Mladý génius (17) byl přijat na osm elitních univerzit. Jaký obor nakonec zvolil?

Washington - Jeden sedmnáctiletý Američan byl přijat na všech osm amerických univerzit z elitní skupiny takzvané "břečťanové ligy". Nakonec se rozhodl pro Yaleovu univerzitu, kde bude studovat hudbu a medicínu, informoval server News One.

"Setkal jsem se s génii z celého světa. Všichni byli tak přátelští a vstřícní. A já bych řekl, že při mém rozhodování hrála největší roli jejich velká úcta k hudbě, kterou chovám i já," prohlásil ve čtvrtek Kwasi Enin na základě návštěvy své budoucí alma mater ve městě New Haven.

Enin, jehož rodiče přišli z Ghany, byl ale přijat i na další elitní univerzity - Brownovu, Columbijsou, Cornellovu, Dartmouthskou, Harvardovu, Princetonskou a Pensylvánskou.

Hranice geniality začíná u hodnoty IQ kolem 140. Té ale dosáhnou tak dva lidi z tisíce.

Výrazná inteligence se podle odborníků pozná už u malých capartů. Dřív sedí, chodí i mluví než jejich vrstevníci. Třeba Američan Greg Smith získal doktorát z matematiky ve 13 letech. Jenže mít doma takové dítě není jen radost, ale taky velká starost. Jen tak něčím ho nezabavíte a mezi spolužáky se cítí ztracené. A tak se nezřídka stává, že svůj talent přebíjí vzdorem. Ono je totiž zapotřebí včas rozpoznat jeho jinakost a začít ji rozvíjet. Trefně to kdysi vyjádřil jeden z největších géniů naší doby Albert Einstein, uvedl server ceskatelevize.cz, když řekl: „Pokud budete rybu posuzovat podle schopnosti vylézt na strom, bude žít pořád s pocitem, že je neschopná."

Srovnávací studie ukázaly, že výsledky testů základních znalostí od začátku minulého století zůstávají víceméně na stejné úrovni, výrazná změna se ale odehrála na úrovni schopnosti abstrakce. Studie také ukázaly, že děti v izolovaných kulturách se vzdělají jen potud, pokud musí – tedy podle nároků jejich okolí.

Kdo je tedy génius? Je to člověk, který se opravdu hodně věnuje představě či myšlence, kterou chce zformovat a uvést do materiálního světa. Ať už je to hudba, fyzika, tenis, zahrada či výroba dortů.

Dles webu psychologie.cz se géniem můžeme stát, když jsme neúnavně a soustředěně ponoření do procesu tvoření. Neustále se zdokonalujeme. Vytříbíme si pohled, schopnost kriticky svůj výtvor hodnotit, přeskupovat, vybírat, transformovat, uspořádávat.

Související

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) studenti univerzity

Aktuálně se děje

před 44 minutami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Počasí o víkendu: Meteorologové očekávají typické jaro

Česko si užilo den volna uprostřed týdne, po kterém přicházejí dva pracovní dny. Víkend pak přinese typické jarní počasí s teplotami kolem dvacítky, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy