Skandály, rozvrat a polarizace v USA. Respektovaný deník nešetří kritikou

Rozhodnutí Jamese Mattise opustit post amerického ministra obrany podtrhuje neutěšenou pravdu o Donaldu Trumpovi, deklaruje editorial serveru The Guardian. Renomovaný deník tvrdí, že současný prezident USA vládne stejným stylem, jakým kandidoval do úřadu - tedy jako podněcovatel hněvu, nikoliv jako někdo, kdo formuluje politiku.

Každodenní divadlo

Mattis, široce respektovaný voják a diplomat, prokazoval svou kompetenci a dobrý úsudek v Bílém domě, který obojí očividně postrádá, konstatuje britský server. Dodává, že rozhodnutí čtyřhvězdičkového generála námořní pěchoty odejít naplnilo novinové titulky a posílilo dojem chaosu.

"Naneštěstí taková situace sedí nestálému prezidentovi," pokračuje editorial. Tvrdí, že Trumpova administrativa, stejně jako jeho předvolební kampaň, je orientována na vytváření každodenního divadla pomocí skandálů, rozvratu a především polarizace.

Cílem je posilovat emoce a předsudky  Trumpových zastánců i kritiků, míní prestižní deník. Dodává, že toto divadlo má pouze utvrdit přesvědčení o Trumpových příznivcích a nepřátelích a nejde v něm o politiku.

Trumpův příkaz stáhnout všech dva tisíce amerických vojáků ze Sýrie během měsíce a tisíce dalších z Afghánistánu nemá podle liberálního serveru žádný rozumný důvod a nepřišel v důsledku porážky Islámského státu na Blízkém východě ani dokončení mise ve střední Asii.

"Ani zdaleka. Krok však uspíší krizi doma i v zahraničí. Spojené státy jsou nyní připravené opouštět přátele bez varování," kritizuje The Guardian. Vysvětluje, že stažení amerických vojsk ze Sýrie ponechá americké spojence Kurdy na pospas tureckým a syrským jednotkám podporovaným Ruskem a Íránem a oslabuje americké pozice v regionu.

V Sýrii, kde zuří téměř 8 let válka, může nastat dramatický posun v rozložení sil, obává se renomovaný deník. Připomíná, že také afghánská vláda je částečně závislá na západních vojenských jednotkách a Mattis si oprávněně myslel, že americká přítomnost je nezbytná k porážce teroristů v obou zemích a zajištění prostředí nutného k dojednání trvalejšího míru.

Udeř a uteč

Trumpova zahraniční politika je proti tomu vedena ve stylu "udeř a uteč", útoku na nepřítele se zdrcující silou a následným rychlým stažením vojsk, které nastolení pořádku nechává na jiných, deklaruje The Guardian. Poukazuje, že šéf Bílého domu dle svých slov hodlá ustoupit od tradiční vůdčí role Spojených států ve světě a podpory, kterou poskytují na pravidlech založenému světovému řádu.

"USA měly dlouho pocit výjimečnosti. Nesporně usilovaly o multilaterální řád, aby nad ním uplatňovaly kontrolní vliv," píše prestižní server. Podotýká, že předchozí američtí prezidenti se snažili tento cíl racionálně hájit s odkazem na demokracii, vládu práva a liberální hodnoty a Trump je prvním prezidentem v poválečné éře, který tak nečiní a místo toho obdivuje diktátory.

Mattis ve svém rezignačním dopisu správně uvedl, že Čína a Rusko jasně usilují osvět, který je v souladu s jejich autoritářským modelem a kde by mohly uplatňovat veto v otázce ekonomických, diplomatických a bezpečnostních zájmů jiných zemí, připomíná editorial. Vysvětluje, že Mattis naznačil, že pokud USA nebudou autoritářskému modelu čelit, riskují jeho podporu.  

"Toto je skutečná výtka Trumpovi, narcistickému lháři se silným smyslem pro mafiánskou etiku," nebere si servítky The Guardian. Prezident si podle něj myslí, že vláda spočívá v hraní divadla pro své příznivce, nikoliv službě všem, a tak jeho vláda prohlubuje nerovnosti a podporuje opatření potlačující vůli voličů.

Pokud bude tento trend pokračovat, americké demokracii hrozí, že se bude odvíjet od zmanipulovaných voleb, nikoliv od politické soutěže, varuje britský deník. Podotýká, že Trump slíbil rozvrat a svět by se neměl divit, že to naplňuje.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) James Mattis Donald Trump Sýrie

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

Putin má paranoidní strach, že Západ omezí moc Ruska. Moskva proto enormně zbrojí

Ruský vůdce Vladimir Putin je „paranoidní" z údajného záměru Západu omezit moc Ruska ve světě, což ho vede k tomu, že vynakládá historicky rekordní částky na militarizaci země. 

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy