Trumpovo prezidentství u konce? Smyčka se stahuje, tvrdí profesor

Zatčení Rogera Stonea je tvrdá politická rána americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, soudí politolog Julian Zelizer. Profesor z prestižní Princeton University v komentáři pro server CNN tvrdí, že Demokratické straně se nabízí možnost urychlit příslušné vyšetřování, které nepochybně vyvolá obavy mezi republikány, kteří nadále stojí za Trumpem.

Problematická skutečnost

Obvinění Stonea kvůli údajné spolupráci s osobami blízkými Trumpovi v kauze ukradených emailů Demokratické strany rozšiřuje počet stíhaných spolupracovníků šéfa Bílého domu na šest, připomíná odborník. Vysvětluje, že většina obvinění se týká způsobu, jakým tyto osoby lhaly ohledně svých kontaktů na Rusko během volební kampaně v roce 2016, a jejich role ve snaze mařit následné vyšetřování.

Tisková mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová se okamžitě pokusila Stoneovo obvinění distancovat od Trumpa a prohlásila, že kauza nemá co do činění s prezidentem, poukazuje Zelizer. Deklaruje však, že Stoneova kauza poskytuje další důkazy o mimořádně pochybných aktivitách v Trumpově okolí během předvolební kampaně v roce 2016 a vznáší otázky, nakolik daleko zašel Trump ve snaze volby vyhrát a následné snaze zahladit příslušné stopy.

„Skutečnost, že Stone byl v Trumpově okolí tak dlouho je sama o sobě problematická,“ píše akademik. Nastiňuje, že Stone se více než čtyři desetiletí pohyboval v jádru Republikánské strany a již od dob prezidenta Ronalda Reagana byl průkopníkem „špinavých triků“, neboli využívání dezinformací k politickým ziskům, přičemž se ukazuje, že byl ochoten nabídnout své služby komukoliv, kdo byl ochoten naslouchat.

Republikáni se na Stonea obraceli od 70. let, což platí i o Ronaldu Reaganovi během jeho prezidentské kampaně v roce 1980, připomíná Zelizer. Dodává, že ačkoliv republikáni rádi hovoří o tvrdém postoji v otázkách bezpečnosti USA a ideologii volného trhu, velké množství členů strany dokázalo tyto názory zmírnit, pokud se zvýšila šance na volební vítězství.

Během své práce pro prezidenty Nixona a Reagana i lobbistické aktivity pro Paula Manoforta, který spolupracoval s množstvím zahraničních autoritářů, Stone nikdy neváhal dostat se na hranu zákona, aby zajistil volební vítězství svých zákazníků, zdůrazňuje politolog. „Je lepší být nechvalně známý než se nikdy neproslavit…co je bráno jako špinavý trik, může být někdy politickým krokem,“ cituje Stoneova slova.

Politické i právní důsledky

Trump a Stone se znají desítky let a Stone se účastnil jednání, která vyústila v Trumpovu prezidentskou kandidaturu, uvádí odborník. Pokládá otázku, jaký dopad může Stoneovo obvinění mít a obratem přiznává, že odpověď zatím nelze předjímat, stejně jako to, jak Stoneova role zapadá do událostí, které se vyšetřovatel Robert Mueller snaží rekonstruovat.

Z politického hlediska ale není pochyb, že událost poškodí republikány, míní expert. Zdůrazňuje, že přišla ve chvíli, kdy se strana snaží chránit Trumpa, jehož podpora propadla v důsledku omezení činnosti federálních úřadů. Republikáni, kteří se potýkají s volebním vítězstvím Demokratů v loňském roce a perspektivou voleb v roce 2020, se obávají škod, které může výraznější ignorování Stoneova skandálu napáchat, konstatuj profesor.

„Od začátku byl výsledek celého (Muellerova) vyšetřování stejně politický jako jeho právní rozměr a tato dynamika se zásadně změnila, když demokraté ovládli Sněmovnu (reprezentantů),“ pokračuje Zelizer. Konstatuje, že prezident si mohl udělat obrázek o tom, jak tvrdě bude vůči jeho administrativě vystupovat šéfka demokratického klubu Nancy Pelosiová, během zmatků, které způsobila jeho vláda během uzavření federálních úřadů.

Mnoho výborů v americkém Kongresu se nyní zabývá různými kauzami směrujícími k Trumpovi a Stoneovo obvinění nás přibližuje základní otázce, jaká spolupráce se odehrávala mezi Trumpovou kampaní a ruskými představiteli, tvrdí politolog. Dodává, že jde o studenou sprchu pro Trumpovi obhájce, kteří najednou nemají jak argumentovat.

„Zdá se, že každý týden přináší další informace o nekalé činnosti lidí, kterými se Trump obklopil, lidí, kterým věřil při vedení své kampaně a kteří pro něj vždy pracovali,“ deklaruje Zelizer.

 

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Donald Trump Robert Mueller (exšéf FBI) Rusko Roger Stone

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Aktualizováno před 26 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 42 minutami

Aktualizováno před 58 minutami

před 58 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy