Florida po 70 letech omilostnila čtyři černochy, neprávem pykali za znásilnění bělošky

Florida pod vedením guvernéra Rona DeSantise posmrtně omilostnila čtyři mladé Afroameričany, kteří byli před sedmdesáti lety obviněni ze znásilní bělošky. Jejich příběh připomíná temné období amerického rasismu.

Nový floridský kabinet, v jehož čele stojí republikánský guvernér Ron DeSantis, po dlouhém jednání jednomyslně omilostnil čtyři černé Američany. Všichni jsou však již mrtví, státní pardon jim tak byl udělen pouze posmrtně. Omilostnění muži, kteří jsou známi také jako takzvaná Grovelandská čtyřka, byli v roce 1949 nespravedlivě obviněni ze znásilnění 17leté Normy Padgettové.

Norma Padgettová nahlásila v roce 1949 na policii, že byla spolu se svým manželem napadena čtyřmi Afroameričany. Podle její výpovědi byla pod pohrůžkou zbraně také znásilněna. Na základě jejího oznámení byli brzy zatčeni tři mladí černoši. Přítel jednoho z nich, Ernest Thomas, uprchl. Policie pak vytvořila pátrací skupinu, která ho vyrazila hledat. Poté, co mladíka muži nalezli, ho zastřelili. Podle stanice Aljazeera, která o omilostnění informovala, zasáhlo Thomaas více jak 400 ran.

Zbývající podezřelé pak policisté surově zbili ve snaze získat od nich doznání. K usvědčení mužů přitom neměla policie žádné další důkazy. Přesto byli následně dva starší mladíci porotou, kterou tvořili samí běloši, odsouzeni k trestu smrti. Teprve 16letý Charles Greenlee dostal doživotní trest. Soud nevzal v úvahu ani lékařskou zprávu, podle které dívka pravděpodobně znásilněna nebyla.

Za odsouzené se postavila organizace NAACP, která bojovala za práva Afroameričanů, a případ se nakonec dostal před Nejvyšší soud, který nařídil nové stání. Dříve, než soud začal, však dva z odsouzených postřelil šerif Willis McCall, který tvrdil, že se pokoušeli utéct. Walter Irvin přežil, Samuel Shepherd však zemřel. Irvin byl znovu odsouzen, přestože agent FBI svědčil v jeho prospěch. Omilostněn byl až v roce 1968, o rok později bylo jeho mrtvé tělo nalezeno v autě. Greenlee byl omilostněn v roce 1960 a zemřel teprve v roce 2012.

Dosud však nebyli omilostněni všichni muži, jejich příbuzní navíc usilovali o oficiální pardon od státu Florida. Již před dvěma lety odsouhlasil státní pardon tamní parlament, předchozí guvernér Rick Scott ho však neschválil. To se změnilo teprve nyní.

Norma Padgettová, která stále žije, byla u projednávání milosti přítomná. Stále však trvá na tom, že ji muži přepadli a znásilnili. „Nechci, aby byli omilostněni, ne nechci, a vy byste také nechtěli,“ řekla podle stanice Aljazeera. Beverly Robinsonová, neteř jednoho z mužů, ji nazvala lhářkou. „Nikdy se to nestalo. Všichni jste lháři,“ obvinila Padgettovou i její syny.

Na stranu Grovelandská čtyřky se jednomyslně postavil i floridský kabinet. „Nemyslím si, že by v tomto případě bylo učiněno spravedlnosti za dost. Skutečně, ideály spravedlnosti byly znovu a znovu pošlapávány, a podle mého názoru došlo k nespravedlnosti,“ řekl guvernér DeSantis.

Senátor Gary Farmer, který přišel v roce 2017 s návrhem, aby se Florida příbuzným mužů omluvila, byl postojem Normy Padgettové zklamán. „Je velmi smutné, že nevyužila této příležitosti a nadále trvá na své lži. Ten zločin se nestal. Důkazy jsou jednoznačné,“ komentoval její vyjádření.

Související

Více souvisejících

Florida, USA černoši Znásilnění USA (Spojené státy americké) nejvyšší soud USA rasismus

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy