Antisemitismus je v USA na vzestupu. Může za to Trump?

Pittsburgh - Střelba v synagoze v Pittsburghu v americkém státě Pensylvánie, která zapříčinila smrt 11 osob, je jedním z vůbec nejhorších případů antisemitických zločinů z nenávisti v USA. Útočník Robert Bowers, spojený s online krajně pravicovým extremismem, měl při útoku křičet, že všichni Židé musí zemřít. Statistiky odhalují, že antisemitismus je v USA na vzestupu.

Útok v synagoze The Tree of Life (Strom života) je „pravděpodobně nejničivějším útokem na židovskou komunitu v historii Spojených států," podle Jonathana A. Greenblatta, generálního ředitele Anti-Defamation League (ADL), neziskové organizace založené pro boj proti projevům antisemitismu v roce 1913. Jak upozorňuje britský list the Guadrian, ADL varovala před „hrozivou vlnou antisemitského obtěžování“ jen několik hodin před masakrem.

Podle ADL s tím, jak se blíží průběžné volby do amerického Kongresu, se na sociálních sítích, zvláště na Twitteru, začaly objevovat nenávistivé příspěvky mířící na židovské politické kandidáty i novináře. Asi tak třetina těchto příspěvků byla od robotů, ale zbytek byl zvláště znepokojivý právě proto, že vycházel od skutečných osob, především vůdců neonacistické scény.

ADL zjistila, že v roce 2017 došlo k téměř 60 procentnímu nárůstu hlášených antisemitských incidentů, přičemž v předchozím roce se číslo zvýšilo o 35 procent. Nárůst mezi roky 2016 a 2017 byl nejvyšší nárůst výskytu incidentů antisemitistických zločinů z nenávisti od roku 1979, kdy ADL začala o nich vést záznam.

Podle údajů FBI o zločinech z nenávisti z roku 2016, posledního dostupného roku, se více než polovina těchto zločinů byla motivována antisemitismem. Jedná se o pětiprocentní nárůst od roku 2015 a 10% od roku 2014.

Skutečnost, že nárůst zločinů z nenávisti koresponduje s dobou, kdy Donald Trump se stal prezidentem, podle některých médií naznačuje přímou souvislost mezi oběma fenomény. Podle kritiků prezident svými tvrdými výroky na adresu svých odpůrců napomáhá vzestupu krajní pravice. Dokladem toho má být např. průvod přívrženců krajní pravice, z nichž někteří otevřeně vyjadřovali sympatie Trumpovi, ve městě Charlottesville poznamenaný útokem na protidemonstraci jejich odpůrců.  

Jiným případem měl být Trumpovo odsouzení demonstrantů nesouhlasících s jeho nominací jeho kandidáta, Bretta Kavanaugha, na post soudce Nejvyššího soudu kvůli obvinění Kavanaugha ze sexuálního násilí. Trump o nich řekl, že jsou placeni finančníkem Georgem Sorosem. V konspiračních kruzích vysoce neoblíbený Soros bývá často vykreslován jako člen skupiny bohatých Židů, neštítících svou touhu po ovládnutí světa naplňovat jakýmikoliv špinavými prostředky. Podle kritiků jsou tyto konspirační teorie ukázkovou aplikací nacistického vidění světa, které Trump svými výroky na adresu Sorose legitimizuje.

Pachatel včerejšího útoku, Robert Bower, se často vyjadřoval na webové stránce Gab.com, plné konspiračních teorií. Jak uvedl izraelský server The Times of Israel, Gab.com jako svou platformu používají bělošští nacionalisté. Bower na ní těsně před útokem napadal hebrejskou společnost zaměřenou na integraci cizinců HIAS, že do USA přivádí „vetřelce, kteří zabíjejí naše děti“.

Americké noviny New York Times poukazují na to, že útoky na náboženské instituce ze strany krajně pravicových jedinců jsou v USA dlouholetým, opakujícím se problémem. Např. v roce 2015 krajně pravicový extrémista zaútočil na historický kostel černošské církve ve městě Charleston v Jižní Karolíně, následkem jeho vraždění bylo devět mrtvých černošských farníků. V roce 2012 zase armádní veterán s vazbami na krajně pravicové extremistické skupiny střílel v sihkském chrámě Wisconsinu, sedm lidí následkem toto zemřelo.

Náboženské instituce bývají oblíbeným terčem teroristů všude na světě v důsledku toho, že bývají otevřené každému a jsou tedy prakticky nehlídané. Chrámy, synagogy, kostely či mešity jsou považované za místa bezpečí a klidu a útok v nich tedy je o to víc šokující. Útočník též útokem na specifický svatostánek může vyslat jasnou zprávu. Např. útoky IS v kostelech v Egyptě jsou zprávou křesťanské komunitě, zatímco útoky v synagoze jsou zprávou židovské komunitě.

Související

Více souvisejících

Robert Bowers (útočník z Pittsburghu) Antisemitismus projevy nenávisti Pittsburgh, USA Donald Trump

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy