Boj o Bílý dům: První debatu demokratů ovládla Warrenová, Trump reagoval jediným slovem

Budoucnost zdravotního pojištění v USA byla ve středu večer hlavním tématem první besedy kandidátů na demokratickou nominaci o Bílý dům, která zahájila dlouhý proces výběru nejvhodnějšího soupeře pro obhajujícího prezidenta Donalda Trumpa. Po dvě hodiny v kongresové hale v Miami debatovalo deset kandidátů, stejný počet jich zasedne k další debatě dnes večer místního času (v pátek brzy ráno SELČ).

Nutnost dvou úvodních debat si vynutil nebývale velký počet uchazečů o demokratickou nominaci, kterých je nyní pětadvacet. Pět z nich se v debatách nepředstaví, protože nesplnili přísná kritéria výběru, zejména vyšší procento preferencí v průzkumech veřejného mínění.

Při první besedě ve středu dominoval hlas massachusettské senátorky Elizabeth Warrenové, která požadovala "strukturální změny" americké ekonomiky a systém veřejného zdravotního pojištění bez účasti privátního sektoru. "Pro koho nynější ekonomika pracuje? Prospívá neustále se tenčící horní vrstvě společnosti. Je to prostě a jednoduše korupce. Musíme učinit strukturální směny," řekla Warrenová.

The economy is doing great for a thinner and thinner slice at the top. It’s time to build an economy that works for all of us. And I’ve got plans for that. #DemDebate pic.twitter.com/8oBa9a4TmB

— Elizabeth Warren (@ewarren) 27. června 2019

Debata, občas emotivní, se soustředila na problematiku přistěhovalectví, na boj proti chudobě, klimatické změny, prodej střelných zbraní, plánované rodičovství nebo jadernou smlouvu s Íránem, kterou Trump loni vypověděl. Osobních útoků na hlavu státu, která se netají úmyslem mandát napřesrok s přehledem obhájit, se kandidáti většinou vystříhali. Druhou hodinu debaty poznamenaly technické poruchy.

Newyorský starosta Bill de Blasio, který se rovněž hlásí do volebního boje proti Trumpovi, zdůraznil nutnost "boje za srdce a duši" Demokratické strany. Demokraté jsou v odporu proti Trumpovi jednotni, neshodnou se ale v názoru, kdo by se mu měl ve volbách postavit, poznamenala k tomu agentura AP.

Strana je rozdělena do dvou táborů z nichž jeden, reprezentovaný Warrenovou, ale především vermontským senátorem Berniem Sandersem, žádá bezplatnou zdravotní péči, dostupné vzdělání bez studentských dluhů, toleranci vůči migrantům a vyšší zdanění bohatých.

Druhý tábor, v jehož čele stojí bývalý viceprezident Joe Biden, prosazuje liberální přístup s umírněnými politickými recepty, které by ve volbách mohly přilákat i Trumpovy voliče. Sanders a Biden budou hlavními postavami druhé etapy debat.

BORING!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 27. června 2019

Prezident Trump se v době středeční debaty připravoval na cestu do Japonska, kde se zúčastní summitu skupiny hospodářsky nejsilnějších států světa G20. Před odletem potvrdil, že první debatu bude sledovat v prezidentském speciálu. Jeho první komentář na twitteru byl stručný: "NUDA!"

Související

Elizabeth Warren

Demokraté chtějí, aby Fed bojoval proti rasovým nerovnostem

Američtí zákonodárci z opoziční Demokratické strany představili nový návrh zákona, který by požadoval, aby se ústřední součástí budoucí politiky americké centrální banky (Fed) stal boj proti rasovým nerovnostem v zaměstnanosti a mzdách. Informoval o tom server CNBC.

Více souvisejících

Elizabeth Warren Volby USA Donald Trump Prezident USA USA (Spojené státy americké) Bernie Sanders (kandidát na post prezidenta USA) Joe Biden Bill de Blasio

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 47 minutami

Aktualizováno před 56 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy