Tajemný objev: Archeologové v Peru našli 3800 let starý reliéf caralské civilizace

Archeologové v Peru našli nástěnný reliéf, který zde před 3800 lety vytvořila takzvaná caralská civilizace. Kamenné dílo zobrazující příchod deště by vědcům mohlo pomoci objasnit, proč došlo k úpadku této jihoamerické kultury, která existovala současně s civilizacemi starého Egypta či Mezopotámie, informoval server BBC.

Reliéf vědci našli na nalezišti Vichama severně od peruánské metropole Limy. Podle archeoložky Ruth Shadyové zobrazuje stvoření, které je napůl ropuchou a napůl člověkem, a lidskou tvář. Pro nejstarší z amerických civilizací ropucha představovala vodu, obličej zobrazený pod ní ukazuje člověka, který čeká na životodárný déšť.

Další reliéf nalezený nedaleko zobrazuje čtyři lidské hlavy obtočené hady a semínko s lidskou tváří. Podle vědců byly reliéfy vytvořeny nejpravděpodobněji v období nedostatku a hladu - poukazují na období krize, kterým tato civilizace z pohoří And prošla.

Lokalita Caral v údolí Supe začala být předmětem archeologického zkoumání už začátkem 20. století, teprve v 90. letech se ale díky Shadyové podařilo tyto nálezy datovat. Zjistilo se, že caralská kultura existovala už před 5000 lety, okolo roku 1800 před naším letopočtem ovšem došlo zatím z nezjištěných důvodů k úpadku. Právě tento reliéf z kritického období může pomoci objasnit, co se se starobylou kulturou stalo.

V caralské archeologické lokalitě, která je od roku 2009 zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO, se podařilo nalézt i kostěné hudební nástroje, například flétny. Tato kultura ale proslula zejména budováním velkých měst s monumentálními stavbami, především stupňovitými pyramidami, na jejichž vrcholcích se konaly obřadní rituály.

Sdílejte článek

Související

Dostali jsme se do fáze šestého masového vymírání druhů?

Státy se dohodly na alianci proti odlesňování amazonského pralesa

Osm latinskoamerických států se v úterý dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, píše brazilský tisk. To kritizují ekologové. 

Více souvisejících

Peru Archeologie

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 35 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy