Za masové vraždy můžou nenávist a choroby. Nikoli zbraně, soudí Trump

K postihu nenávistných projevů v internetu, na sociálních sítích a ve videohrách, k identifikaci mentálně postižených ohrožující okolí a k zvedení trestu smrti pro masové vrahy a zločince z nenávistí v Bílém domě vyzval americký prezident Donald Trump.

Trump se nezmínil o možnosti zavedení kontrol při prodeji střelných zbraní, k němuž mnozí v USA vyzývají. Podle šéfa Bílého domu nemají na častých případech střelby na veřejnosti s desítkami obětí vinu zbraně, ale "duševní poruchy a nenávist". Proto je v USA zapotřebí reformovat zákony o duševním zdraví, aby bylo možné rozpoznat psychicky narušené osoby. Lidi, kteří se provinili zločiny z nenávisti a masovými vraždami, by měly soudy odsuzovat k smrti, řekl Trump.

Americké federální soudy ukládají tresty smrti velice zřídka, poprava navíc většinou odsouzence nečeká. Poslední hrdelní trest uložený federálním soudem byl v USA vykonán před 16 lety. Vězeňská služba to zdůvodňovala pochybnostmi o chemikáliích ve smrtící injekci, které údajně způsobují odsouzeným utrpení. Ministerstvo spravedlnosti ale koncem července analýzu ukončilo s tím, že popravy je možné vykonávat.

Podle dnešního Trumpova prohlášení by ministerstvo spravedlnosti mělo ve spolupráci s místními úřady a správci sociálních sítí zjišťovat a identifikovat podezřelé osoby dřív, než se rozhodnou k úderu. Držitelé zbraní, u nichž hrozí nebezpečí z násilných činů, by měli být ze zákona pod dohledem.

Američané musejí "odsoudit fanatismus, rasismus a bělošskou nadřazenost," řekl prezident. "Tyto hrozivé ideologie je třeba porazit. Nenávist nemá v Americe místo, protože křiví mysl, ničí srdce a stravuje ducha," konstatoval.

Trump prohlásil, že k radikalizaci lidí a podněcování "ohavných zločinů" přispívají internet a sociální média, stejně jako násilné videohry. Tuto "kulturu násilí" je třeba zastavit nebo omezit, řekl prezident bez dalších podrobností či návrhů.

Trumpův předchůdce v prezidentském úřadu Barack Obama naproti tomu v reakci na útoky kritizoval projevy nenávisti a netolerance. "Měli bychom rázně odmítnout slova vycházející z úst kteréhokoli z našich vůdců, která sytí atmosféru strachu a nenávisti nebo činí z rasistických postojů cosi normálního," uvedl v nezvykle obsáhlém prohlášení na twitteru ve zjevné narážce na Trumpa, jehož přímo nezmínil. Trumpova rétorika označovaná demokraty za rasistickou v poslední době vyvolává stále silnější kritiku opozice.

pic.twitter.com/nNOVtQ50O4

— Barack Obama (@BarackObama) August 5, 2019

"Žádný jiný vyspělý národ netoleruje takovou míru násilí páchaného střelnými zbraněmi jako my," dodal Obama a navrhl zpřísnění předpisů o nabývání a držení zbraní. O podobnou věc se snažil už během svého osmiletého působení v úřadě, kvůli odporu Kongresu však neuspěl.

Trump nedlouho před svým projevem na twitteru vyzval k zavedení zákonů, které by umožnily "přísné kontroly" kupujících při prodeji střelných zbraní. V proslovu, který Bílý dům avizoval předem, se ale o žádném takovém opatření nezmínil.

Sněmovna reprezentantů v únoru schválila návrh zákona, který stanoví až desetidenní lhůtu pro kontroly kupujících při prodeji zbraní. Návrh leží v Senátu a prezident na jaře pohrozil, že v případě schválení ho bude vetovat. Později se vyslovil pro "umírněné" změny v systému kontrol kupujících a podpořil návrhy na vyzbrojování učitelů, které má zabránit masakrům v amerických školách.

Související

Více souvisejících

Donald Trump Barack Obama Trest smrti Prezident USA USA (Spojené státy americké) zbraně střelba v hypermarketu v El Pasu (3. 8. 2019)

Aktuálně se děje

před 56 minutami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Počasí o víkendu: Meteorologové očekávají typické jaro

Česko si užilo den volna uprostřed týdne, po kterém přicházejí dva pracovní dny. Víkend pak přinese typické jarní počasí s teplotami kolem dvacítky, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy