Spojené státy v masovém měřítku odebíraly děti migrantům, ukázal audit

Spojené státy odebraly na hranicích s Mexikem příchozím migrantům až o několik tisíc dětí více, než dosud uváděly. Vyplývá to z auditu, jehož výsledky dnes představil vládní Úřad pro zdraví a lidské služby (HHS). Vláda uváděla, že na základě takzvané nulové tolerance zavedené administrativou prezidenta Donalda Trumpa bylo na hranicích od rodin odděleno kolem 3000 dětí. Podle auditu to mohlo být "až o několik tisíc dětí více", přesná čísla se však podle HHS kvůli nesrovnalostem v záznamech zjistit nedají.

Trumpova administrativa čelila loni na jaře silnému tlaku opozice, nevládních organizací i části republikánů, aby skončila s rozdělováním rodin přistěhovalců, s nímž začala kvůli zpřísnění pravidel pro migranty. V médiích se tehdy objevovaly záběry plačících dětí zavřených v detenčních zařízeních bez kontaktu s rodiči.

Proti praktice se postavila řada veřejných osobností včetně Trumpovy dcery Ivanky. Prezident pak loni v červnu vydal dekret zakazující tento postup a nedlouho poté se proti odebírání dětí vyslovil i federální soud.

Právě při soudním jednání, po němž padlo rozhodnutí děti rodičům vrátit, vláda vyčíslila, že migrantům bylo odebráno přes 2700 dětí.

Ani po vydání Trumpova dekretu se na hranicích s praxí rozdělování rodin úplně nepřestalo, protože prezidentův výnos dává prostor pro to, aby imigrační úředníci děti v některých případech dál odebírali. Týká se to rodičů, kteří mají trestní minulost.

Loni v prosinci americké úřady uvedly, že od června 2018 takto odebraly na 80 dětí. I v tomto případě HHS čísla upravil: podle něj mezi 1. červencem 2018 a 7. listopadem 2018 úředníci rozhodli o odebrání 118 dětí migrantů.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) zeď imigrace Mexiko migrace

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 26 minutami

před 26 minutami

před 27 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy