Solární letoun vyrazil na nejdelší část obletu Země

Nanking (Čína) - Letoun na solární pohon Solar Impulse 2 v neděli nad ránem místního času (v sobotu po 20:00 SELČ) vyrazil na nejdelší etapu svého letu kolem světa. Několikrát odložená cesta z Nankingu na východě Číny na Havajské ostrovy by měla podle pilota Andrého Borschberga trvat až šest dní.

For the #Pacific, I need to be ready for the unknown: I’m not sure how #Si2 will behave over so many days and nights pic.twitter.com/I31FHaQTmh

— André Borschberg (@andreborschberg) 30. květen 2015

"Bude to let mého života," napsal na Twitteru krátce před odletem Borschberg, který je spolu s dalším Švýcarem Bertrandem Piccardem autorem projektu solárního stroje a zároveň se s ním střídá v pilotování jednotlivých etap.Borschberg přiznal, že je pro něj tato sedmá etapa velkou neznámou. "Nejsem si jist, jak se bude SI2 chovat během tolika dní a nocí," napsal. Podle dříve zveřejněných plánů švýcarská dvojice počítala s tím, že solární stroj poletí pět dní a nocí v kuse, nyní Borschberg mluví o šesti dnech.Dvaašedesátiletý pilot by s letounem měl překonat vzdálenost 8500 kilometrů. Kromě letadla bude prý dosud nezažitou zatěžkávací zkouškou také pro něho samotného. "Bude to pro mě objevování toho, jak se cítím a jak jsem se schopen udržovat během těch pěti či šesti dnů ve vzduchu," řekl stanici BBC.Podle Picarda, který kolegovi popřál před odletem hodně štěstí, nemůže pilot příliš dlouhou dobu odpočívat. Letadlo je sice vybaveno autopilotem, toaletou a zásobami vody a jídla, nicméně je velmi citlivé na turbulence, kvůli nimž je třeba být ve střehu.Cesta kolem světa začala 9. března v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Má trvat pět měsíců, z toho vlastní let 25 dní. Celá trasa by odhadem měla být dlouhá asi 35.000 kilometrů.První etapy cesty probíhaly v relativně rychlém sledu, na čínském východním pobřeží se však letoun zdržel více než měsíc při čekání na počasí vhodné ke startu, který byl několikrát na poslední chvíli odložen.Piccard a Borschberg se projektem snaží podpořit využívání sluneční energie.Solar Impulse 2 je vylepšenou verzí prvního letadla Solar Impulse, které oba piloti vyzkoušeli při přeletech nad Evropou, Afrikou a Spojenými státy. Na svém povrchu má 17.248 fotovoltaických článků, které s pomocí lithiových baterií dodávají energii čtyřem motorům. Letoun má rozpětí křídel 72 metrů, což je více, než má Boeing 747. Váží ale jen 2,3 tuny, tedy asi jako větší osobní automobil.Let z Nankingu na Havaj, který má trvat asi 130 hodin, lze sledovat v reálném čase na internetu. V případě vážné poruchy, znemožňující další let, by Švýcar měl vyskočit z letounu padákem do oceánu, nejspíše stovky kilometrů daleko od veškeré pomoci."Nevidím to jako riskantní, protože jsme dlouho pracovali na různých problémech. Například pokud přijdu o jeden motor, mohu letět na tři ostatní," poznamenal pilot. "Pro případ nejhoršího mám padák a záchranný vor a vím, jak je použít. Samozřejmě doufám, že to nebudu potřebovat," dodal.Bude-li let úspěšný, další etapa povede z Havaje do Phoenixu v Arizoně.

Související

Více souvisejících

Solární letadlo - Solar Impulse

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

U Klínce odklízejí vykolejené vozy vlaku, který ujel ze stanice bez strojvůdce

České dráhy odklízejí týden po nehodě dva vozy vykolejeného vlaku, jehož jízda bez strojvedoucího skončila u středočeského Klínce. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi je výluka, pro cestující je zajištěna náhradní autobusová doprava. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy