Politické zemětřesení ve Venezuele: Maduro oznámil rozsáhlé změny ve své vládě

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil rozsáhlé změny ve svém kabinetu, které zdůvodnil nutností změnit "fungování a metody" vlády tak, aby byla schopna "čelit hrozbám". Informoval o tom v noci na dnešek server BBC Mundo. Zatím neupřesněné změny ohlásil Maduro v době vyostřené politické krize a týden poté, co ekonomickou krizi ve Venezuele ještě zhoršil několikadenní výpadek elektřiny v celé zemi.

Viceprezidentka Delcy Rodríguezová v neděli na twitteru informovala, že Maduro chystá rozsáhlou restrukturalizaci vlády, aby byla schopná "bránit vlast před jakoukoli hrozbou".

El Pdte @NicolasMaduro ha solicitado a todo el Gabinete Ejecutivo poner sus cargos a la orden a los efectos de una reestructuración profunda de los métodos y funcionamiento del gobierno bolivariano para blindar la Patria de Bolívar y Chávez ante cualquier amenaza!

— Delcy Rodríguez (@DrodriguezVen) 17. března 2019

Maduro opakovaně prohlašuje, že za krizi v zemi může opozice a USA, které se ho snaží svrhnout. Proto také vláda nevpustila do země humanitární pomoc, kterou USA a další země v únoru shromáždily u hranic v Kolumbii a kterou Maduro označil za americkou intervenci.

Politická krize ve Venezuele se vyostřila letos v lednu, kdy se předseda parlamentu Juan Guaidó prohlásil prozatímním prezidentem. Učinil tak poté, co parlament označil za nelegitimní nový Madurův mandát s tím, že vzešel z nesvobodných voleb. Guaidóa už uznalo jako hlavu státu na šest desítek zemí včetně USA. Ústavní krize ale ve Venezuele trvá už od roku 2016, kdy Maduro po porážce své strany v parlamentních volbách začal s pomocí nejvyššího soudu označovat za nelegitimní veškerá rozhodnutí přijatá parlamentem.

Ekonomická krize ve Venezuele trvá také už několik let, v zemi je nedostatek potravin a léků. Právě kvůli tomu i kvůli pronásledování opozice utekly z Venezuely za posledních několik let na tři miliony lidí. Výrazný podíl na této krizi má socialistická hospodářská politika vlády, která ale vinu odmítá s tím, že za krizi může sabotáž opozice a USA.

Předminulý týden postihl celou Venezuelu výpadek elektřiny, který začal 7. března a v některých regionech trval skoro týden. V zemi zůstaly zavřeny školy i obchody, v řadě oblastí byly přerušeny i dodávky vody. Podle opozice zemřely nejméně dvě desítky pacientů, část z nich proto, že nedostala dialýzu. Vláda tato úmrtí popírá. Na výpadky elektřiny je Venezuela zvyklá už několik let, ten poslední byl ale nejrozsáhlejší a nejdelší.

Výpadek elektřiny označil Maduro za "kybernetický útok" Spojených států a opozice. Podle opozice byl výpadek důsledkem toho, že vláda dlouhodobě špatně udržuje energetickou síť v zemi. Miliony ze státního rozpočtu určené na investice do energetiky vláda podle opozice zpronevěřila.

I Maduro v podstatě přiznal, že energetická infrastruktura země potřebuje reformu. V sobotu při návštěvě hydroelektrárny Simóna Bolívara na přehradě Guri podle agentury Reuters oznámil "hlubokou transformaci" energetického sektoru. Zaměstnance elektrárny podle videa z jeho twitteru označil za hrdiny, kteří se "perfektně vypořádali s výjimečnou situací", způsobenou kybernetickým útokem.

Související

Nicolas Maduro

Maduro je připraven normalizovat vztahy Venezuely s USA

Venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro uvedl, že je připraven pracovat na normalizaci vztahů se Spojenými státy. Informovala o tom agentura AFP. Maduro přerušil vztahy s Washingtonem v roce 2019, když administrativa tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa uznala opozičního politika Juana Guaidóa za prozatímního prezidenta Venezuely.
Maduro, Nicolas

Maduro se v Egyptě účastní klimatické konference, hovořil i s Macronem

Konference OSN o změnách klimatu v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch se účastní i venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro, který podle agentury Europa Press akce využívá k rehabilitaci své osoby na mezinárodní scéně. Rukou si na chodbě potřásl i s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, s nímž asi dvě minuty pohovořil o budoucí spolupráci.

Více souvisejících

Nicolas Maduro Venezuela Juan Guaidó blackout

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 16 minutami

před 57 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy