Skutečný stav americké armády? Experti nemají pro USA dobré zprávy

Vojenská přehlídka americké armády ku příležitosti Dne nezávislosti podle odborníků z vlivných amerických think-tanků ukazuje její zastaralost. Přehlídku dokonce označili za „roadshow starožitností“. Podle nich si však v současné době, kdy Rusko a Čínu provádí výraznou modernizaci armády, si však USA nemohou dovolit zůstat pozadu.

Thomas Mahnken z Center for Strategic and Budgetary Assessments and Roger Zakheim z Ronald Reagan Institute ve svém společném článku pro server The Atlantic upozorňují, že ač si USA – pokud se nejedná o konec vítězné války – na vojenské parády příliš nepotrpí, dá se z nich mnohé vyčíst, pokud se uskuteční. 

Dle jejich soudu se sice americký prezident Donald Trump mohl bít v prsa a tvrdit, že „náš národ je silnější dnes než byl kdykoliv předtím“, realita je však poněkud jiná. Na přehlídce byly např. k vidění tanky M-1 Abrams a bojové vozidlo M-2 Bradley, které americká armáda stále používá, ačkoliv jsou z sedmdesátých a osmdesátých let.

Známky věku vykazoval i strategický bombardér, využívající technologii stealth, B-2 Spirit, ačkoliv v jeho případě oba experti uznávají, že je to letadlo, které má stále co nabídnout. Upozorňují však, že americká armáda těchto letounů má míně, než originálně zamýšlela (132, v současnosti jich má 20). Podobně málo je stíhaček F-22 Raptors.  Letecká síla USA je polovina velikosti, kterou měla před pádem Berlínské zdi a průměrný věk pro letoun je 26 let. 

Podle expertů je též v případě letectva alarmující, že ty letadla nevyužívající technologii stealth se stávají stále více zbytečnými, jak Čína a Rusko se pokouší vytvořit ty nejschopnější detekční systémy, nemluvně o vlastních rychlých letadlech nejnovější generace.

Odborníci poukazují, že řada vojenských technologií, které USA použije ve válkách budoucnosti, jako nepojmenovaný bezpilotní letoun MQ-9 Reaper přezdívaný Predátor či řada nástrojů pro vedení kyberválky. Chyběly též speciální jednotky.

Jejich absence dle expertů naznačuje, že americká armáda stále setrvává v minulosti. Bylo by to prý ještě zřetelnější, kdyby přestavila některé své zbraně, jako nukleární taktické rakety. Bylo by prý vidět, že se nejedná o nejmodernější rakety, s jakými se na svých vojenských parádách chlubí Rusko a Čína, ale zastaralé střely z dob studené války.

USA přitom stále dávají na armádu stále mnohem víc, než Čína a Rusko dohromady. Experti však poukazují, že většina těchto příspěvků nejde do modernizace armády, ale do udržení nákladných vojenských operací v Iráku a Afghánistánu v rámci doktríny boje s terorismem.

Trumpova administrativa se pomalu, ale jistě, začíná přeorientovávat na nové protivníky, kteří namísto vyloženě asymetrického boje jsou schopní vést hybridní válku a mají i značné prostředky pro válku klasického střihu mezi dvěma mocnými armádami. Dle expertů však rozvoj vojenských schopností USA není dostatečný.

Pokud USA chtějí být schopné Rusku a Číně čelit, musí se věnovat více svým kybernetických schopnostem. Měly by též přijít s lepšími vojenskými návrhy, které je udrží nad konkurencí. Jinak jim hrozí, že jejich příští ukázka vojenské síly nebude rozhodně vítěznou přehlídkou, varují experti. 

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Americká armáda (U.S. ARMY) bombardér B-2 F-22 Raptor

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy