Argentinský prezident odvrací pravděpodobnou porážku. Slibuje finanční úlevy

Argentinský prezident Mauricio Macri dnes představil soubor ekonomických opatření, která mají pomoci lidem zasaženým hospodářskou krizí. Jde zejména o zvýšení sociálních dávek, snížení daní z příjmu a zmrazení cen benzinu, uvedla agentura Reuters. Macri tak učinil po drtivé porážce v nedělních předběžných volbách, které výrazně snížily jeho šance na znovuzvolení. Argentinské peso se ale z hlubokého propadu nevzpamatovalo.

Zisk téměř 48 procent hlasů pro levicového kandidáta Alberta Fernándeze proti 32 procentům hlasů pro Macriho v předběžných volbách podle analytiků výrazně snížilo šance současné hlavy státu, že v říjnových prezidentských volbách získá druhý mandát. Takzvané primárky v zemi fungují od roku 2011 a jsou určitým sítem pro účast politických stran v parlamentních volbách, které se uskuteční spolu s volbami hlavy státu. V případě volby prezidenta mají primárky funkci jakéhosi průzkumu veřejného mínění.

Stoupenec volného trhu Macri podle deníku El País v projevu sebekriticky uznal, že Argentinci jsou unaveni jeho liberální ekonomickou politikou a potřebují finanční úlevy. Soubor ekonomických opatření, který má zmírnit dopady současné hospodářské krize, proto počítá s 90denním zmrazením cen benzinu, snížením daní z příjmu pro dva miliony lidí, vyplacením prémie zaměstnancům ve veřejném sektoru i zvýšením přídavků na malé děti nezaměstnaných rodičů.

Nová Macriho opatření mají přijít státní rozpočet na 678 milionu dolarů (bezmála 16 miliard Kč) a těžit by z nich mohlo až 17 milionů Argentinců.

Překvapivý výsledek nedělního hlasování ovlivnil i finančními trhy, investoři totiž vidí v případném vítězství opozičního kandidáta Fernándeze větší rizika než v pokračování dosavadní tržně orientované vlády. Argentinské peso hned v pondělí zareagovalo největším poklesem vůči dolaru od roku 2015, přechodně ztrácelo více než 30 procent, než část ztrát smazalo. Během dneška pokles přesahoval 12 procent, nakonec ale měna uzavřela se ztrátou 7,14 procenta na 60,20 pesos za dolar. Od neděle peso odepsalo zhruba čtvrtinu hodnoty.

Favorit říjnového prezidentského klání Alberto Fernández dnes varoval, že Argentina může přijít o veškeré devizové rezervy i o podporu ze strany Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Konzervativní politik Macri stojí v čele Argentiny od prosince 2015, kdy vyhrál volby s programem tržně orientovaných reforem. Přízeň voličů ale ztratil v důsledku špatných hospodářských výsledků, zejména vysoké inflace, nezaměstnanosti a restriktivních opatření, která zahájila jeho vláda kvůli podmínkám úvěru od MMF v objemu 57 miliard dolarů (1,3 bilionu Kč).

Z vysokých sociálních dávek a dotací veřejných služeb se Argentinci těšili za vlády prezidentky Cristiny Fernándezové (2007 až 2015). Její éra však skončila hospodářskou krizí a obviněním z korupce.

Související

Vlajka Argentiny

Argentina obrací doleva. Prezidentem bude Albert Fernández, vyhrál už v 1. kole

Argentinským prezidentem byl už v nedělním prvním kole voleb hlavy státu zvolen kandidát středolevé koalice Fronta všech Albert Fernández, když získal téměř 48 procent hlasů. Vyplývá to podle místních médií z oficiálních výsledků voleb po sečtení více než 97 procent hlasů. Volební účast činila přibližně 78 procent. Dosavadní argentinský prezident Mauricio Macri, který mandát obhajoval, vítězství opozičního kandidáta uznal a blahopřál mu.
Ilustrační foto

Jižní Amerika se vzpamatovává z blackoutu. Katastrofa nabrala i politický rozměr

V Argentině, kterou v neděli postihl rozsáhlý výpadek elektřiny, se po 13 hodinách podařilo obnovit dodávky na 98 procentech území. Podle deníku Clarín to oznámilo ministerstvo energetiky. Krátce předtím byly už obnoveny i dodávky ve všech postižených oblastech v Uruguayi. Příčina výpadku, který postihl na 50 milionů lidí a který místní média označují za historický, se vyšetřuje.

Více souvisejících

Mauricio Macri argentina

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy