Temná politická éra? Putinova klatba přichází, zní z USA

NÁZOR - Zprávy společnosti Freedom House konstantně ukazují, že demokracie je v posledních letech celosvětově na ústupu, poukazuje editorial serveru Washington Post. Renomovaný deník dodává, že toto platí obzvláště pro jihovýchodní Asii a Euroasii, kde Čína a Rusko zřejmě přišly s funkčními modely diktatury pro 21. století.

Zoufale potřebné dobré zprávy

Masová povstání proti zkorumpovaným a autoritářským vládcům, ke kterým došlo v minulých týdnech v Arménii a Malajsii, by tedy podle washingtonského deníku měly být oslavovány jako "zoufale potřebné dobré zprávy".

Arménský parlament minulé úterý zvolil opozičního vůdce Nikolu Pašinjana premiérem, ačkoliv jeho stoupenci drží jen 9 ze 105 poslaneckých mandátů, uvádí prestižní server. Připomíná, že zákonodárce přinutily jednat statisíce lidí, kteří vyšli do ulic arménské metropole Jerevanu.

"Pašinjan neochvějně nazval své vítězství sametovou revolucí, termínem, který je anathémou ruského pro vládne Vladimira Putina," pokračuje editorial. Dodává, že Putin cítil povinnost Pašinjanovi pogratulovat, ačkoliv jeho režim Arménii dlouho držel v sevření.

O den později došlo k dalšímu šoku, když v ve volbách v Malajsii navzdory silným manipulacím ve prospěch vládnoucí strany zvítězila opoziční koalice vedená dvaadevadesátiletým bývalým premiérem a jeho vězněným koaličním partnerem, konstatuje Washington Post. Podotýká, že premiér Najib Razak, který si byl jistý, že si udrží moc navzdory obviněním z kolosální korupce, padl a země zažívá první změnu vládnoucí strany od získání nezávislosti v roce 1957.     

Uvedené události podle vlivného deníku připomínají demokratické převraty v 80. a 90. letech, kdy "lidem řízené" revoluce vyháněly diktátory z jejich paláců, zatímco jiní padali po podcenění nepředvídatelnosti voleb. Dění v Arménii a Malajsii tak zajisté znepokojí vládce v sousedních zemích od Ázerbájdžánu po Thajsko, kteří si myslí, že represe vůči nevládním skupinám a nezávislým médiím může takovým zvratům zabránit, očekává americký server.  

Putin má důvod k obavám

"Navzdory své zdrženlivé reakci má Putin důvod k obavám. Jakékoliv vítězství demokratické vlády v zemích bývalého Sovětského svazu nabízí příklad, jak by se mohlo změnit Rusko," píše Washington Post. Poukazuje, že dvaačtyřicetiletý Pašinjan, bývalý novinář a politický vězeň, vyvolal nepokoje, když objížděl zemi a protestoval proti pokusu bývalého prezidenta Serže Sarkisjana udržet si moc přechodem na pozici premiéra, přičemž průkopníkem tohoto postupu byl právě Putin.

Pašinjan tvrdí, že zachová vazby Arménie s Ruskem, ale jeho volání o boji s korupcí a uspořádání demokratických voleb se v jádru rozchází s putinismem, poukazuje renomovaný deník. Přiznává ovšem, že dění v Malajsii je mnohem dramatičtější.

Premiérem, který minulý čtvrtek složil přísahu, je Mahathir Mohamad, který zemi vládl v letech 1981-2003 a který zvítězil kvůli obviněním, že dosavadní předseda vlády Najiba jeho společníci rozkradli vládní investiční fond v hodnotě 4,5 miliardy dolarů (téměř 90 miliard korun), vysvětluje editorial. Přiznává, že Mahathir během své vlády nerespektoval demokratické normy, ale v uplynulých týdnech se spojil s opozičním hnutím vedeným Anwarem Ibrahimem, předním propagátorem liberální demokracie v muslimském světě.  

Anwar byl dvakrát uvězněn na základě zveličených obvinění z praktikování sodomie - jednou Najibem a jednou právě Mahathirem, který mu nyní slíbil udělit milost a po dvou letech i přepuštění do pozice premiéra, připomíná Washington Post. "Pokud spolu s Pašinjanem dokážou přežít a bude se jim dařit, poskytne to záblesk naděje v této temné politické éře," uzavírá americký deník.

Související

Ministerstvo vnitra

Vnitro ve zprávě varuje před nespokojenými Čechy i radikalizací extremistů

Velká skupina lidí, která je nespokojená s uspořádáním a směřováním státu, má potenciál ohrozit demokratické základy Česka. V situační zprávě o projevech extremismu za druhé pololetí loňského roku to uvedlo ministerstvo vnitra. Úřad dodal, že skupinu silně ovlivňují konspirační teorie a že je snadno manipulovatelným cílem pro extremistické a xenofobní politiky, případně pro působení cizí moci.

Více souvisejících

demokracie arménie Malajsie Nikol Pašinjan Vladimír Putin

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy