NASA se rozloučila s nadějí na navázání kontaktu se sondou Spirit na Marsu

Washington - Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) vzdal naději, že by se mu ještě někdy podařilo navázat kontakt s robotickým vozítkem Spirit na Marsu. Sonda pravděpodobně "umrzla" během tvrdé zimy, informuje ve středu agentura AFP.

"NASA končí s pokusy znovu navázat kontakt s robotickým vozítkem zkoumajícím Mars Spirit, které naposledy komunikovalo 22. března 2010," stojí v prohlášení vesmírné agentury.

Spirit na Marsu přistál v lednu 2004 a fungovat měl jen tři měsíce. Prožil ale plodnou a dlouhou kariéru, která se protáhla na více než šest let.

Loni NASA oznámila, že neúnavný, 180 kilogramů vážící robot se šesti koly se probořil zmrzlou povrchovou vrstvou a dopadl na písek na hraně kráteru Troy (Trója) západně od planiny Home Plate na jižní polokouli Marsu.

Všechny pokusy vyprostit vozítko selhaly. Spirit nedokázal setřást marsovský prach, který se pozvolna usazoval na jeho solárních panelech. Tím bránil bateriím v nabíjení.

Vědci chovali zbytky naděje, že po skončení zimy se Spiritu dostane dostatek slunečního světla, aby se znovu nabil. To se ale nestalo.

"S nedostatečnou energií, která by udržela v provozu topení, zažila sonda loni nižší vnitřní teplotu než během předchozích šesti let na Marsu," vysvětlila NASA. "Mnoho klíčových komponentů a spojení může chlad poškodit."

NASA tak obrací svou pozornost k vyslání vozítka nové generace. Robotická sonda nazvaná Curiosity (Zvědavost) by se měla k Marsu vydat ještě letos. Přesto se občas pokusí Spirit kontaktovat.

"Nyní se zaměřujeme na listopadový odlet sondy nové generace Curiosity," prohlásil Dave Lavery, výkonný ředitel programu pro výzkum slunečního systému. "I když už nevěříme, že existuje reálná šance, že by se Spirit ozval, můžeme příležitostně, když to rozvrh dovolí, naslouchat jakýmkoli slabým signálům."

Související

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

Více souvisejících

NASA

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Michael Schumacher

Novinka ze života Michaela Schumachera. Legendární pilot provdal dceru

Po dlouhých letech mimo veřejné dění se měl legendární sedminásobný mistr světa Formule 1 Michael Schumacher údajně objevit na svatbě své dcery Giny-Marii. Podle informací, které zveřejnily weby jako Marca či Sky News, se měla slavnost odehrát na rodinném panství na Mallorce. Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, šlo by o první veřejné vystoupení Schumacherova po jeho vážné nehodě na lyžích před téměř 11 lety.

včera

Vláda Petra Fialy

Česko dá rekordní peníze na investice v dopravě. Vláda řešila i pomoc po povodních

Vláda spustí program pomoci podnikatelům a firmám, kteří museli kvůli zářijovým povodním přerušit výrobu a zaměstnance nechat doma na překážkách v práci. Pomůže také lidem, kteří kvůli povodním přišli o svůj příbytek. Schválila na středečním zasedání. Projednala také návrhy novel školského zákona, zákona o elektronizaci zdravotnictví a zákona o silniční dopravě a odsouhlasila také návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který na příští rok počítá s rekordní výší investic.

včera

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

včera

včera

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Bennett po raketových útocích vyzval k likvidaci íránských jaderných zařízení

Bývalý izraelský premiér Naftali Bennett ve středu vyzval k rozhodné akci zaměřené na likvidaci íránských jaderných zařízení. Reagoval tak na nedávné raketové útoky Íránu na Izrael. Uvedl to server Times of Israel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy