Pravda o 11. září: Bush věděl více, než se dosud uvádělo

New York - Bývalý americký prezident George Bush mladší údajně v roce 2001 věděl o hrozícím teroristickém útoku mnohem více, než se dosud uvádělo. Ve své nové knize to na základě dosud utajovaných bezpečnostních svodek pro tehdejšího šéfa Bílého domu tvrdí americký autor literatury faktu Kurt Eichenwald. Bush podle něj od jara dostával početná varování. Měl je tedy k dispozici měsíce před útokem teroristů na Spojené státy 11. září 2001.

Dosud se vědělo pouze to, že Bush obdržel 6. srpna 2001 varování před rizikem představovaným Usámou bin Ládinem a jeho teroristickou sítí Al-Káida. Zpravodajský materiál byl nadepsaný slovy: "Bin Ládin: Rozhodnutý zaútočit ve Spojených státech". Americká vláda dokument zveřejnila v roce 2004 po nátlaku komise vyšetřující události z 11. září. Bílý dům přitom tvrdil, že materiál nebyl varováním, ale pouze zhodnocením dosavadní historie Al-Káidy. Eichenwald to dnes napsal ve svém článku pro deník The New York Times, který list zveřejnil na názorových stránkách. Někteří kritici podle něj vyjádření americké vlády označovali za absurdní. Ve světle varování, která mu předcházela a s nimiž se Eichenwald mohl seznámit, ale prý takové tvrzení neobstojí. Americká administrativy podle něj ignorovala řadu varování, jež do Washingtonu začala proudit od jara roku 2001. Například 1. května zaslala Ústřední zpravodajská služba CIA do Bílého domu zprávu upozorňující na přítomnost skupiny v USA chystající teroristickou operaci. V červnu pak Bush dostal varování, že hrozba je "bezprostřední". Vládní činitelé ale zprávám nevěřili. Bin Ládin podle nich blufoval, aby odlákal pozornost americké vlády od Iráku. Neokonzervativci vládnoucí ve Washingtonu podle Eichenwalda považovali tamní režim diktátora Saddáma Husajna za mnohem větší hrozbu. Nevěnovali přitom pozornost námitkám zpravodajců, že spolupráce islamistického šéfa teroristické sítě a sekulárního iráckého režimu je nemyslitelná. Bílý dům přesto ignoroval i další varovné zprávy zpravodajských služeb, uvedl Eichenwald. Na konci června se podle něj například Bush v každodenní svodce mohl dočíst, že plánované útoky budou mít "dramatické následky" včetně "početných obětí". Na konci července pak zpravodajci informovali o tom, že akce teroristů byla odložena o několik měsíců. Bush měl pocit, že informace jsou nedostatečné, a požádal CIA o podrobnější analýzu Al-Káidy. Šlo o materiál, který mu tajná služba dodala 6. srpna. Eichenwald si v závěru svého článku klade otázku, zda se útokům z 11. září 2001 dalo zabránit, pokud by Bushův tým na naléhavá varování reagoval jinak. "Nikdy se to nedozvíme. A to je možná ze všeho vůbec nejmučivější skutečnost," uvedl spisovatel, který o svých zjištěních informuje ve své nové knize "500 dní: Tajemství a lži ve válkách proti terorismu".

Související

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023

Putin chtěl svou válku na Ukrajině. V Gruzii bránil myšlenku ruského impéria, říká diplomat

Bývalý americký diplomat Daniel Fried poskytl gruzínské verzi stanice RFE/RL rozhovor o pozici Washingtonu vůči ruské válce proti Gruzii z roku 2008. Podle něj prokázala, že je ruský prezident Vladimir Putin ochoten jít do války, aby „bránil svou verzi ruského impéria“. „Je to lekce, kterou jsme se všichni naučili v souvislosti s Ukrajinou, ale nejprve jsme se ji naučili s Gruzií,“ uvedl. 
bush, george w. jr.

Exprezident Bush vyjádřil hluboký smutek nad "tragickým" vývojem v Afghánistánu

Bývalý americký prezident George Bush mladší a jeho žena Laura sledují vývoj v Afghánistánu s "hlubokým smutkem". Pár to uvádí v prohlášení vydaném v noci na dnešek po rychlém postupu radikálního hnutí Tálibán zakončeném obsazením hlavního města Kábulu. Podle Bushových by Spojené státy měly Afgháncům prchajícím před islamisty zajistit možnost opustit jejich vlast.

Více souvisejících

George W. Bush (jr.) 11. září 2001

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy