Hongkong je paralyzován, protesty sílí. Zasáhne armáda? +VIDEO

Hongkong - Hongkongem zmítají největší demonstrace od roku 1997 a napětí rozhodně nepolevuje. V protestech za demokratické volby i dnes pokračují tisíce lidí, strach z policie nemají. Při srážkách utrpěly od neděle zranění nejméně čtyři desítky lidí.

Předseda výkonné rady Hongkongu Leung Čchun-jing v dnešním prohlášení vyvrátil zprávy, které hovořily o možném zásahu čínské armády proti demonstrantům.

Čínské ministerstvo zahraničí dnes zdůraznilo, že Peking je proti tomu, aby "nelegální hnutí" podporovaly "vnější síly". Kvůli protestům je v pevninské Číně údajně blokována aplikace Instagram sloužící ke sdílení fotografií.

Prezident Tchaj-wanu Ma Jing-ťiou je podle agentury AFP velmi znepokojen vývojem událostí v Hongkongu a Čínu vyzval k "pokojným a opatrným krokům". V Tchaj-peji se před hongkongským kulturním centrem sešla skupina protestujících, aby vyjádřila podporu demonstraci v někdejší britské kolonii.

Zdroj: YouTube

Policie v neděli v Hongkongu zablokovala přístup k areálu vlády, kde se od pátku tisíce lidí dožadují zachování širokých občanských svobod a demokratických změn. Dnes dál blokují nejen vládní, ale i finanční čtvrť. Město tak zůstává částečně ochromeno, uzavřeny jsou i školy ve třech čtvrtích.

Hongkongská burza dnes zahájila obchodování poklesem o více než jedno procento a dostala se na dvouměsíční minimum. Hongkongský měnový úřad (HKMA), který v oblasti plní funkci centrální banky, oznámil, že odpoledne místního času byly kvůli nepokojům přechodně uzavřeny více než čtyři desítky poboček, kanceláří či bankomatů provozovaných 23 bankami.

Hongkong se před 17 lety vrátil pod čínskou správu s tím, že mu bude zaručena vysoká míra autonomie a svobod. Peking ale minulý měsíc odmítl požadavek obyvatel Hongkongu, aby si v nadcházejících volbách v roce 2017 směli svobodně zvolit budoucího vůdce.

Související

Ministerstvo spravedlnosti ČR

Ministerstvo zamítlo milost pro Čecha odsouzeného v Hongkongu na 27 let za pašování drog

České ministerstvo spravedlnosti zamítlo milost pro penzistu Vladimíra Švece, odsouzeného před pěti lety v Hongkongu na 27 let za pašování drog. Loni na podzim vydaly hongkongské úřady seniora do ČR. Podle ministerstva spravedlnosti žádost o milost nesplňovala podmínky pro její udělení, uvedl dnes Český rozhlas-Radiožurnál. Švec byl zadržen na hongkongském letišti se zhruba třemi kilogramy kokainu, vinu ale vždy popíral. Tvrdil, že o drogách v kufru nevěděl.

Více souvisejících

Hongkong Čína

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Scholzovi dochází trpělivost. Netanjahua varoval před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy