NATO stupňuje útoky na Kaddáfího rezidence a armádní velení

Washington - Severoatlantická aliance zintenzivňuje útoky na paláce libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, velící střediska jeho armády a komunikační centra. Jak informuje ve středu server deníku Los Angeles Times, cílem útoků není Kaddáfího zabít, ale ukončit libyjský konflikt.

Zdroj deníku v Bílém domě uvedl, že pondělní útok na Kaddáfího rezidenci v centru Tripolisu, při kterém podle libyjských oficiálních zdrojů zahynuli tři lidé a 45 dalších bylo zraněno, byl součástí intenzivní kampaně NATO.

Podle představitelů aliance je cílem útoků, kterých se ve velké míře účastní americké bezpilotní letouny Predator, ochromit Kaddáfího komunikaci s armádou a zastavit zásobování vojsk bojujících s povstalci na východě Libye.

"Jde o jasný posun, určitě," řekl deníku v úterý nejmenovaný vysoký představitel NATO. "Soustředíme útok na tyto velící a kontrolní stanoviště. Pokud bude (Kaddáfí) v jedné z těchto budov, tím lépe," dodal.

Za pondělní útok na Kaddáfího rezidenci se v úterý snesla na NATO kritika ze strany Ruska. Ruský premiér Vladimir Putin se pohoršil nad tím, že nikdo nemá právo zabít Kaddáfího. "Kdo to povolil? Kde je nějaký soud? Kdo dal právo popravit tohoto muže?" prohlásil Putin.

Ministři obrany USA a Británie Robert Gates a Liam Fox na úterní schůzce v Pentagonu ujistili, že Kaddáfí není hlavním cílem.

"Nechceme z něj udělat mučedníka v arabském světě," citoval deník New York Times dalšího nejmenovaného vysokého představitele NATO. "Pokud ale uvidí, že všude kolem něj budou dopadat bomby, myslíme si, že by mohl změnit své plány," dodal.

Související

Mark Rutte, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Mark Rutte: Kdo je novým generálním tajemníkem NATO a jaké ho čekají výzvy?

Mark Rutte, bývalý premiér Nizozemska, se dnes stal generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO), čímž nahradil svého předchůdce, Nora Jense Stoltenberga, který tuto pozici zastával po deset let. Rutteho příchod do čela NATO je významným momentem nejen pro samotnou Alianci, ale i pro celou evropskou a globální bezpečnostní politiku. Kdo je Mark Rutte a proč byl zvolen právě on do této klíčové role?

Více souvisejících

NATO

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Michael Schumacher

Novinka ze života Michaela Schumachera. Legendární pilot provdal dceru

Po dlouhých letech mimo veřejné dění se měl legendární sedminásobný mistr světa Formule 1 Michael Schumacher údajně objevit na svatbě své dcery Giny-Marii. Podle informací, které zveřejnily weby jako Marca či Sky News, se měla slavnost odehrát na rodinném panství na Mallorce. Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, šlo by o první veřejné vystoupení Schumacherova po jeho vážné nehodě na lyžích před téměř 11 lety.

včera

Vláda Petra Fialy

Česko dá rekordní peníze na investice v dopravě. Vláda řešila i pomoc po povodních

Vláda spustí program pomoci podnikatelům a firmám, kteří museli kvůli zářijovým povodním přerušit výrobu a zaměstnance nechat doma na překážkách v práci. Pomůže také lidem, kteří kvůli povodním přišli o svůj příbytek. Schválila na středečním zasedání. Projednala také návrhy novel školského zákona, zákona o elektronizaci zdravotnictví a zákona o silniční dopravě a odsouhlasila také návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který na příští rok počítá s rekordní výší investic.

včera

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

včera

včera

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Další vyjádření Íránu k útoku na Izrael: Jednali jsme v sebeobraně. Přijdou další útoky?

Írán jednal v sebeobraně proti Izraeli a neplánuje další útoky, pokud jej izraelský režim nepřiměje k dalším odvetným krokům. Prohlásil to ve středu íránský ministr zahraničí Abbás Arákčí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy