To bylo křiku. Proč Trump přestal strašit karavanou migrantů?

Okolo 1500 středoamerických migrantů dorazilo do mexického města Tijuana na hranicích s USA. Jedná se o předvoj asi 6000 karavany migrantů. Mluvčí Special Purpose Marine Ground- Air Taskforce 7 pověřené ochranou hranic, kapitán Guster Cunningham III, řekl agentuře Reuters, že je armáda nepovažuje za nebezpečí.

„Nepovažuji je za vojenského nepřítele, ani armáda Spojených států, která tuto práci vykonává. Jsou to prostě migranti v karavaně pohybující se směrem ke Spojeným státům, kteří hledají lepší způsob života a azyl, uvedl Cunningham III. „Armáda je nepovažuje za nepřítele v jakémkoliv způsobu, tvaru či formě.“

Jeho slova jsou v jistém rozporu s převažujícím Trumpovým slovníkem, který se o karavaně migrantů vyjadřuje jako o „invazní síle.“ Trump z toho důvodu nechal na hranice s Mexikem poslat vojáky, kterých je zde nyní okolo 5800. Pentagon uvedl, že jejich účelem není jakákoliv interakce s migranty. Podle amerických zákonů nemůže armáda zadržet žádné civilisty a to ani nelegální migranty. Armáda tak se soustředí na stavění bariér a pomoc pohraniční stráži.

Proč Trump přestal mluvit o karavaně?

Trump dlouhodobě označuje karavanu migrantů za bezpečností hrozbu. Právě jeho slova k ní obrátily pozornost médií. Podle řady komentátorů se Trump cíleně zveličoval údajnou nebezpečnost karavany, která dle ně má skrývat extremisty, aby pomohl Republikánům dosáhnout lepšího výsledku v proběhlých volbách do Kongresu.

Podle televize CTV se pozornost Trumpa a s ním spojených médií po parlamentních volbách obránila k jiným tématům, jakmile bylo téma karavany migrantů využito. Ta byla užitečným nástrojem v volbách, tvrdí oslovení poradci z Bílého domu, kteří si nepřáli být jmenováni.  

Podle serveru Daily Beast to však platí o Trumpovi a např. konspiračnímu serveru Infowars. Trumpova oblíbená stanice Fox News, prezentující převážně republikánský pohled na řadu politických a kulturních událostí v USA, se tématu stále věnuje.

Stejně tak i zpravodajský web Breibart, založený bývalým Trumpovým poradcem Stephenem Bannonem a spojovaný s krajní pravicí a konspiračními teoriemi, se tématu dále věnuje. V jeho posledním článku server tvrdí, že se někteří migranti měli přiznat, že nehledají azyl, ale pouze práci a že to jsou bývalý kriminálníci.  

Marc Lotter, člen poradního výboru Trumpovy prezidentské kampaně na rok 2020 a bývalý tiskový sekretář viceprezidenta Mika Pence, potvrdil serveru Daily Beast, že Trump o záležitosti karavany migrantů mluví mnohonásobně méně než před a během voleb, dle něj je to však zcela pochopitelný jev vzhledem k časté fluktuaci zpráv. Tvrdí, že se tomu Bílý dům stále věnuje, ačkoliv ne tak zřetelně.

Jeho slova potvrzuje Hogan Gidley, zástupce tiskového tajemníka Bílého domu, podle něhož „ adresování této nebezpečné situace zůstává vrchní prioritou napříč Administrativou.“ Gidley zkritizoval zavedená média z toho, že věnovala celé měsíce bagatelizaci  „hrozbě naší suverenitě, bezpečnosti a celého imigračnímu systému“, kterou má karavana představovat.

Migranti jsou už na hranicích USA

Karavana je z velké části tvořena lidmi z Hondurasu, kteří odtamtud prchají před násilím a chudobou. New York Times upozorňují, že okolo 80 migrantů jsou příslušníci sexuálních menšin, tj. lesbičky, gayové, bisexuálové a transgender jedinci. Tito lidé hledají v USA politickou ochranu.

Příchod migrantů se neobešel v Tijuaně bez problémů. Město nemá dostatek přístřešků, aby bylo schopné migranty ubytovat, zvláště pokud dorazí zbytek karavany. Už nyní je rychle vytvořené stanové městečko na pokraji jeho kapacity. Město proto muselo utvořit další přístřešky v kostelech a dalších místech.

Většina migrantů nicméně odmítla nabídku radnice na jejich převoz do sportovního centra, kde bylo zřízeno dočasné přístřeší. Migranti tvrdí, že se bojí žít v přístřešcích za zavřenými dveřmi a kontrolováni migrační policí a raději spí venku v parcích a na pláži.

Přítomnost migrantů ve městě vytváří značné napětí. Podle deníku Jornada se ve středu s nimi střela skupina místních obyvatel, zahrnující i členy místní domobrany. Požadovala odchod migrantů. Policie a nevládní organizace nakonec celou situaci uklidnily.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) migrace karavany migrantů FOX NEWS Donald Trump Americká armáda (U.S. ARMY)

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 35 minutami

před 52 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

Maradonova smrt a nová fakta. Zvrat ve vyšetřování záhadného úmrtí legendy

Ve věci úmrtí argentinské fotbalové ikony Diega Maradony publikoval soudní znalec novou lékařskou zprávu, která odporuje dosavadním závěrům vyšetřovatelů.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy