Nečekaný objev v Antarktidě. Co ukrývala vrstva ledu?

Wellington - Výzkum Antarktidy někdy přináší nečekaná překvapení a tentokrát nejde ani o klima, ani o biologii. V tajícím ledu se podařilo objevit deník člena expedice kapitána Roberta Scotta. Sešit byl ukryt v ledu více než století a patřil Georgi Murraymu Levickovi, který byl ve výpravě nejen fotografem, ale také zoologem a lékařem.

Zápisky spočívaly v tajícím sněhu u přístřešku, který sloužil expedici jako jedna ze základen. "Jde o úžasný objev, o část, která chyběla k rekonstrukci výpravy," řekl výkonný ředitel Antarktické nadace Nigel Watson. Nadace o objevu informovala tento týden.

Písmo na stránkách je stále čitelné, avšak vazba sešitu se rozpadla. Stránky byly převezeny na Nový Zéland, kde budou zrestaurovány a svázány. Pak by se měly vrátit do Antarktidy, kde nadace spravuje pět míst, jež ke svým výpravám použili Scott, Ernest Shackleton a Edmund Hillary.

Když Scottova expedice dorazila roku 1911 do Antarktidy, rozdělila se na dvě skupiny. Ta vedená Scottem se 17. ledna 1912 dostala k jižnímu pólu, aby zjistila, že ji o několik týdnů předešel Nor Roald Amundsen.

Sibiřští poníci, které Scott zvolil jako tažná zvířata, se neosvědčili. Brodili se po břicha ve sněhu a nakonec museli být utraceni. Ve vzdálenosti 200 mil od pólu se Scott vydal na další cestu sám se čtyřmi druhy. Sáně museli táhnout sami a cesta byla tak strastiplná, že někdy urazili jen 16 km za den.

Na zpáteční cestě Scott a jeho lidé zahynuli kvůli extrémně špatnému počasí a také kvůli nedostatku potravin. Umrzli 29. nebo 30. března 1912 jen 18 km od velkého zásobovacího skladu potravin a paliva. Jejich těla byla nalezena až o osm měsíců později.

Levick patřil k druhé skupině, která se vydala podél pobřeží ke studiu kolonie tučňáků a tuleňů. Brzká zima ale skupinu uvěznila v ledu, kvůli němuž se k ní nemohla dostat loď, jež je měla odvézt zpět. Zimu výprava přečkala v přístřešku vyhloubeném v ledu. Jako potrava jí sloužili tučňáci, tuleni a jako palivo používala podle listu The Guardian velrybí tuk.

Levick později popsal sexuální život tučňáků, avšak publikace se jeho poznatky dočkaly až po stu letech, jelikož za jeho života byly považovány za nemravné. Nalezený deník je strohým výčtem dat a popisem detailů fotografií ze začátku expedice.

Související

Více souvisejících

antarktida zajímavosti objev

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy