů označovaných za "destruktivní kritiky". Mezi zvolenými republikánskými představiteli se do čela této zastrašovací taktiky postavil texaský guvernér Greg Abbott, kterému se od vedení partaje nedostalo žádných negativních reakcí za jeho květnové vtipy o střílení novinářů, připomíná historička. Dodává, že Abbottův odpor k profesorům se stejně zarputilý jako jeho přesvědčení, že studenti by měli mít možnost nosit na hodiny svých profesorů zbraně.

Republikánským přeborníkem v násilných řečech - třetím příkladu autoritářských tendencí - je dle mínění odbornice Wayne LaPierre z Národní asociace držitelů zbraní, který v dubnu označil za "největší domácí hrozbu" politické, mediální a akademické elity. "Ti, kdo žijí v represivních režimech po celém světě, by se z takového jazyka zachvěli, jelikož vědí, kam může vést," varuje Ben-Ghiatová. Připomíná, že momentálně sedí stovky profesorů a novinářů ve vězeních například v Turecku, přičemž jde o oběti čistek prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana ve zmíněných sférách.

Není nemožné si představit, že americké věznice budou jednoho dne vypadat stejně, vezmeme-li v potaz činy a rétoriku představitelů Republikánské strany a skutečnost, že Trump údajně v únoru požádal tehdejšího ředitele FBI Jamese Comeyho o zatčení novinářů, kteří zveřejnili utajované skutečnosti, míní expertka.

"V historii autoritářských režimů je nejpozoruhodnější, že za hlukem manifestací a propagandy mlčí politicky vlivní, kteří mohou zabránit vůdcům v činech," zdůrazňuje profesorka. Konstatuje, že čas pro jejich akci nastal nyní a Obamovi by se mělo aplaudovat za to, že promluvil, přičemž vyčkávající politici z obou amerických stran by měli učinit to samé.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Barack Obama demokracie Donald Trump

Aktuálně se děje

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Elektrovozy Volkswagen

O elektroauta značky VW není zájem. Fabriky plánují velké propouštění

Elektromobilita představuje významné riziko pro pracovní místa v automobilovém průmyslu, přičemž prodeje elektromobilů v současnosti v Německu zaostávají. Tento trend je obzvláště znepokojivý pro zhruba 1000 zaměstnanců společnosti VW v Sasku, jejichž pracovní pozice jsou nyní ohroženy více než kdy jindy.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Donald Trump si udržuje náskok před Bidenem.

Manhattanští žalobci souhlasí s odložením Trumpova rozsudku

Kancelář okresního prokurátora na Manhattanu oznámila, že je ochotna odložit vynesení rozsudku nad Donaldem Trumpem. Tento krok má umožnit zvážení jeho návrhu na zrušení trestního odsouzení za obchodní podvody v návaznosti na pondělní rozhodnutí Nejvyššího soudu, který prezidentům poskytl širokou ochranu imunity.

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán navrhuje Zelenskému příměří

Maďarský premiér Viktor Orbán v úterý během návštěvy Kyjeva vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zvážil dosažení rychlého příměří ve válce s Ruskem s cílem možného urychlení mírových jednání. Zelenskyj zopakoval, že Ukrajina potřebuje spravedlivý mír. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Rusko plánuje vybudovat vlastní vesmírnou stanici. Postaví ji umělá inteligence

Rusko plánuje zahájit stavbu vlastní vesmírné stanice v roce 2027 vypuštěním prvního modulu, uvedla ruská vesmírná agentura Roskosmos na platformě Telegram. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy