Socialistická revoluce v USA: Utopie, nebo realita?

Washington - Přesně před několika týdny byl na televizní stanici Vox odvysílán manifest členstva Demokratických socialistů Ameriky, v němž byly jasně deklarovány cíle tohoto hnutí. Mezi ně patří například skoncování s kapitalismem a radikální změna charakteru USA. S jejich názory se navíc shodují i někteří členové Demokratické strany, což je alarmující. Informoval o tom server Foxnews.com.

Za normálních okolností by se prohlášením takových zcela bezvýznamných stran nevěnovala příliš velká pozornost. Nicméně v dnešní době to nelze brát na lehkou váhu, neboť podle nejaktuálnějšího průzkumu Gallup více, než 57 % demokratů zastává vstřícný postoj k socialismu, zatímco pouhých 47 % vnímá kapitalismus jako pozitivní jev. Nejedná se přitom o nějakou přechodnou fázi. Například senátor Bernie Sanders během demokratických prezidentských primárek v roce 2016 prosazoval socialistický program a co se týče ostatních kandidátů Demokratické strany, tak i ti stále více a více inklinují k této politické ideologii.

Kromě toho je třeba poznamenat, že jedna z mladších členek Demokratických socialistů Ameriky Alexandria Ocasio-Cortezová porazila staršího demokrata v primárkách demokratické strany v New Yorku. Svého úspěchu pak následně využila k dalšímu prosazování svých radikálních postojů. Čili manifest Demokratických socialistů Ameriky v televizi Vox skutečně není něčím, nad čím bychom mohli takříkajíc mávnout rukou.

Spisovatelka Meagan Dayová, členka organizace Demokratických socialistů Ameriky - DSA na východním pobřeží, tyto snahy omlouvá tím, že mainstreamová média neprávem vykreslují skupinu jako radikální. Podle Dayové se DSA snaží pouze vybudovat takzvaný demokratický socialismus, v němž se všem bude žít dobře, nikoli omezovat něčí práva ve prospěch celku. Dayová dále poznamenala, že se šíří strach v řadách amerických občanů, kteří jsou přeci jenom na slova o konci kapitalismu velmi hákliví. Svým způsobem to mohlo hrát jistou roli i v prezidentských volbách 2016, které nečekaně vyhrál Donald Trump.

Kromě výše uvedeného připomněla Dayová, že několik vládních reforem prosazených Demokratickou stranou za Obamovy administrativy bylo dosaženo právě díky vzájemné spolupráci s DSA. Zmínila například dostupnou zdravotní péči, známou pod názvem "Obama Care". Podle Dayové by se prostřednictvím těchto měkčích změn mohlo skutečně docílit postupného zničení kapitalismu bez lidské tváře, v němž mají trh a tržní zákony přednost před lidskými právy, včetně nároku na bezplatnou zdravotní péči a přístupu ke vzdělávání.

Ocasio-Cortezová nicméně zastává mnohem revolučnější názory. V jednom z rozhovorů například přiznala, že podle ní na světě žádný kapitalismus nikdy neexistoval, a že se jedná o uměle vykonstruovaný systém, který je třeba překonat. Principy demokratického socialismu by měly spočívat v tom, že jich nebude dosaženo prostřednictvím násilné revoluce, nýbrž prostřednictvím demokratického procesu. Pokud by se nakonec skutečně podařilo přesvědčit většinu Američanů o výhodách socialismu, pak skutečně nic nebrání, aby se z dříve ryze kapitalistické země stala ekonomika založená na přerozdělování. A přitom je paradoxní, že se už několikrát za sebou ukázalo, že takový systém nemá budoucnost. 

Další věcí, kterou je třeba připomenout, je skutečnost, že za celou historii lidstva probíhaly revoluce tohoto typu násilnou, nikoli demokratickou formou. Ať už budou Dayová, nebo Ocasio-Cortezová tvrdit cokoliv, tak když si vzpomeneme třeba na Velkou francouzskou revoluci, nebo Velkou říjnovou socialistickou revoluci musíme si přiznat, že nic z toho se neobešlo bez krveprolití. I to je jeden z důvodů, proč by měla americká veřejnost zpozornět, a zachránit to, co po léta budovala, tedy velký důraz na individuální svobody, včetně nedotknutelnosti soukromého vlastnictví a principů volného trhu. To, čemu se dnes smějeme, se může stát jednou tvrdou realitou. A USA si na rozdíl od nás neprošly obdobím reálného socialismu.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) kapitalismus

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 12 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy