Zázrak: Američtí vojáci našli v troskách živého muže

Port-Au-Prince - Dva týdny po ničivém zemětřesení na Haiti vyprostili v úterý američtí vojáci z trosek zříceného domu v haitské metropoli Port-au-Prince živého muže. Informuje o tom agentura Reuters.

Vojáci pětatřicetiletého muže našli v troskách v centru města. Muž byl jen ve spodním prádle a pravděpodobně není vážně raněn.

Podle odborníků jsou šance, že pod troskami budov je stále ještě někdo naživu, již velmi malé a nalezený muž bude pravděpodobně patřit mezi poslední šťastné, kteří zemětřesení přežili.

Mezi ně patřila i čtyřiaosmdesátiletá žena, kterou v pátek našli záchranáři. Ve stejný den se izraelskému záchrannému týmu podařilo na jiném místě vyprostit ze sutin dvaadvacetiletého muže. Oba zachránění přežili pod sutinami deset dní.

Dva dny předtím, po osmi dech pod troskami, byla zachráněna jedenáctiletá dívka, pětiletý chlapec, pětadvacetiletá žena a teprve patnáctidenní novorozeně.

Americká armáda vyslala na pomoc Haiti 15 tisíc vojáků, 4 700 z nich je přímo na ostrově, další zůstávají na amerických lodích. Pentagon je z ostrova začne stahovat v průběhu následujících tří až šesti měsíců. Žádný časový rámec ale stanoven není, pokud to bude nutné, zůstanou američtí vojáci na ostrově déle než šest měsíců.

Haiti, jedna z nejchudších zemí světa, nyní potřebuje pomoc mezinárodního společenství, aby se z následků zemětřesení vzpamatovalo. Problémem zůstává pitná voda, potraviny, léky a ubytování pro více než milion lidí, které otřesy připravily o střechu nad hlavou.

OSN nabídla denní odměnu ve výši 3,77 dolaru (67 korun) a potraviny každému, kdo bude dva týdny uklízet trosky a odpadky ze silnic a ulic. Na tuto práci se již přihlásilo více než 5500 Haiťanů.

Brazilské jednotky mírových sil OSN musely v úterý slzným plynem zasahovat proti davu tisíců Haiťanů, kteří čekali před zničeným prezidentským palácem na potraviny. "Nejsou zuřiví, jen zoufalí. Chtějí jen jíst," řekl plukovník Fernando Soares. "Problém je, že není dost jídla pro všechny," dodal Soares.

Rychlá a účinná pomoc je o to nutnější, neboť v dubnu začne období dešťů a od června je možné očekávat příchod prvních hurikánů.

Zemětřesení zasáhlo Haiti minulé úterý před pátou hodinou odpoledne místního času (před 23.00 SEČ) a dosáhlo síly sedmi stupňů Richterovy škály. Byly to nejsilnější otřesy v oblasti za posledních 200 let. Počet obětí zemětřesení přesáhl jen v Port-au-Prince 150 tisíc. Další desítky mrtvých mohou být v dalších městech.

Související

Více souvisejících

Haiti Zemětřesení

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

Válka v Gaze

Hizballáh v odvetě za útok pagery vypálil raketu na sídlo Mosadu

Libanonské proiránské hnutí Hizballáh se přihlásilo k odpovědnosti za středeční raketový útok na střední Izrael. Uvedlo, že balistickou raketou Kádir 1 mířilo na velitelství izraelské rozvědky Mosad nedaleko Tel Avivu. O útoku informoval zpravodajský web Times of Israel (TOI).

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jan Hamáček

Sociálním demokratům vykradli hlasy populisté. Stav české levice je tragický

Stav levice v České republice je tristní. Stojí za tím řada faktorů v čele se slabou sociální demokracií a populisty, kteří slíbí úplně cokoliv, aby se dostali do sněmovny. Začínají na to doplácet i Piráti s programem založeným na liberalismu a progresivismu, ten totiž konzervativnějšího voliče nijak nezasáhne.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Prohra vládních stran ukazuje na jasný trend: Toto je poslední mandát Fialovy vlády

Zatímco hnutí ANO poměrně suverénně ovládlo krajské volby, vládní strany mají řadu podnětů k zamyšlení. Celonárodní vedení politiky se propsalo do krajů a rozhodlo o podobách zastupitelství. Kromě náročné politické situace za tím stojí i nezvládnutá komunikace vlády Petra Fialy – a tím pádem upadnutí v nemilost u velké části českého elektorátu.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Izraelská armáda

Otevřená válka mezi Izraelem a Hizballáhem zřejmě brzy propukne. Oproti Gaze bude úplně jiná

Bublina napětí na Blízkém východě může velice brzy prasknout a vypukne otevřená válka. Izrael provádí tvrdé útoky proti teroristickému uskupení Hizballáh, což výrazně poškozuje území jiného suverénního státu – Libanonu. Konflikt ani zdaleka nebude tak limitovaný, jako v případě války v Pásmu Gazy. Naopak, Hizballáh má dostatečné prostředky pro vedení táhlé a de facto mezistátní války s Izraelem.

včera

V Pásmu Gazy neumírají jen děti, ale celá OSN, varuje Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý prohlásil, že hodnoty OSN a Západu „umírají v Pásmu Gazy,“ zatímco konflikt pokračuje. Vyzval k vytvoření „aliance lidskosti“ s cílem zastavit Izrael, informuje server Economic Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy