Výbuch v centru naší galaxie! Máme se začít bát?

Houston - Vědci z americké NASA pořídili prostřednictvím speciálního částicového spektroskopického teleskopu NuSTAR záběry supermasivní černé díry Sagittarius A uprostřed naší galaxie, Mléčné dráhy. Na snímcích je patrné, že zde došlo k silné erupci radioaktivních částic. Informuje server NASA.

Vědcům se naskytl jedinečný pohled na černou díru, která krátce poté, co pohltila nedalekou hvězdu a zbytky vyvrhla zpět do prostoru. Podle mluvčího NASA snímky po nezbytné hlubší analýze mohou výrazně zpřesnit dosavadní znalosti o charakteru černého obra v srdci naší galaxie.

Teleskop NuSTAR byl postaven, aby zachytil mimořádné události o vysoké energii, jakými jsou například právě bouře v okolí černých děr, dodává server News.com.au.

Sagittarius A vzdálený 26 tisíc světelných let od země se doposud jeví jako nezvykle klidná černá díra. Její erupce přitom mohou být doslova smrtelné. Do kosmického prostoru totiž vychrlí proud radioaktivních paprsků a částic o teplotě 100 milionů stupňů Celsia, které se pohybují téměř rychlostí světla. Pokud by v budoucnu obdobný výboj zasáhl naší planetu, s největší pravděpodobností by zde zanikl veškerý život.

Související

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

Více souvisejících

NASA Sagittarius A

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 18 minutami

Cissy Houstonová

Zemřela zpěvačka Cissy Houstonová, matka slavné Whitney

Ve věku 91 let zemřela Cissy Houstonová, matka Whitney Houstonové a uznávaná zpěvačka, která se proslavila nejen svou vlastní kariérou, ale i spoluprací s hudebními ikonami jako Elvis Presley. Držitelka dvou cen Grammy, která ovlivnila mnoho umělců, zemřela 12 let po tragické ztrátě své dcery Whitney.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Kamala Harrisová

Harrisová se s Putinem nesetká bez zástupce Kyjeva, řekla v rozhovoru

Kamala Harrisová uvedla, že pokud by se stala prezidentkou USA, podpora Ukrajiny by pokračovala. V rozhovoru pro CBS zdůraznila, že by s ruským prezidentem Vladimirem Putinem nejednala bez účasti Ukrajiny. Na otázku ohledně členství Ukrajiny v NATO však neodpověděla přímo, čímž naznačila opatrnost v diplomatickém přístupu k této citlivé otázce.  

včera

včera

včera

včera

Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe zemřel před 175 lety. Zabily ho drogy a alkohol

Před 175 lety, sedmého říjnového dne roku 1849, zemřel teprve čtyřicetiletý americký spisovatel a básník Edgar Allan Poe. Ten se zapsal do historie nejenom svými specifickými hororovými a mystickými díly, ale také skandálním způsobem života pod vlivem drog a alkoholu. Právě závislost na omamných látkách byla příčinou jeho předčasného skonu.

včera

včera

včera

AC Sparta Praha

Úspěšný návrat do Ligy mistrů. Sparta i ve druhém vystoupení bodovala

Poté, co si na úvod Ligy mistrů doma s přehledem poradila se Salcburkem, nad kterým vyhrála 3:0, čekal na pražskou Spartu o poznání těžší soupeř. V úterý se představila na stadionu úřadujícího německého vicemistra Stuttgartu. Zápas začal podle očekávání, když už po sedmi minutách hry šli domácí do vedení zásluhou Enza Millota. V prvním poločase ale Sparta dokázala hrát vyrovnaný fotbal, až dokázala vyrovnat parádní střelou do šibenice z přímého kopu od Kairinena. Duel skončil 1:1, jelikož se Spartě ve druhé půli podařilo cenný bod ubránit.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko vzkazuje světu: My v krizi nejsme, velké problémy máte vy

Maďarská vládní strana Fidesz ani samotné Maďarsko nejsou v krizi, ale svět se nepochybně potýká s velkými problémy. Uvedl to v rozhovoru pro deník Magyar Nemzet, zveřejněném v pondělí, předseda parlamentu a zakladatel Fideszu László Kövér. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy