Rusko bude chtít zadrženého Američana vyměnit? Do kauzy se vložil Pompeo

Spojené státy žádají okamžité propuštění bývalého příslušníka americké námořní pěchoty Paula Whelana, který byl kvůli podezření ze špionáže minulý týden zadržen v Rusku. V brazilském hlavním městě, kde se účastnil inaugurace nového prezidenta Jaira Bolsonara, to dnes prohlásil ministr zahraničí USA Mike Pompeo. Rusko mezitím Spojeným státům dalo souhlas s konzulárním přístupem k zadrženému, kterého následně podle amerického ministerstva zahraničí navštívil velvyslanec v Rusku Jon Huntsman.

Whelan, který se narodil před 48 lety v Kanadě, je šéfem bezpečnostní služby společnosti BorgWarner Group, výrobce automobilových součástek se sídlem poblíž Detroitu. Do Moskvy přicestoval kvůli sňatku bývalého kolegy z námořní pěchoty s Ruskou. Rodina o něm od pátku neměla žádné zprávy, o jeho zatčení se dozvěděla až v pondělí z médií.

Pompeo dnes v brazilské metropoli hovořil o tom, že vláda USA se snaží o zajištění konzulárního kontaktu se zadrženým. Rusko následně oznámilo, že potřebný souhlas vydalo. Americké ministerstvo zahraničí už dříve uvedlo, že požádalo o přístup k Whelanovi podle ženevské úmluvy, která na potřebný souhlas stanovuje lhůtu 72 hodin. Ta v tomto případě dodržena nebyla.

Americké ministerstvo zahraničí podle agentury Reuters kvůli průtahům s vydáním souhlasu ke konzulárnímu přístupu již skrze diplomatické kanály dalo Rusku najevo své znepokojení. Zadrženého Američana nakonec navštívil velvyslanec Huntsman. "Vyjádřil panu Whelanovi podporu a nabídl mu pomoc ambasády," uvedlo ministerstvo zahraničí USA. Huntsman podle Whelanova bratra Davida hovořil i s jeho rodinou.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová předtím televizi CNN řekla, že američtí konzulární pracovníci dnes odpoledne dostali možnost Whelana navštívit. Podrobnosti ale neuvedla.

Američtí konzulární pracovníci Američanům zadržených v cizině obvykle poskytují seznam místních právníků hovořících anglicky a seznamují je s možnostmi americké pomoci. Kontrolují také, zda zadržení mají přístup k lékařské péči, uvedla CNN.

Whelanovi v Rusku hrozí až dvacet let vězení. O povaze jeho údajné špionážní činnosti ruské úřady nevydaly žádnou zprávu. Americká média spekulují, že Rusové budou chtít Whelana vyměnit za Mariju Butinovou, souzenou ve Washingtonu za spiknutí proti USA. Butinová se přiznala, že se snažila proniknout do americké Národní asociace držitelů zbraní (NRA) s cílem získat informace o vlivných Američanech a předat je do Moskvy.

This arrest could possibly be tied to a potential swap of recently charged #Butina, but more information will be needed on the nature of #Whelan’s espionage allegations #US Demands Immediate Return of Ex-Marine Detained in #Russia on Spy Charges: https://t.co/oOX8iFsm4D

— Eugene Chausovsky (@eugenechausovsk) 2. ledna 2019

Deník The Washington Post napsal, že na řešení Whelanova případu může mít dopad nynější finanční spor mezi prezidentem Donaldem Trumpem a Kongresem USA, kvůli kterému mnohé federální úřady pracují v nouzovém režimu.

Ačkoli velvyslanectví a ambasády nadále fungují, část zaměstnanců je kvůli finančnímu provizoriu na nucené dovolené. To může znamenat, že velvyslanectví nebude mít na Whelanův případ dostatečnou personální kapacitu.

Whelan podle vyjádření svého bratra navštěvoval Rusko pravidelně od roku 2007. Z námořní pěchoty byl propuštěn v roce 2008 kvůli špatnému chování poté, co byl usvědčen z několika obvinění souvisejících s krádežemi, poznamenal The Washington Post.

Související

Evan Gershkovich

USA a Rusko řeší v zákulisí brzkou výměnu vězňů. Osud Gershkoviche je nejasný

Rusové a Američané jsou v kontaktu kvůli výměně vězňů, píše Wall Street Journal. Jeho novinář Evan Gershkovich byl na konci března zadržen při své reportážní cestě v Jekatěrinburgu zpravodajskou službou FSB a od té doby je držen v Rusku. Úřady ho zde obvinily ze špionáže. Gershkovich, WSJ i americká vláda toto obvinění důrazně odmítají. 

Více souvisejících

Paul Whelan (údajný špión) Mike Pompeo USA (Spojené státy americké) Rusko špionáž Marija Butinová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

před 2 hodinami

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 3 hodinami

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

před 4 hodinami

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 4 hodinami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 13 hodinami

před 13 hodinami

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy