Opozice bojkotuje volby prezidenta Venezuely

Caracas - Venezuelu dnes čekají prezidentské volby, v nichž je k nelibosti domácí opozice i zahraničí favoritem dosavadní socialistická hlava státu Nicolás Maduro.

Podle pozorovatelů ve prospěch 55letého nástupce kdysi populárního a již zesnulého Huga Cháveze hrají nedemokratické podmínky voleb a neúčast velké části opozice.

Podle některých průzkumů by mohl Maduro zvítězit jen těsně, podobně jako před pěti lety. Ale od té doby se podmínky přece jen výrazně změnily. Autoritářský prezident se totiž postupně vypořádal s nejvýraznějšími oponenty, včetně opozičního předáka Henriquea Caprilese.

Část se ocitla ve vězení, část má zakázaný výkon veřejných funkcí. Parlamentu, v němž v roce 2015 získala převahu opozice, prezident pomocí ústavního soudu blokuje činnost.

Související

Více souvisejících

Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy