Zemřela Shirley Temple (†85), dětská filmová hvězda a první velvyslankyně USA v Praze po roce 1989

Los Angeles - Ve věku 85 let zemřela v pondělí někdejší filmová hvězda a bývalá americká velvyslankyně v Československu Shirley Templeová-Blacková. Oznámila to dnes její rodina. Podle bývalého mluvčího prezidenta Václava Havla Michaela Žantovského se Templeová-Blacková snažila, co nejvíce prospět vztahům s Prahou a demokratické transformaci.

Templeová-Blacková zemřela ve svém domě ve Woodside v Kalifornii z "přirozenou" smrtí, uvedlo prohlášení rodiny. Podle něj zemřela obklopena členy rodiny.

Zdroj: YouTube

Narodila se v Santa Monice v Kalifornii ve velmi skromných poměrech. Od svých 4 let už hrála ve filmu. Velice rychle se stala známou a obdivovanou dětskou filmovou herečkou. Už jako šestileté (v roce 1934) jí byla udělena cena americké akademie Oscar. Když jí bylo 10 let, měly její filmy v Hollywoodu největší tržby a její písničky si zpívala celá Amerika, poznamenala BBC. "Na Santa Clause jsem přestala věřit v šesti letech, když mě v obchodním domě požádal o autogram," vzpomínala herečka na léta své největší popularity.

Druhé jméno Blacková si ke svému dívčímu začala přidávat až v lednu 1950, kdy se podruhé vdala za Charlese Aldena Blacka. O dvanáct měsíců později pak oznámila konec své filmové kariéry, za kterou si připsala na své konto přes 60 filmových rolí. Ještě se několikrát objevila v televizi a divadle, ale své úsilí investovala ve velké míře do charity a politiky v rámci Republikánské strany.

V roce 1967 kandidovala do Kongresu. Zastupovala USA v OSN (1969 - 1970), Státy zastupovala také jako velvyslankyně v Ghaně (1974 - 1976) a v Československu (1989-93). Do ještě socialistického Československa ji vyslala vláda George Bushe staršího.

"Byla velvyslankyní v rozhodujících měsících v druhé polovině roku 1989 a v roce 1990, kdy se všechno měnilo a snažila se co nejvíce prospět česko-americkým vztahům a demokratické transformaci," řekl ČTK Žantovský, který je nyní českým velvyslancem v Británii a byl od začátku roku 1990 Havlovým mluvčím.

Americké velvyslanectví v Praze k uctění památky své někdejší diplomatky vystaví kondolenční knihu, kterou budou moci lidé podepsat v Americkém centru na Malé Straně každý den mezi 13:00 až 16:00.

"Myslím si, že USA vybraly tehdy velmi šťastně svoji první reprezentantku u nás, protože Shirley okouzlila hned po svém příjezdu celou pražskou společnost, politickou i společenskou," řekl někdejší mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček. Vzpomíná na ni jako na nesmírně půvabnou, šarmantní dámu, typickou Američanku, rozenou diplomatku, která byla velmi taktní a pozorná.

Špaček vyzdvihl také její důležitou roli v přípravě návštěvy tehdejšího prezidenta USA George Bushe staršího v Praze v listopadu 1990. "To, že americký prezident přijede do Prahy pár měsíců po revoluci, to bylo něco naprosto nevídaného," zdůraznil.

Související

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

Více souvisejících

úmrtí Shirley Temple Blacková Velvyslanectví: USA

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy