Trump míří do El Pasa a Daytonu. Jeho odpůrci chystají protesty

Americký prezident Donald Trump dnes navštíví Dayton ve státě Ohio a texaské El Paso, ve kterých při víkendových střelbách přišly o život více než tři desítky lidí. Prezidentovo přijetí v obou městech je podle agentury Reuters nejisté, neboť se čekají demonstrace jeho odpůrců.

Trump před odletem do Daytonu tvrdě kritizoval opozici a politické aktivisty, kteří ho viní z odpovědnosti za propastné rozdělení Ameriky. Kritici podle něj věc politizují. "Tihle lidé stojí jenom o politický prospěch," řekl prezident novinářům a upozornil na údajně levicové smýšlení daytonského vraha Connora Bettse.

Trump řekl, že podporuje kontrolní prověrky kupujících při nákupu střelných zbraní. "Chystám se na to," poznamenal. Není ale stoupencem zákazu prodeje útočných zbraní, protože prý v USA chybí politická vůle.

Americký Kongres podle Trumpa dělá pokroky v přípravě nové legislativy, která prodej zbraní reguluje. Prezident dokonce připustil, že "pokud se dostaneme dostatečně daleko", povolá kongresmany zpět do Washingtonu. Americký parlament má nyní pětitýdenní prázdniny, které poslanci nastoupili minulý týden.

Masakr v El Pasu je vyšetřován jako možný zločin z nenávisti. Pachatel je totiž dáván do souvislosti s anonymním manifestem, který se těsně před střelbou objevil na internetu a v němž se hovoří o "hispánské invazi do Texasu" a o plánu rozdělit Ameriku na území podle ras. To podle BBC zní jako ozvěna prezidentových vyjádření, Trump totiž často používá výraz "invaze" k popisu situace na hranicích s Mexikem.

Demokratická zákonodárkyně, která v Kongresu reprezentuje El Paso, uvedla, že se z tohoto důvodu nechce s šéfem Bílého domu setkat. "Odmítám se připojit bez rozhovoru o bolesti, kterou jeho (Trumpova) rasistická a nenávistná slova a činy způsobily naší komunitě a zemi," napsala Veronica Escobarová na twitteru.

I was told that @realDonaldTrump is “too busy” to have that conversation. I declined the invitation because I refuse to be an accessory to his visit. I refuse to join without a dialogue about the pain his racist and hateful words & actions have caused our community and country.

— Rep. Veronica Escobar (@RepEscobar) August 6, 2019

Escobarová není jediná, kdo dal najevo, že v El Pasu, kde převládá hispánské obyvatelstvo a kde část obětí masakru tvoří mexičtí občané, čeká Trumpa chladné přijetí. Místní rodák a uchazeč o demokratickou prezidentskou kandidaturu Beto O'Rourke prohlásil, že pro Trumpa "tady není místo".

Šéf Bílého domu by mohl čelit protestům i při své první zastávce v Daytonu, kde tamní demokratická starostka Nan Whaleyová vyzvala občany, aby se postavili prezidentovi, kterého chce kritizovat za neochotu řešit problém se zneužíváním zbraní.

Bílý dům hájí Trumpovu návštěvu v Daytonu a v El Pasu a obviňuje demokraty, že se snaží politicky zneužít národní tragédii. Mluvčí Bílého domu Hogan Gidley prohlásil, že je "směšné" obviňovat Trumpa ze střelby v El Pasu. "Musíte klást vinu lidem, kteří stiskli spoušť," prohlásil.

Muž, který o víkendu střílel v obchodním středisku Walmart v El Pasu, má na svědomí 22 lidských životů a 24 zraněných. Podezřelý Patrick Crusius (21) byl krátce poté zadržen a hrozí mu až trest smrti. Jen o několik hodin později se střílelo v Daytonu, kde policie po 30 vteřinách zabila čtyřiadvacetiletého Connora Bettse, jenž ovšem před jedním z místních barů stačil zavraždit devět lidí včetně vlastní sestry.

Související

Více souvisejících

Donald Trump střelba v hypermarketu v El Pasu (3. 8. 2019) střelba v Ohiu (4. 8. 2019) Prezident USA USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 54 minutami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Počasí o víkendu: Meteorologové očekávají typické jaro

Česko si užilo den volna uprostřed týdne, po kterém přicházejí dva pracovní dny. Víkend pak přinese typické jarní počasí s teplotami kolem dvacítky, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy