V Mexiku brutálně zavraždili dva mladé imigranty z Hondurasu

Dva teenageři ze střední Ameriky byli uneseni a zabiti, zatímco na mexicko-americké hranici čekali na proces azylového řízení. Jde zřejmě o první případ vraždy, ve kterém figurují lidé z „karavany migrantů“, která se vydala ze zemí Střední Ameriky do USA.

O případu informoval server VICE news. Ke zločinu došlo v Tijuaně, mexickém městě na severu země, které leží na přímo na hranici se Spojenými státy. Americký prezident Donald Trump považuje „karavanu migrantů“, která sestává asi z 6000 lidí, za „invazi zocelených kriminálníků“, a nařídil proto vyslat na hranici více než 5000 příslušníků armády. Imigranti ze Střední Ameriky teď čekají na mexickém území na zahájení (a výsledek) azylového řízení.

Tři mladíci ve věku 16 až 17 let, kteří patřili k této skupině a pocházeli z Hondurasu, byli nalákáni do léčky. Únosci za ně chtěli nejspíš získat výkupné, které se z nich snažili dostat i pomocí mučení. Když zjistili, že jim rukojmí zisk dostatečně rychle nepřinesou, dva z chlapců zabili. Jednomu se podařilo blíže neupřesněným způsobem uprchnout.

Podle Uriela Gonzaleze, ředitele útulku, kde chlapci po dobu řízení zůstávali, nemohl přeživší mladík po návratu přestat křičet a plakat. „Řekl mi, že zbývající dva zabili. Že je zavraždili přímo před jeho očima.“ Těla obou hochů, se stopami po škrcení a bodnými zraněními, byla nalezena o dva dny později. Podle chlapcovi výpovědi jim únosci kolem krku uvázali drát, kterým je mučili. Jak uvádí server VICE news, sám měl ještě stopy způsobené trýzněním viditelné.

Tijuana má, podobně jako mnoho dalších příhraničních měst v Mexiku, vysokou míru kriminality. V počtu vražd na obyvatele je dokonce na první příčce. V roce 2018 tam bylo zabito přinejmenším 2300 lidí, o rok dříve 2000. Imigranti z dalších latinskoamerických zemích jsou pro organizovaný zločin obzvlášť snadnou kořistí. Vůbec nejzranitelnější jsou zhruba dvě stovky dětí a mladistvých, kteří jsou v karavaně sami, bez jakýchkoliv příbuzných.

„Organizovaný zločin ví, že se nemohou bránit. A že nejspíše nebudou mít znalosti, ani potřebné zdroje, aby unikli z nebezpečných situací,“ myslí si Anna Joseph z Institutu pro ženy a migraci, který se některým z mladistvých migrantů pokoušel pomoci. I podle amerických úřadů jsou osamělí a nezletilí často cílem obchodu s lidmi, sexuálního násilí a dalších zločinů.

Anna Joseph kritizuje americkou vládní agenturu Custom and Border Protection (CBP), že nedovoluje nezletilým a osamělým mladistvým čekat na vyřízení procesu v USA. „Tomu, že tyto děti zemřely se dalo zabránit,“ říká. „Jejich krev je na rukách CBP.“

Migranti, kteří míří do USA, se v Mexiku stávají obětmi organizovaného zločinu dlouhodobě. V prosinci však americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti přijalo novou strategii, podle které musejí všichni, kdo o azyl požádají v Mexiku, čekat do vyřízení procesu na mexické straně hranice. Ten však může trvat i několik let. Ministerstvo se nicméně hájí tím, že žadatelé azylového řízení často zneužívají pouze k tomu, aby se do země dostali, a pak se „ztratí“ v populaci.

Související

Evropská unie, ilustrační foto

EU opět odkládá řešení migrace, potvrdila eurokomisařka. Přednost má ekonomika

Příčin migrační krize v EU je hned několik. Obecně převládá názor, že nejčastější příčinou jsou válečné konflikty, využívání sociálních dávek nebo absence ochrany hranic EU. V řešení problému s migrační krizí by měla pomoci reforma, ale eurokomisařka Ylva Johanssonová uvedla, že návrh musí být znovu odložen. Přednost má v současné době obnova ekonomiky.

Více souvisejících

migrační krize USA (Spojené státy americké) Donald Trump Mexiko zeď Vražda karavany migrantů

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Jak je princezně Kate? Princ William odpovídal na všetečné otázky lidí v ulicích

Princ William v úterý překvapil lidi v ulicích jednoho z velkých britských měst. Kolemjdoucí zajímala především jedna věc. Pochopitelně to byl zdravotní stav jeho manželky Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy