Rasově rozmanitá společnost je nevyhnutelná, tvrdí historik

NÁZOR - Etnická různorodost ve Spojených státech podporuje inovace, kreativitu, pozitivní demografický vývoj i bezpečnost země. V komentáři pro server Washington Post s tímto názorem vystoupil Max Boot, vojenský historik a mezinárodněpolitický analytik z think tanku Council on Foreign Relations.

Konkurenční výhoda

Moderátor americké televize Fox, Tucker Carlson, podle Boota rozpoutal bouři, když napadl samotnou myšlenku různorodosti. "Jak přesně je různorodost naší silou? Když už jste z toho učinili naše nové národní motto, buďte, prosím, specifičtí, jak ho vysvětlujete. Myslíte si, například, o dalších institucích, nevím, manželství nebo vojenských jednotkách, že čím méně mají lidé v nich společného, tím jsou soudržnější? Budete vycházet lépe s vašimi sousedy, vašimi spolupracovníky, pokud si nebudete rozumět nebo nebude sdílet stejné hodnoty? Buďte, prosím, upřímní v odpovědi na tuto otázku," cituje Carslona.     

Je příznačné, že různorodosti se vysmívá právě moderátor televize, která se vyhýbá pluralitě názorů ve prospěch opakování pravicové republikánské linie, konstatuje analytik. Přiznává, že Carlsonovy otázky jsou rétorické, avšak není náhodné, že si vysloužil pochvalu od neonacistů za své zaměření na zločiny páchané přistěhovalci, pravidelné útoky na multikulturalismus a obhajobu bílých farmářů v Jihoafrické republice.

"Pojďme ale předstírat, že Carlson není zaujatý. Takže, proč je různorodost naší silou?" pokládá otázku historik. Jako příklad dává země postrádající různorodost, třeba KLDR, jejíž oficiální ideologie lpí na etnické čistotě korejské rasy a kde cenzoři blokují veškeré názory, které neopěvují Kim Čong-una podobně jako Carlson amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Zatímco KLDR je jednou z nejméně různorodých zemí světa a zároveň jednou z nejchudších zemí, sousední Jižní Korea a Japonsko jsou mnohem otevřenější souboji myšlenek - jsou ostatně liberálními demokraciemi -, ale zároveň jsou také etnicky homogenní, poukazuje Boot. Vysvětluje, že tato uniformita vede k silnému pocitu národní identity, ale ohrožuje dlouhodobé přežití obou zemí, protože tamní populace rychle stárne a klesá, tudíž Japonsko a Jižní Korea zoufale potřebují mladé přistěhovalce, ale kvůli tamní etnické uniformitě je těžké integrovat cizince.

"Jako země přistěhovalců mají Spojené státy velkou konkurenční výhodu," pokračuje historik. Poukazuje, že medián věku v USA je 37,2 roku, zatímco v Japonsku 45,8 a v Jižní Koreji 39,7 roku, což není způsobeno pouze vyšší porodností, ale právě nově příchozími imigranty, kteří zároveň pomáhají udržovat americkou vůdčí roli v převratných myšlenkách pohánějících tamní ekonomiku.

Různorodost je nevyhnutelná

Seznam amerických vynálezů, jejichž autory jsou přistěhovalci, zahrnuje telefon, eskalátor, basketbal, džíny či bankomat, připomíná analytik. Zmiňuje i své oblíbené korejské taco a odkazuje na studii, která vypočítala, že přistěhovalci získali 39% Nobelových cen za chemii, medicínu a fyziku, které byly uděleny Američanům od roku 2000.

Další studie ukázala, že 81% studentů elektrotechnických a petrochemických inženýrských studijních programů na amerických univerzitách tvoří cizinci, v případě IT vědy to je 79%, zmiňuje Boot. Konstatuje, že vědecký výzkum v USA by byl zdecimován, pokud by země postrádala současnou různorodost.

To samé podle analytika platí o americkém byznysu, jelikož seznam ikonických amerických firem, které založili cizinci, případně jejich přímí potomci zahrnuje Google, Kraft, eBay, Pfizer, Intel či AT&T, stejně jako celých 40% z žebříčku pětiset nejbohatších firem.

"Množství studií potvrdilo, že různorodost je velkým plusem pro korporace, jelikož pěstuje kreativnější myšlení," poukazuje Boot. Připomíná zprávu McKinsey z roku 2015 o 366 veřejných firmách, která zjistila, že ty, které obsadily první čtvrtinu míst v žebříčku etnické a rasové různorodosti svých manažerů, měly o 35% vyšší finanční návratnost, přičemž u těch společností, které obsadily první čtvrtinu v žebříčku genderové rozličnosti, byla finanční návratnost vyšší o 15%.

Různorodost je také důležitá pro bezpečnost země, soudí historik. Podotýká, že protiteroristická jednotka newyorské policie je jednou z nejlepších na světě právě kvůli svému pestrému složení - 22% jejích příslušníků přijatých v posledních 18 měsících tvoří v zahraničí narození Američané pocházející z celkem 77 zemí, takže pokud je potřeba arabsky, paštunsky, persky nebo urdsky hovořících policistů, jsou po ruce, což platí i o příslušnících americké armády a tajných služeb.  

"Je dobře, že různorodost představuje takovou americkou sílu, protože je neodvratná a nevyhnutelná," píše Boot. Tvrdí, že bez ohledu na Carlsonovy poznámky neexistuje možnost, že by se USA staly "bílou verzí" KLDR a běloši se v roce 2045 naopak ocitnou v pozici největší etnické menšiny.

Otázkou tedy zůstává, zda se Amerika s touto různorodostí vypořádá dobře, či špatně, míní analytik. Domnívá se, že by bylo mnohem lépe, pokud by cyničtí demagogové jako Trump a Carlson neživili strach a nelibost bílých pro vlastní prospěch - politický v případě Trumpa, finanční v případě Carlsona.

Související

Joe Biden

Biden a Trump se utkají ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) imigrace Přistěhovalectví

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 16 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy