Vražedný víkend v USA: Po x-té se otevírá debata o držení zbraní

Po dvou víkendových útocích v USA, při nichž dva střelci v Texasu a v Ohiu zabili 29 lidí a pět desítek dalších osob zranili, se opět v USA ozývá volání po zpřísnění zákonů o držení zbraní.

U střelce, který v noci na neděli SELČ zabíjel v El Pasu na hranicích s Mexikem, mohl být motivem odpor k migrantům. Na sociálních sítích se objevil před střelbou manifest, který údajně napsal útočník z El Pasa a v němž se hovoří o nutnosti reagovat na "hispánskou invazi do Texasu". Mezi 20 oběťmi střelce je sedm Mexičanů.

"Je otevřený a zapřisáhlý rasista, který podporuje rasismus," uvedl v neděli na adresu prezidenta Donalda Trumpa demokratický uchazeč o prezidentskou kandidaturu a bývalý kongresman za okrsek El Paso Beto O'Rourke.

"Náš prezident nejen nedokáže čelit těmto vnitrostátním teroristům a odzbrojit je, ale navíc zesiluje a omlouvá jejich nenávist," uvedl další demokrat a uchazeč o prezidentský post Pete Buttigieg.

This White House amplifies hate, and people who are in the grip of this hateful, extremist ideology feel validated from all the way at the top. pic.twitter.com/PROkpquhSZ

— Pete Buttigieg (@PeteButtigieg) August 4, 2019

Podle demokratického senátora Bernieho Sanderse rétorika současného prezidenta "vytváří klima povzbuzující násilné extremisty".

Podobnou kritiku odmítl personální šéf Bílého domu Mick Mulvaney, který útoky, stejně jako Trump, označil za činy "duševně nemocných" jednotlivců. "Není vůbec přínosné snažit se z toho dělat politický problém, toto je sociální problém a tak se na něj musíme dívat," řekl Mulvaney televizi ABC.

Trump po nástupu do úřadu v lednu 2017 udělal z protiimigrantské politiky jedno ze svých hlavních témat. Už v předvolební kampani kritizoval mexické migranty, které označil za násilníky a zločince. Obvinění z rasismu si Trump vysloužil i minulý měsíc výroky na adresu několika demokratických poslankyň, včetně černošky a političek z portorickými a africkými kořeny. Sněmovna v rezoluci označila jeho slova za rasistická.

Americké zákony o držení zbraní i Trumpa kritizovala po víkendových útocích například barbadoská zpěvačka Rihanna, která žije v USA. "Vaše země zažila dva teroristické útoky, po nichž zůstalo téměř 30 nevinných lidí," uvedla na instagramu a připomněla i týden starý útok v Kalifornii, kde střelec zabil tři lidi na gastronomickém festivalu. "Představte si svět, kde je snazší získat (samopal) AK-47 než vízum!" napsala Rihanna.

"Dokud nezměníme zákony o držení zbraní, tohle se bude dít stále," komentovala střelecké útoky na twitteru americká zpěvačka Cyndi Lauperová. Herečka Alyssa Milanová vyzvala obchodní dům Walmart, aby přestal prodávat zbraně a šel tak příkladem. Právě v obchodním centru Walmart v texaském El Pasu střelec o víkendu zabíjel.

Americký herec a moderátor Andy Richter kritizoval šéfa republikánů v Senátu Mitche McConnella, který útoky označil za šokující. "Proč jste šokován? Tohle je přesně to, co jste zejména a konkrétně vy umožnil. Kvůli vašim zbabělým sobeckým zájmům se tyto masakry stále dějí," uvedl Richter.

Několik demokratických senátorů, včetně Sanderse, vyzvalo McConnella, aby přerušil senátní prázdniny, aby se mohl projednávat zákon o kontrole zbraní. Návrh zákona o přísnějších prověrkách zájemců o koupi zbraně v únoru schválila Sněmovna reprezentantů, ale nikoli druhá komora Kongresu. Šéfka Sněmovny Nancy Pelosiová i další si ovšem myslí, že pokud Senát zákon přijme, bude ho Trump vetovat.

Související

Více souvisejících

Donald Trump prezident čr střelba v hypermarketu v El Pasu (3. 8. 2019) zbraně USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy