Na USA se valí krize. Historik identifikoval šest hlavních hrozeb

Částečné uzavření federálních úřadů v USA, které trvá již pátý týden, představuje celostátní krizi, konstatuje vojenský historik a publicista Max Boot. V komentáři pro server Washington Post tvrdí, že krizí naopak není od absence zdi na hranici s Mexikem, jak mnozí argumentují.

Počet nelegálních přechodů jižní hranice USA od roku 2000 poklesl o 75%, přistěhovalci dodržují zákon více než rodilí Američané a většina drog se do Spojených států dostává přes legální hraniční přechody, konstatuje Boot. Dodává, že podobně to vidí například republikánský kongresman Will Hurd, který označil hraniční krizi za mýtus a navrhovanou zeď za řešení problému 21. století opatřením ze 3. století.

Představitelé výkonné moci nemají neomezené množství času a energie, zdůrazňuje historik. Americký prezident Donald Trump se pak podle něj zaměřuje na neexistující krizi, zatímco jiné, skutečné krize ignoruje.

Za první Boot označuje klimatickou změnu a odkazuje na nedávné zprávy americké vlády i OSN odrážející konsensus mezi klimatology, kteří varují před akcelerací globálního oteplování. "Nové studie ukazují, že americké emise skleníkových plynů v roce 2018 vzrostly o 3,4% a oceány se ohřívají o 40% rychleji, než OSN očekávala před pouhými pěti lety a led v Grónsku a Arktidě taje mnohem rychleji, než se předvídalo," pokračuje komentátor. Připomíná, že dochází k vzestupu hladiny moří, který může vést k zaplavení mnoha ostrovů, likvidaci životního prostředí a ohrožení zdrojů pitné vody.

Druhou krizí je násilí za pomoci střelných zbraní, míní historik. Připomíná, že v USA převyšuje počet zbraní stav obyvatel a v roce 2017 si střelba v zemi vyžádala životy 40 tisíc lidí, což je nejvíce za 50 let. Téměř dvě třetiny smrtelných zranění si oběti přivodí samy a podle organizace Everytown for Gun Safety převyšuje počet takých sebevražd ve Spojených státech osminásobně jiné vyspělé země, poukazuje expert. Dodává, že podle Centra pro kontrolu a prevenci onemocnění je pak míra vražd zastřelením v USA pětadvacetkrát vyšší než v ostatních vyspělých zemích, přičemž v případě amerických dětí a dospívajících jde o druhý nejčastější důvod úmrtí.

Historik dále zmiňuje opiáty, které v USA zabíjejí ještě více lidí než zbraně. Na předávkování v roce 2017 zemřelo rekordních 70 tisíc Američanů a důvodem je popularita fentanylu, látky padesátkrát silnější než heroin, konstatuje Boot. Nastiňuje, že počet případů předávkování fentanylem stoupl od roku 2013 o 833%, což přispívá k propadu průměrné délky dožití v USA a je nejčastější příčinou smrti u lidí mladších 55 let.

Další krizí je podle historika zadlužení, přičemž nezisková organizace Committee for a Responsible Federal Budget upozorňuje, že navzdory dobré ekonomické kondici USA má jejich rozpočtový deficit letos dosáhnout bilion dolarů a veřejný dluh do roku 2050 vzroste na 160% HDP. Do roku 2041 mají náklady na sociální programy, zdravotní péči a úroky převýšit veškeré rozpočtové příjmy, což bude znamenat, že všechny veřejné investice budou financovány pomocí půjček, vysvětluje odborník. Dodává, že okolo roku 2050 budou úroky z dluhu tvořit největší položku federálního rozpočtu.

Krizí je také růst autoritářského populismu, jehož představitelé vládnou v zemích jako Bolívie, Brazílie, Maďarsko, Nikaragua, Filipíny, Polsko, Srbsko či právě USA, varuje historik. Konstatuje, že diktátoři nedávno zničili demokracie v Egyptě, Rusku, Thajsku, Turecku či ve Venezuele. Podle organizace Freedom House demokracie celosvětově ustupuje, včetně Spojených států, připomíná Boot. Dodává, že populisté nemusejí oslabovat demokracii jako takovou, ale vedou válku proti dobrému vládnutí, v důsledku čehož nemá Británie stále plán na odchod z EU a USA zažívají nejdelší omezení činnosti federálních úřadů.

Další krizí vytvářejí Čína a Rusko, jejichž prezidenti jsou největšími světovými propagátory autoritářství, deklaruje komentátor. Podotýká, že Rusko napomohlo zvolení Trumpa a brexitu, Čína rozšiřuje svůj vliv od Austrálie po Afriku a obě země posilují své ozbrojené síly a vedou agrese proti svým sousedům - ať již v Gruzii a na Ukrajině či v Jihočínském moři. V obou zemích také sílí represe, a to v podobě uvěznění více než milionu čínských Ujgurů či podezřelých vražd ruských opozičních lídrů a novinářů, uvádí Boot.

"To je můj, pochopitelně subjektivní seznam našich nejurgentnějších krizí," píše historik. Domnívá se, že by na něj šlo snadno zařadit také jiné problémy, například zanedbanou infrastrukturu, kybernetickou bezpečnost, terorismus, stagnaci mezd a nedostupnou zdravotní péči. Za depresivní považuje, že Trump se z uvedených otázek snaží řešit pouze opiátovou krizi, když loni v říjnu podepsal příslušný zákon.

Trumpův twitterový účet však ukazuje, jaké jsou prezidentovy priority, jelikož o opiátech se prezident na sociální síti zmínil pouze šestnáctkrát, zatímco o situaci na hranici s Mexikem více než  šestsetkrát, poukazuje Boot. I to je podle něj úspěch, protože klimatickou změnu Trump považuje za vtip a odmítá smysluplná omezení držení zbraní, jelikož je oddán Národní asociaci držitelů zbraní.

Šéf Bílého domu sice vystupuje proti Číně v otázce obchodu, ale nezmiňuje situaci Ujgurů či dění v Jihočínském moři, většinou poklonkuje Putinovi a vůči dluhové krizi je indiferentní, protože podle svých slov "zde nebude", až problém nastane, kritizuje Boot. Dodává, že v případě autoritářského populismu je Trump součástí problému a zůstává otázkou, jak může jeho administrativa řešit nejpalčivější krize, kterým USA čelí, když prezident ani neuznává jejich existenci.     

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Donald Trump Drogy Rusko populismus Čína

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy