Na Galapágách přejel řidič užovku, je z toho malér. Proč?

Quito - Na odlehlém ekvádorském souostroví Gapalágy v Tichém oceánu byl spatřen had, který se v tamním prostředí přirozeně nevyskytuje. To vyvolalo obavy o druhovou rovnováhu v citlivém ekosystému souostroví.

Nejedovatou užovku přejel na ostrově Santa Cruz automobil, oznámilo podle agentury DPA ekvádorské ministerstvo životního prostředí. Správa přírodní rezervace na Galapágách poté v okolí zahájila pátrání po případných dalších hadech.

Přítomnost exotického živočicha by mohla narušit rovnováhu druhů na izolovaném souostroví, které se nachází tisíc kilometrů západně od ekvádorského pobřeží.

V žaludku nalezeného plaza, mladého samečka, nebyly nalezeny žádné zbytky potravy. Zatím není jasné, jak se had na Galapágy dostal.

Prvními uživateli ostrovů byli piráti, kteří se zde schovávali před spravedlností, dalšími obyvateli pak byli velrybáři, kteří v okolí lovili a potřebovali nějaké zázemí, sladkou vodu aj. Ostrovy anektoval Ekvádor v roce 1832, krátce po svém vzniku, udělal z nich kázeňský tábor. To také Darwin popisoval ve svých zápiscích, tedy že zde pobývá asi 300 odpůrců mladé ekvádorské republiky a s nimi guvernér, jeho zástupce a pravděpodobně nějací vězeňští dozorci. Potom se tam začali stěhovat různí kolonisté. Kolonizace byla nepředstavitelně obtížná, protože tam není pořádná orná půda, není tam skoro voda, polní hospodaření je tam velmi složité. Obyvatelé se živili rybářstvím a zemědělství jim sloužilo jen jako doplněk obživy.

Psali jsme:
Evoluční teorie? Nesmysl, myslí si 90% Američanů
 

V roce 1934 vyhlásil Ekvádor první ochranářské opatření pro galapážské souostroví a od té doby bylo území v podstatě rezervací. V roce 1970 tam vznikl národní park, který je podporován vědeckou činností Darwinovy stanice a Darwinovy nadace, která sídlí ve Velké Británii. Britové pomáhají ekvádorským vědcům a snaží se jim zajistit lepší podmínky pro výzkum, Ekvádor výzkum kontroluje - jednak si za tuto činnost nechává platit, což je světově dosti neobvyklé, jednak Ekvádorci chtějí soustředit výzkum na to, co ostrovy potřebují. Např. jeden z projektů směřoval k likvidaci potkana na jednom z ostrovů nebo boj proti invazním rostlinám, které tu působí značné potíže.

Další snahou národního parku je likvidace invazních druhů zvířat, které tam intenzivně škodí - zejména se jedná o kozy. Protože to jsou herbivoři stejně jako želvy, znamenají pro ně velkou potravní konkurenci - kozy sežerou na ostrovech vše, co najdou a velmi dynamicky se množí, protože tam nemají žádného přirozeného nepřítele.

"Příkladem může být ostrůvek Abingdon, kde vypustili kozla a dvě kozy a po patnácti letech, kdy tu probíhala likvidace koz, tu žilo skoro 40 tisíc jedinců. Dalším příkladem jsou domácí prasata, která se volně pohybují po ostrovech, to má děsivé důsledky pro želví snůšky. Kozy jsou stříleny z vrtulníku. Některé ostrovy byly takto již zcela vyčištěny a mají možnost se znovu vyvíjet bez zásahu invazních zvířat," vysvětlil pro Rozhlas.cz zoolog Jan Andreska z katedry Biologie a ekologické výchovy Pedagogické fakulty univerzity UK.

Související

Želvy

Na Galapágy se vrátila želva, která pomohla zachránit svůj poddruh

Do volné přírody na jednom z Galapážských ostrovů vypustili ekvádorští ochranáři patnáct samců želv sloních, kteří v uplynulých desítkách let pomáhali se záchranou svého druhu. Byl mezi nimi i více než stoletý Diego, jemuž je připisován hlavní podíl na záchraně poddruhu chelonoidis nigra hoodensis, informovala dnes agentura Reuters.

Více souvisejících

galapágy ekvádor Zvířata

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy