Použije Trump jaderné bomby na Afghánistán? Vymažu ho během 10 dní, chvástá se

Americký prezident Donald Trump během pondělního setkání s pákistánským premiérem Imran Chánem zkritizoval americké vojenské angažmá v Afghánistánu. Řekl, že by dokázal ukončit válku během „jednoho týdne“, to by však vedlo ke smrti „10 miliónu lidí.“

„Byli jsme tam 19 let a jednali jsme jako policisté, ne vojáci,“ uvedl americký prezident. Dopustil se nicméně jedné nepřesnosti, americká invaze do Afghánistánu se uskutečnila v roce 2001, je to tedy 18 let. Afghánistán je díky tomu označován za nejdelší americkou válku.

„Jsme jako policisté. Nevedeme válku. Pokud bychom chtěli vést válku v Afghánistánu a zvítězit, já bych zvítězil během týdne,“ bil se Trump v prsa. „Já jen nechci zabít 10 milionů lidí,“ vysvětlil, proč tak už neučinil.

„Mám (takové) plány pro Afghánistán, že kdybych chtěl vyhrát tu válku, Afghánistán by byl smeten z povrchu země, by byl pryč, doslova by skončil za 10 dní,“ uvedl Trump.

Podle serveru Vox by těmito plány mohlo být znovupoužití „matky všech bomb“, kterou Trump nechal v dubnu 2017 svrhnout na Afghánistán a kterou zabil 36 bojovníků IS. Trump nicméně v minulosti uvedl, že by ji nechtěl znovu použít.

Trump by mohl též přistoupit k kobercovému bombardování Afghánistánu, ale i to by těžko zabilo 10 milionů lidí během 10 dní. Podle Vox tak zbývá děsivá možnost, že Trump přemýšlel o použití jaderných bomb.

Nicméně, Vox podotýká, že úplně nejpravděpodobnější možností je, že Trump „byl jen sám sebou“ a jak je jeho zvykem, schválně přehnal veškerá čísla i své schopnosti vyřešit více jak dekádu trvající válku, na které si vylámali zuby i jeho předchůdci.

Trump na začátku tohoto měsíce v rozhovoru pro stanici Fox News řekl, že by rád z Afghánistánu odešel. I poté by v něm chtěl ponechat „silné zastoupení“ amerických tajných služeb, z toho důvodu, že země má sloužit jako „laboratoř teroristům“. Trump Afghánistán přímo nazval „Harvardem teroristů“ 

USA se nyní pokouší vleklou válku prostřednictvím mírových, diplomatických rozhovorů s islamistickým hnutím Tábibán, které ovládá skoro stejný počet území jako mezinárodní koalicí podporovaná kábulská vláda a o zbytek území s ní soupeří. Podle některých odhadů má tak Tálibán vliv na 70% afghánské území.

Související

Více souvisejících

Donald Trump Afghanistán bomby USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy