Sněmovně USA došla trpělivost, bude hlasovat o žalobě na ministra Barra

Američtí demokraté zesilují tlak na republikánskou vládu a Bílý dům ve snaze pohnat k odpovědnosti osoby, které opakovaně odmítají spolupracovat s Kongresem na prošetření údajných prohřešků prezidenta Donalda Trumpa. Vedení Sněmovny reprezentantů ovládané demokraty oznámilo, že bude příští úterý hlasovat o žalobě na ministra spravedlnosti Williama Barra a bývalého Trumpova poradce Dona McGahna za pohrdání Kongresem.

Vůdce sněmovní demokratické většiny Steny Hoyer vydal v pondělí prohlášení, podle něhož Trumpova vláda "systematicky odmítá odpovídat na otázky Kongresu a reagovat na obsílky, což je největší sabotáž v amerických dějinách". Kongres má odpovědnost dohlížet na činnost vlády jménem amerického lidu, připomněl poslanec.

#Barr rapidly ascended to the top of the Trump apologist heap. A thoroughly corrupt and dangerous individual. And smug as they come. https://t.co/1igGZ2a5hV

— Peter Daou (@peterdaou) 1. června 2019

Právní výbor Sněmovny reprezentantů už minulý týden odhlasoval, že Barr by měl být obviněn z pohrdání zákonodárným sborem. Dopustil se ho údajně tím, že odmítl poslancům poskytnout necenzurovanou zprávu o výsledcích vyšetřování ruského vlivu na americké prezidentské volby v roce 2016. Dokument v březnu vypracovala skupina vyšetřovatelů FBI, v plném znění ale zveřejněn nebyl.

Část vedení Demokratické strany v noci na dnešek na uzavřeném zasedání záměr obvinit Barra podpořila, napsala agentura AP. Strana je pod silným tlakem radikálního křídla, aby Sněmovna reprezentantů zahájila proces ústavní žaloby Trumpa. I když vzhledem k republikánské většině v Senátu nemá procedura zvaná impeachment příliš nadějí na úspěch, podle demokratů by alespoň usnadnila předvolávat pracovníky Bílého domu ke slyšení a vymáhat citlivé dokumenty.

K zahájení impeachmentu vyzvala vedení demokratů skupina více než čtyřiceti demokratických poslanců v dopisu adresovaném šéfovi právního výboru Jerroldu Nadlerovi.

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, která je nejvyšší představitelkou demokratů v Kongresu, ale zatím ústavní žalobu na Trumpa odmítá podat. Dává přednost systematickému shromažďování důkazů, které by pozdější případnou žalobu co nejpřesvědčivěji podpořily.

Související

Kevin McCarthy

Šéf Sněmovny reprezentantů McCarthy má slova ředitele TikToku za velmi znepokojivá

Vyjádření šéfa sociální sítě TikTok Shou Zi Chewa jsou "velmi znepokojivá", uvedl dnes předseda americké Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy. Reagoval tak na čtvrteční "grilování" šéfa Tiktoku před členy výboru pro energetiku a obchod. McCarthy se podle agentury Reuters domnívá, že zákonodárci schválí v reakci na obavy související s aplikací zákon, který bude mít podporu republikánů i demokratů.
Ilustrační fotografie.

USA by měly odtajnit zprávu o původu covidu-19, žádá si to Sněmovna reprezentantů

Americká Sněmovna reprezentantů jednomyslně schválila zákon o odtajnění zpravodajských informací o původu onemocnění covid-19, píše agentura AP. Zákon nyní míří na stůl prezidenta Joea Bidena. Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) na začátku tohoto měsíce potvrdil, že se přiklání k teorii, že pandemii covidu-19 pravděpodobně způsobil únik z čínské laboratoře. 

Více souvisejících

Sněmovna reprezentantů kongresu USA William Barr Don McGahn USA (Spojené státy americké) Donald Trump

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy