Konspirační teorie? Bushův muž bez okolků promluvil

NÁZOR - Americký prezident Donald Trump učiní cokoliv, aby k sobě den co den poutal pozornost, včetně šíření rasistických frází a konspiračních teorií, kritizuje Michael Gerson v komentáři pro server Washington Post. Bývalý poradce a speechwriter někdejšího amerického prezidenta George W. Bushe nechce v tomto směru Trumpa přirovnávat k drogově závislému, ale jde podle něj o vhodnou metaforu.

Žádná novinka

Gerson věří, že šíření lživého tvrzení o Trumpově závislosti by se zajisté setkalo se vřelým přijetím u části americké levice, s pobouřením v pravicově populistických kruzích a křikem centristů, kteří by vyjadřovali obavy o americkou demokracii. Přesto Gerson věří, že i tato lež, pokud by byla prosazována s dostatečným zápalem, by se mohla uchytit.

Namísto toho se bývalý Bushův poradce zaměřil na poslední pokus Trumpa strhnout na sebe pozornost, konkrétně na sdílení lživé pomluvy na Twitteru, že bývalý americký prezident Bill Clinton byl zapleten do zjevné sebevraždy znemožněného finančníka Jeffreyho Epsteina.

"Konspirační teorie nejsou v americké politice novinkou," vysvětluje Gerson. Připomíná, že v minulosti byly ještě hojnější a silnější a mnoho Američanů například věřilo lžím, že federalisté byli placeni Brity, že katoličtí přistěhovalci do USA byli papežskou infiltrací a že Spojené státy zatáhla do druhé světové války židovská klika.

Stávající konspirační teorie se podle Gersona liší ve dvou věcech: Zaprvé, šíří se hojně a rychle prostřednictvím internetu a často na sociálních sítích, kde rezonují a bývají zveličována zaslepená tvrzení. Současná technologie tedy poskytuje konspiračním teoretikům iluzi, že jejich pohled je široce sdílený, přičemž právě konspirační teoretici nové technologie dobře ovládají, čímž dělají z inovací spojence lží, uvádí bývalý prezidentský speechwriter.

Zadruhé, nejprominentnější a nejviditelnější Američan - Donald Trump - konspirační myšlenky často využívá a legitimizuje, poukazuje Gerson. Konstatuje, že vědecká literatura o konspiračních teoriích líčí jejich zastánce jako společenské outsidery bez politické moci, ale současným problémem není nechvalně známý hlasatel Alex Jones či pochybná sociální síť 8chan, ale americký prezident, který často účelově fabuluje.  

Trump se uchýlil ke konspiračním teoriím, aby zpochybnil legitimitu prezidentství Baracka Obamy, kterého následně obvinil z instalace odposlechů ve svém mrakodrapu, připomíná bývalý Bushův poradce. Dodává, že Trump také vymýšlel konspirační teorie o volebních podvodech pro případ, že by prezidentské volby v roce 2016 dopadly v jeho neprospěch.

Současný prezident rovněž živil konspirační teorie o "hlubokém státu", když se snažil zdiskreditovat vyšetřování vedené Robertem Muellerem, doplňuje Gerson. Zmiňuje i Trumpovo tvrzení, že větrné elektrárny způsobují rakovinu a že otec jeho soupeře z republikánských primárek, Teda Cruze, se podílel na spiknutí, které vedlo k vraždě prezidenta Johna Kennedyho.

Složitá a zhoubná výzva

Šéf Bílého domu tak činí, jelikož mu vyhovuje faktografický chaos, soudí Gerson. Tvrdí, že občas Trump využívá konspirační myšlenky, aby ovlivnil vnímání důležitých témat, jako když obvinil mexickou vládu, že záměrně vysílá zločince a násilníky do USA, a navzdory všem důkazům označil uprchlíky za trojského koně a teroristickou hrozbu s jasným cílem vystupňovat nenávist vůči cizincům.

"Konspirační teorie jsou mimořádně složitou a zhoubnou společenskou výzvou," píše Gerson. Odkazuje na studie, které zjistily, že vystavení protivládním konspiračním myšlenkám snižuje důvěru ve vládní instituce, i když jsou vyvráceny silnými důkazy, stejně jako na zjištění, že lidé, kteří si vyslechli konspirační teorie o smrti princezny Diany, pozměnili svůj názor na událost, aniž by si to sami uvědomili.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

To je pochopitelně problém pro společenské vědy, konstatuje někdejší speechwriter. Ptá se, jak je možné zkoumat skutečný vliv konspiračních teorií, když i samotné položení otázky ovlivňuje odpověď respondentů. Stejně tak jde o problém pro novináře, především pak komentátory, podotýká Gerson. Pokládá otázku, zda reakce na Trumpem šířená obvinění ve skutečnosti neslouží prezidentovým cílům, zda se osvětlování jeho tvrzení nemíjí účinkem, ačkoliv mlčení tváří v tvář lžím se může jevit jako ústupek.

To, že jasně nevíme, jak vzít konspiračním teoriím vítr z plachet, mám ukazuje, jak tyto teorie poškozují demokratický politický systém, míní Gerson. Vysvětluje, že konspirační teorie mají občas přímý vliv na lidské chování, jako v případě očkování, jehož míra klesá. Konspirační teorie také odvádějí pozornost od důležitých témat - Trump se k nim uchýlil ve chvíli, kdy chtěl utnout debatu o držení zbraní v USA -, připomíná bývalý prezidentský poradce. Dodává, že podobné teorie podporují cynismus a apatii vůči politice, čímž oslabují demokratický dialog.

"Pokud se náš soused mýlí, můžeme jej nebo ji zkusit přesvědčit. Pokud je náš soused součástí zlého spiknutí, není jiná možnost než jej nebo ji odhalit a porazit," vysvětluje Gerson. Obává se, že konspirační teorie dokážou podrýt víru v pravdu, jelikož poskytují argumenty, které posilují konkrétní názor, bez ohledu na jeho absurditu či škodlivost a to, co je účelné, staví nad to, co je reálné a správné.  

To vše může vést k různé reakci, konstatuje Gerson. Sám se domnívá, že namísto vyvracení konkrétních konspiračních teorií bychom se měli soustředit na charakter politiků, kteří je využívají, protože jde o lháře a nepřátele samosprávy.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Donald Trump Konspirační teorie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj přirovnal Putina k Hitlerovi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek odmítl podmínky ruského prezidenta Vladimira Putina pro okamžité příměří a zahájení jednání o ukončení války na Ukrajině. Tyto podmínky označil za ultimáta a přirovnal Putinovy návrhy k politice nacistického vůdce Adolfa Hitlera, uvedl server Ukrajinska pravda.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Návštěva Jense Stoltenberga u Zelenského v Kyjevě (29. dubna 2024).

Stoltenberg se vysmál Putinovu návrhu na mír. Podle Kyjeva je absurdní

Ukrajina označila podmínky pro ukončení války, které v pátek představil ruský prezident Vladimir Putin, za absurdní. Podle Ukrajiny se Putin snaží zavádět mezinárodní společenství a oslabovat skutečné diplomatické úsilí zaměřené na dosažení míru, uvedl server Ukrajinska pravda.

před 5 hodinami

EU

Kormidlo zelené politiky EU se neotočí, míní expertka. Nové složení EP ale zřejmě způsobí složitější schvalovací proces

Volby do Evropského parlamentu zasadily nepříjemnou ránu frakci Zelených. Ti oproti volbám z roku 2019 ztratili 18 křesel, letos dosáhli pouze na zisk celkových 7,4 % a 53 mandátů. Expertka na politiku Evropské unie Veronika Velička Zapletalová z Masarykovy univerzity v Brně pro EuroZprávy.cz ale vysvětlila, že ústředním bodem ve schvalovacím procesu je koalice Evropské lidové strany (EPP) a Socialistů a demokratů (S&D)., „Pro Evropskou unii je po technické stránce reálné být do roku 2050 neutrální,“ uvedla. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Soukup přišel o TV Barrandov. Valná hromada ho odvolala z představenstva

Podnikatel Jan Čermák nahradil Jaromíra Soukupa v jednočlenném představenstvu společnosti Barrandov Televizní Studio, jak rozhodla před měsícem valná hromada firmy. Tato změna byla dnes oficiálně zapsána ve Sbírce listin. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy